Proč potřebujete v životě víc rostlin

Zveřejněno 6. 3. 2021

„Asi si pořídím muškáty,“ prohlásila jsem loni v dubnu, když už mi karanténa lezla na mozek. Další den jsem si z obchodu přivezla (kromě hromady dalších zbytečností, protože neumím nakupovat úsporně) sazenice červených muškátů. Zasadila jsem je, opečovávala jako vlastní dítě – snad i líp. Lhala bych ale, kdybych tvrdila, že zůstalo jen u muškátů. Rostliny přibývaly jedna po druhé, až se mi to trochu vymklo z rukou. Teď s odstupem přesně tenhle moment rozeznávám jako zlomový. Dominika před muškáty a Dominika po muškátech.

Nevím, kde jsem vzala to sebevědomí, že zrovna já dokážu pěstovat rostliny. Sotva dokážu udržet naživu sama sebe. A přesto jsem tady, k muškátům jsem přidala pár kaktusů, monsteru, tchýnin jazyk, lopatkovec, fíkus, už ani nevím. Z poliček a knihoven se mi derou kytky ven a už je ani nemám kam dávat. Ale vzhledem k tomu, že péče o rostliny zlepšuje duševní zdraví (vědecky podloženo), mám aspoň dost dobré odůvodnění.

Přidejte se ke kultu

Kamarádka mi jednou řekla, že je to jako kult. Má pravdu. A zapletete se do něj tak nevinně a nenápadně. Pak ale najednou trávíte noci s obličejem osvíceným telefonem a místo spaní projíždíte Instagramy s přeprodejem pokojovek (můžu doporučit @pokoj.store nebo @dejmipokojovku), nebo hledáte na TikToku nejnovější trendy v zahradničení.

Pozitiva rostlin

Tak teď vážně. Rostliny mají totiž prokázané pozitivní účinky na náš život. Nemusím vůbec zmiňovat, že vypadají skvěle jako dekorace. Různé studie prokázaly, že přítomnost rostlin nám zlepšuje náladu, soustředěnost, kreativitu, také nás mohou zbavit stresu, dokonce i bolesti hlavy a nachlazení. Některé rostliny mají schopnost čistit ovzduší a absorbovat toxiny.

DIY rostliny z potravin

Asi před měsícem jsem objevila video, kde vás naučí vypěstovat rostlinu avokáda z pecky. Samozřejmě jako správný konzument sociálních sítí jsem hned musela zkusit, jestli to funguje. No, funguje. Teď se mi ve špajzu mezi lahvemi vína povalují ještě pecky od avokáda, každá hezky zvlášť obalená vlhkou utěrkou a zavřená v plastovém pytlíku. Vím, zním jako naprostý blázen. Ale přísahám, že nejsem sama! Jen to sami zkuste a uvidíte, že se z toho stane obsese.

Podobně si můžete vypěstovat skoro všechno. Tady ještě pro inspiraci návod, jak si zasadit mango. Trochu náročnější, ale o to je pak lepší pocit, když vám z toho něco vyroste.

A ještě sladká brambora.

@jacksoneather

@bradcanning look at what you’ve made me do! #planttok #sweetpotato #jumanji

♬ Steven Universe – L.Dre

Když nevíte, kde začít

Improvizujte. Možná jsem měla jenom extrémní štěstí, ale myslím si, že rostliny toho vydrží víc, než se zdá. Určitě si zjistěte o svojí rostlině základní informace, jak často zalévat, jaké snáší světlo, teplo a podobně. Bez toho se neobejdete. Pak už je to ale trochu rodeo. Já se spoléhala hlavně na rady přátel, co tomu rozumí víc než já, a potom internet, jak jinak. Odkážu vás hlavně na @pokojovky, instagramový účet, kde najdete snad všechno. V březnu jim dokonce vychází už druhá kniha o pokojových rostlinách.

Teď už vám nic nebrání, abyste si pořídili nějaké rostliny k vám domů. Když to zvládnu já, věřte mi, zvládne to každý. Tak hezké zahradničení!

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...