Digital detox

Zveřejněno 17. 4. 2021

Digital detox, detox od sociálních sítí, telefonů a počítačů. Dřív jsem nikdy o ničem takovém neuvažovala, tohle mám přece pod kontrolou, ne? Na telefonu ani u počítače jsem nikdy netrávila nějaké šílené hodiny. Prostě tak průměrně. Přiměřeně. Ale i tak, když se nad tím zamyslíte, kdo z vás hned nezvedne telefon, když zazvoní? Stejně tak se podíváte, když přijde upozornění. Stačí malé cinknutí a většina z nás hned natahuje ruku. Jako by nám mělo něco uniknout. I tyhle maličkosti mohou předznamenávat problém. Neříkám, že když zvednete příchozí hovor, tak jste hned závislí na telefonu, to vůbec. Ale občas je fajn zamyslet se, jestli už vám elektronika nedělá neplechu v osobním životě.

digital detox

O co jde?

Digital detox je v podstatě doba, kdy se úplně odstřihnete od elektroniky. Vypnete wifinu, telefon, počítač, tablet, prostě všechno, a jdete dělat něco offline. Můžete si třeba najít nové hobby, naučit se vařit, péct, zahradničit, cokoliv vás napadne. Vtip je prostě v tom, že musíte vydržet bez jakékoliv elektroniky, na jak dlouhou dobu pak záleží na vás. Nejlepší je třeba začít zvolna, na pár minut denně. Postupně se propracujete k tomu, že si třeba na telefon za celý den nevzpomenete.

Proč byste měli o digitálním detoxu uvažovat

Jednou z věcí, co mě dokáže naprosto vytočit, je když s někým trávím čas, a ten člověk je na telefonu. A dělá to docela hodně lidí, kolikrát si to ani neuvědomují. Prostě když něco cinkne, pípne, zabzučí, je to pro nás skoro reflex, hned se musíme podívat. Postupně jsme si tak navykli na online svět, že už zapomínáme, jak se chovat offline.

Jak poznáte, že potřebujete detox:

  • ráno po probuzení hned jako první jdete na telefon
  • cítíte úzkost, když zrovna nemůžete najít telefon
  • každých pár minut musíte kontrolovat nová upozornění
  • sociální média vám zhoršují náladu, cítíte se z nich vystresovaně, naštvaně, nebo neklidně
  • bojíte se, že když nebudete online, tak vám něco unikne
  • často se na telefonu zapomenete na několik hodin, narušuje to i váš spánek

Výhody digitálního detoxu:

  • kontrola a vědomé užívání elektroniky – vy používáte telefon, ne on vás
  • lepší mentální zdraví
  • lepší spánek – elektronika totiž ovlivňuje i ten
  • eliminujete porovnávání vlastního života s životy lidí na internetu
  • méně rozptýlení, lepší soustředění na jiné aktivity
  • víc času na život offline, nové zájmy

FOMO a sociální sítě

S digitálním detoxem je úzce spojený i pojem FOMO, neboli fear of missing out, strach z meškání. Ten je sociálními médii hodně podporovaný. Když jste odpojení, můžete se cítit jako že vám něco uniká, že o něco přicházíte. Ale většinou je to ve skutečnosti tak, že jenom dokola aktualizujete feed na Instagramu, a nic nového se neděje. Právě detox vám v tomhle může hodně pomoct, naučíte se postupně zbavit strachu a stresu s tím spojeného.

Sociální sítě (jak si asi většina z nás uvědomuje) jsou docela toxické místo, kam už jen málokdo chodí za zábavou a odreagováním. Stačí pár minut (a co si budem povídat, většinou se tam zapomeneme aspoň na půl hodiny) na Instagramu nebo Facebooku, abyste se začali stresovat, porovnávat, panikařit. To výrazně ovlivní vaši náladu, produktivitu, vztahy, a přitom vlastně úplně zbytečně.

Nebo si třeba někdy spočítejte, kolikrát si během dne vyfotíte něco „na Instagram“. Nebo třeba přímo jdete někam, protože tam budou hezké fotky. Nebo hrotíte každou fotku, kterou se chystáte postnout, kolik má lajků, kdo se na ni podíval. Věci se mají tak, že v dnešní době už se nad tím nikdo ani nepozastaví. Chceš si udělat fotku na Instagram? Jo jasně, postav se mi tady. Je to naprosto běžná praktika, kterou jsme zařadili do našich životů. Když už ale cítíte, že žijete víc online než v realitě, je něco špatně.

Jak to funguje

Pokud se rozhodnete něco jako digital detox sami praktikovat, možná nejdřív nebudete vědět, kde začít. Jako se vším, nejjednodušší je začít postupně a pomalu. Odpojte se na několik minut denně, časem se možná dopracujete k hodinám. Pokud jste ale spíš typ, co do věcí skáče po hlavě, klidně jděte all-in a dejte si rovnou denní detox. Hlavně se tím nestresujte, to by pak mělo úplně špatný účinek.

Pokud sami vypozorujete, že vaším problémem jsou třeba čistě sociální sítě, můžete omezit jen ty. Buď naprosto radikálně smazat celou aplikaci, nebo tím méně bolestivým řešením je omezení času, který na nich trávíte. To si můžete nastavit přímo v každé aplikaci, vím stoprocentně, že to jde na Instagramu a Facebooku. A nejsem si jistá jak ostatní telefony, ale iPhony mají v nastavení času stráveného u obrazovky možnost omezit jakoukoliv aplikaci.

Zkuste se tedy na chvíli odpojit, vypněte internet, všechnu elektroniku a jděte si třeba číst. Cvičit. Uklízet. Cokoliv, co vás uklidňuje a baví. V dnešní době jsme všichni tak moc online, že trochu zapomínáme na život tam venku.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...