Niacinamid je rozjasňující a čisticí látka, kterou vám doporučí každý dermatolog

Zveřejněno 10. 7. 2022

Niacinamid – neboli vitamin B3 – je jednou ze složek, které najdete téměř ve všech typech přípravků péče o pleť – ať už se jedná o séra, hydratační krémy nebo čisticí přípravky. Možná jste viděli virální recenze dermatologů na TikToku, kteří na něj pějí chválu, nebo jste ho možná viděli na etiketách složek kultovních produktů.

Co přesně niacinamid dělá? Tato superhvězdná složka má pečeť dermatologů na vše od rozjasnění přes vyčištění pleti až po redukci jemných linek a vrásek. Zajímá vás, jaké jsou výhody niacinamidu a jak jej používat v osobní péči o pleť?

niacinamid přehled

Co je niacinamid?

Když mluvíme o prospěšnosti niacinamidu pro pleť, máme na mysli specifickou formu B3 (amid) zvanou nikotinamid (známou také jako niacinamid). Nikotinamid je esenciální vitamín rozpustný ve vodě, který se v těle nesyntetizuje, což znamená, že ho musíme jíst, abychom získali jeho prospěšné účinky. Kromě toho byl tento vitamin začleněn do výrobků péče o pleť, protože naše tělo si ho samo nevyrábí. Pokud tedy chceme využít rozjasňujících účinků nikotinamidu, je třeba jej přijímat prostřednictvím doplňků stravy nebo aplikovat lokálně na pleť.

Výhody niacinamidu

Stručně řečeno, je neuvěřitelně regenerační. Nikotinamid pomáhá obnovovat buněčnou energii, opravovat poškozenou DNA a snižovat imunosupresivní účinky slunečního UV záření. Vitamin B3 zkrátka bojuje proti vnitřním i vnějším stresorům, jež mohou v konečném důsledku vést k poškození nebo rozpadu naší pokožky a předčasným známkám stárnutí, jako jsou změny barvy a vrásky.

Pokud jde konkrétně o jas, bylo prokázáno, že nikotinamid zabraňuje přenosu pigmentu v pokožce, což může pomoci redukovat hnědé skvrny.

Mezi další výhody patří menší zarudnutí (díky protizánětlivým vlastnostem vitaminu B3), zachovaná hydratace, posílená kožní bariéra a lepší syntéza zdravých tuků (klíčová pro zářivou pleť).

Lékaři jej doporučují i pacientům s citlivou pletí nebo s jinými onemocněními, jako je rosacea nebo ekzém. Je dobrou volbou pro lidi, kteří se obávají podráždění z produktů péče o pleť nebo mají potíže s používáním krémů kvůli alergiím. Perorální verzi lze také použít k léčbě akné – a je skvělá, když nejsou dobře snášeny perorální léky, jako jsou antibiotika.

Můžete niacinamid používat s jinými účinnými látkami?

Dalším méně známým faktem je, že většina přípravků péče o pleť funguje lépe ve spojení s dalšími složkami. Pokud jde konkrétně o pigmentaci, nikotinamid se nejlépe kombinuje s dalšími složkami, jako je hydrochinon, kyselina kojová, arbutin a sója, které mohou synergicky působit na „pigmentovou dráhu“, aby co nejlépe pomohly odstranit hnědé skvrny a zabarvení.

Nikotinamid/Niacinimid vs. kyselina nikotinová

Pokud jde o B3 a jeho (několikanásobné) přezdívky, existuje však jeden častý omyl: Nikotinamid je specifická amidová (určitá chemická struktura) forma B3. Není to niacin, kyselá forma tohoto vitaminu. Niacin je mnohem snadněji k sehnání v lékárně, ale občas má nepříjemný vedlejší účinek v podobě zarudnutí, který nikotinamid nemá. Nemáte rádi červený obličej? Určitě si prohlédněte seznamy složek a nepředpokládejte, že i přes absenci „-amidu“ jde stále o stejnou složku.

niacinamid

Možné vedlejší účinky

Niacinamid je silná složka pro hydrataci i rozjasnění pleti. Při použití ve vysokých koncentracích v přípravcích péče o pleť však může způsobit podráždění pokožky. Proto se doporučuje používat nízké koncentrace (1-2 procenta) vitaminu B3 v přípravku. V zásadě to s používáním nepřehánějte, jinak se může objevit zarudnutí nebo (ještě hůře) dermatitida.

Jak jej používat

Klíčem k využití výhod vitaminu B3 je moudrý výběr produktu. Naše kůže je chytrá a jejím úkolem je působit jako bariéra – chránit naše tělo před potenciálně škodlivými vetřelci – z toho důvodu ne všechny přípravky pro lokální použití se mohou pochlubit technologií, která do ní účinně proniká.

Jakákoli lokálně aplikovaná účinná látka musí být formulována tak, aby se dostala do kůže tam, kde je jí zapotřebí. Pokud nikotinamid úspěšně pronikne touto bariérou, může být účinný. Hledejte výrobky s obsahem B3, které jsou podloženy vědeckými studiemi, a ne pouze lákavými seznamy složek. Měli byste ho používat ráno a pravděpodobně bude obsažen v produktech, které se chlubí rozjasňujícími vlastnostmi.

OTÁZKY A ODPOVĚDI

Mohu niacinamid užívat každý den?
Niacinamid můžete používat každý den, ráno i večer, ale v případě podráždění (což není běžné) informujte svého dermatologa.

Jak niacinamid rozjasňuje pleť?
Nikotinamid pomáhá obnovovat buněčnou energii, opravovat poškozenou DNA a snižovat imunosupresivní účinky slunečního UV záření.

Odstraňuje niacinamid tmavé skvrny?
Vzhledem k tomu, že niacinamid je dermatology schválená rozjasňující složka, může být poměrně účinný při odstraňování hyperpigmentace a vyrovnávání tónu pleti.

Tip redakce

Kvitok Pleťové sérum – Niacinamid, 10 m, 229 Kč

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...