Tipy na podzimní filmy

Zveřejněno 5. 10. 2024

Jak dny krátí své kroky a noci prodlužují svůj stín, přichází chvíle zahalit se do měkké deky vzpomínek a snů. A co může být lepším společníkem pro tyto chvíle než správný film? Připravte si svůj oblíbený nápoj, ať už je to dýňové latté nebo horká čokoláda. Najděte si to nejútulnější místo ve vašem bytě a ponořte se s námi do výběru filmů, které vám pomohou proplout podzimním časem jako list unášený větrem – s grácií, melancholií a nečekanou krásou.

Od romantických procházek New Yorkem pokrytým zlatým listím, přes nostalgické návraty do školních let, až po tajemné příběhy, které se nejlépe vyprávějí za šera – máme pro vás paletu filmů tak pestrou, jako je sám podzim.

Ať už si vyberete kterýkoliv z těchto filmů, nezapomeňte na správné podzimní propriety: teplý nápoj, měkkou deku a telefon vypnutý na tichý režim (protože kdo by chtěl být rušen realitou, když může žít ve filmovém světě?).

Pro ty, kteří chtějí filosofovat (ale ne moc)

Dobrý Will Hunting

Sledujte Willa Huntinga (hraje ho Matt Damon), jak se učí využívat své geniální IQ – s malou pomocí vášnivého profesora psychologie (hraje ho Robin Williams) – v tomto filmu, který se odehrává v krásné Cambridgi ve státě Massachusetts. (csfd)

Podzimní sonáta (1978) – Ingmar Bergman

Klasika, která vás donutí zavolat mámě. Nebo terapeutovi. Nebo oběma. (csfd)

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004)

Protože co je lepší způsob, jak strávit podzimní večer, než sledováním Jima Carreyho, jak se snaží vymazat Kate Winslet ze své paměti? Spoiler alert: nefunguje to, stejně jako vaše novoroční předsevzetí. (csfd)

Společnost mrtvých básníků (1989)

Inspirativní jako první chladný závan podzimu, který vás probere z letní letargie. Pokud ve vás podzim vždy vyvolává nostalgii po návratu do školy, určitě si zamilujete tento film z roku 1989 o kontroverzním, ale inspirativním učiteli, kterého jeho žáci milují. (csfd)

Andělé s ocelovým hlasem (2004)

Silný příběh o boji za volební právo žen, perfektní pro inspirativní podzimní večer.

Úsměv Mony Lisy

Sledujte, jak se bohémská učitelka dějin umění Katherine Watsonová stěhuje ze západního pobřeží, aby přijala místo na prestižní dívčí škole Wellesley College na východním pobřeží. Watsonová, která hýří podzimními barvami a starosvětským šarmem, zpochybňuje představy svých studentů z padesátých let o povaze umění a také o jejich poslání po ukončení studia a sama se přitom mění. (csfd)

Pro milovníky hororů (a adrenalinu z pohledu na účet po nákupu dýní)

Halloween (1978)

Klasický slasher, který vás přiměje dvakrát zkontrolovat, zda jste zamkli dveře. A možná i investovat do lepšího bezpečnostního systému než je ta květina na parapetu. Viděli jste ho už stokrát a teď je čas podívat se na něj po sto první. Halloween, snad nejklasičtější horor všech dob, prostě nestárne. (csfd)

Hocus Pocus (1993)

Pro ty chladnější večery, kdy se tma vkrádá dříve a magie visí ve vzduchu. Halloweenské filmy nemusí být nutně temné a krvavé. Sarah Jessica Parker, Bette Midler a Kathy Najimy v roli čarodějnic ze sedmnáctého století, co je pošlou zpět na zem do 20. století. Trošičku komediální hororové béčko, ale má to svoje kouzlo. (csfd)

To (2017)

Dětští herci v tomto filmu jsou úžasní a můžete na něj navázat filmem To Kapitola 2, ve kterém hrají Bill Hader a Jessica Chastain. Tohle je film, který vám nedá spát a ze kterého vám bude běhat mráz po zádech. (csfd)

Lesní duch (1981)

Po tomhle filmu si rozmyslíte, jestli chcete jít na ten instagramový výlet do barevného podzimního lesa. Možná zjistíte, že ty dokonalé fotky může někdo draze zaplatit. (csfd)

Krvavá nevěsta (2019)

Není nic lepšího než horor, který dokáže spojit tajemství, hrůzu a humor v jednom, a Ready or Not přesně tohle splňuje. Příběh sleduje mladou nevěstu, která se připojí k bohaté excentrické rodině svého nového manžela v rámci osvědčené tradice, jež se změní ve smrtící hru, v níž všichni bojují o přežití. Ukázka toho, že není noc moc horších věcí než jsou příbuzní. (csfd)

Vesnice (2004)

Amišskou vesnici v lesích Pensylvánie sužují obavy z tvorů, kteří žijí v lesích, jež je obklopují. Když onemocní malý chlapec, je mladá slepá žena nucena se odvážně vydat do lesů a k neznámým bytostem, které v nich žijí, aby zachránila vesnici. (csfd)

Beetlejuice (1988)

Jeden z těch podzimních klasik a pokladů. Beetlejuice Tima Burtona nesmí chybět na žádném halloweenském maratonu. (csfd)

Ospalá díra (1999)

Ať už se chcete vyděsit, nebo toužíte po pohledu na listí v Nové Anglii, tento oblíbený film Tima Burtona z roku 1999 je ideální pro sledování v chladném říjnovém podvečeru. (csfd)

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007)

Když jsme už u toho Tima Burtona – filmového krále halloweenu – nesmíme zapomenout na vypečené duo – holiče a pekárnice. (csfd)

Mluv se mnou (2023)

Pokud vás kdysi k smrti vyděsil kamarád, který zkoušel vyvolávat duchy, tento film se vám bude líbit. Když skupina přátel objeví, jak vyvolávat duchy pomocí nabalzamované ruky, propadnou novému vzrušení a párty hře s vysokými sázkami – dokud to jeden z nich nepřežene a nevyvolá děsivé nadpřirozené síly. (csfd)

Interview s upírem (1994)

Když zůstaneme u upírů. Tom Cruise a Brad Pitt spolu jako dva sexy upíři. Je potřeba říkat víc důvodů, proč si tohle musíte na podzim pustit? (A občas je to trochu děsivé) (csfd)

Šestý smysl

Další z klasik. Uznává, že jakmile víte jak to dopadne určité kouzlo se ztratí, ale pořád je to skvělý horor a vynikající atmosféra. (csfd)

Pro romantické duše (co věří na lásku i po třetí kávě)

Když Harry potkal Sally (1989)

Podzimní New York, svetry a otázka, zda mohou být muži a ženy jen přáteli. Spoiler: Mohou, ale pak by film trval jen 20 minut. (csfd)

Magická posedlost

V hlavních rolích Sandra Bullock a Nicole Kidman se narodí dvě sestry do kouzelnické rodiny, která se ze všech sil snaží vyhnout čarodějnictví. Když jeden z jejich přítelů nečekaně zemře, sestry Owenovy vyzkouší temnou magii, ale stejné kouzlo hrozí ukončit jejich rodinný rod. (csfd)

Pýcha a přemlouvání (2022)

Seznamte se s Anne Elliotovou – nekonformní ženou s moderním cítěním, která žije se svou snobskou rodinou na pokraji bankrotu. Když se do jejího života vrátí „ten, který jí utekl“, musí se rozhodnout, zda poslechne své srdce, nebo nechá minulost za sebou. Film je natočen podle posledního románu Jane Austenové, který začíná podzimem, symbolizujícím Anninu promarněnou příležitost k lásce a úpadek její rodiny. V adaptaci společnosti Netflix evokují podzimní atmosféru svrchní oděvy z regentské éry, šedá obloha a větrem ošlehané scény na britském pobřeží. (csfd)

Nevěsta na útěku (1999)

Romantická komedie s Julií Roberts, ideální pro hřejivý podzimní večer.

Holka na roztrhání (2002)

Newyorská módní návrhářka Melanie se náhle zasnoubí s nejžádanějším starým mládencem ve městě, ale jedna věc je špatně. Je stále vdaná za svou lásku ze střední školy, která se odmítá rozvést. Odhodlaná ukončit jejich vztah se vydává zpět domů do Alabamy, aby se postavila své minulosti. (csfd)

Listopadová romance

Svobodomyslná Sára má jeden měsíc – ne víc ani míň – na to, aby změnila život egocentrického workoholika Nelsona (nikdo jiný než mladý Keanu Reeves. Když nastane čas rozloučit se, oba zjistí, že to nechtějí. (csfd)

Láska přes internet (1998)

Jak padá listí a mění se roční období, ukáže se, že svérázné přátelství této dvojice je mnohem víc, než čekali. (csfd)

Eliášův oheň (1985)

Film z roku 1985 sleduje sedm přátel, kteří po ukončení studia na vysoké škole hledají své místo v reálném světě. Hvězdné herecké obsazení, historické pletené svetry a dlouhé podzimní jízdy autem vás donutí zatoužit po minulých podzimech. (csfd)

Malé ženy (2019)

Kdyby mohly být Malé ženy pro každé roční období (a opravdu by mohly), pak by verze Grety Gerwigové z roku 2019 byla tou, kterou byste měli na podzim sledovat. Její textury, volba barev a tempo vyprávění se hodí k tomu, abyste se za sychravého podzimního dne schoulili do klubíčka a sledovali své kamarádky Jo, Beth, Amy a Meg, jak prožívají lásku a smrt a plní si sny uprostřed své komunity v Concordu ve státě Massachusetts z doby občanské války. (csfd)

Vrána (1994)

Příběh, ztvárnění a Brandon Lee. Trochu té smutné romance, melancholické městečko a pomsta.  (csfd)

Pro ty, co chtějí cestovat (ale nechce se jim z gauče)

Amélie z Montmartru (2001)

Paříž nikdy nevypadala kouzelněji. A vy nikdy nebudete chtít víc navštívit kavárnu a stát se tajemnou dobrodějkou. (Varování: Může vést k impulzivnímu nákupu červeného kabátu.)

Podzim v New Yorku (2000)

Romantika velkoměsta v nejkrásnějším ročním období.

Když se chcete pobavit či odreagovat

Fantastický pan Lišák (2009)

Wes Andersonova animovaná pohádka s typickou podzimní barevnou paletou. (csfd)

Rošťáci (1985)

Něco na podzimu vyvolává touhu po dobrodružství a objevování, a přesně to skupina, která si říká „Goonies“, udělá, když objeví mapu k pokladu piráta jménem Jednooký Willie. Cestou se musí vyhýbat nastraženým nástrahám a držet pohromadě tak dlouho, aby možná zachránili své domovy. Dobrodružný film pro celou rodinu, ideální pro deštivé podzimní dny. (csfd)

It’s the Great Pumpkin, Charlie Brown (1966)

Tato halloweenská klasika od Charlese Schulze nás všechny seznámila s Velkou dýní a Linusovou snahou setkat se s ní tváří v tvář. (csfd)

Jak jsem balil učitelku (1998)

Excentrický a ambiciózní Max se zamiloval do nové učitelky prvního stupně své školy a požádá o pomoc rodiče ze školy (Bill Murray). Netuší, že jeho mentor je zároveň jeho konkurentem. Tento zábavný a svérázný film Wese Andersona vás jistě naladí na podzimní atmosféru. (csfd)

E.T. (1982)

Dojemný příběh o mimozemšťanovi, který zůstal na Zemi, vás přivede na horskou dráhu emocí – strachu, smutku i smíchu. (csfd)

Na stopě (1985)

Bláznivá detektivka odehrávající se za deštivého večera v nádherném starém sídle. Na večeři jsou pozváni lidé, kteří se nejspíše neznají, ale ve skutečnosti je spojuje více, než se zdá. Ve filmu plném hvězdného komediálního obsazení se budete snažit přijít na to, kdo zabil hostitele večeře pana Boddyho. A na konci si všichni budete myslet: „Udělal to komorník!“. (V každém styl tomu filmu rozhodně nechybí!) (csfd)

Krotitelé duchů (1984)

Koho zavoláte? Hvězdné obsazení této sci-fi komedie z roku 1984 je nepřekonatelné. Vyzýváme vás, abyste zadržovali smích, když se trojice hubitelů duchů snaží zachránit New York před invazí duchů. (csfd)

Vražda v Orient expresu (2017)

To nejlepší z Agathy Christie v příběhu o vraždě, intrikách a síti vzájemně propojených postav, které spolu cestují vlakem z Istanbulu do Paříže, nejlepší. Je na světoznámém detektivovi Herculu Poirotovi, aby našel vraha ve vlaku dříve, než znovu udeří. (csfd)

Čarodějky (1996)

Když čtveřice středoškolaček experimentuje s čarodějnictvím, musí se nakonec vypořádat se závažnými důsledky svých nově nabytých schopností. (csfd)

Rocky Horror Picture Show (1975)

Je to šílenost. Se skvělou hudbou – hraje tam Meat Loaf a zpívá o Rock’n’rolu, takže si to doufám umíte představit. Transvestita z Transilvánie tedy Dr. Frank-n-Further, kterého ztvárnil úžasný Tim Curry si vytvoří žijícího svalnatého muže – Rockyho. Úžasná móda, tance, hudba a šílené  a zvrácené chvíle. (csfd)

Addams Family (1991)

Padadadam tam tam. Padadadam tam tam. Morticia je moje femme fatale, kterou jsem od malička chtěla být. (csfd)

A pamatujte, že i když venku prší a fouká, uvnitř může být útulno a příjemně. Stačí jen správný film, dobré občerstvení a případně někdo, s kým můžete sdílet ty „co to sakra dělá?!“ momenty při sledování hororu.

Victoria’s Secret Fashion Show se vrací. Ale není příliš pozdě?

Victoria’s Secret Fashion Show se vrací. Ale není příliš pozdě?

Po šestileté pauze se dnes Victoria's Secret Fashion Show vrací na obrazovky. Bývalé "andílky" jako Tyra Banks, Gigi Hadid, Adriana Lima a Taylor Hill se znovu objeví na molu, spolu s řadou ženských umělkyň včetně Cher, Tyly a K-popové hvězdy Lisy. Cílem této show je...

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

Když se řekne podzim, první věc, která přijde na mysl, je oblíbený Pumpkin Spice Latte. Tento hřejivý nápoj si každoročně oblíbí mnoho lidí, protože nic nepřipomíná pomalé podzimní dny lépe než horký šálek s chutí dýňového koření. Ale je tu jedno ale: tradiční PSL od...