Může se retinol a vitamin C kombinovat?

Zveřejněno 29. 5. 2022

Vitamin C a retinol jsou oblíbené produkty, když přijde na péči o pleť. Zejména pokud jde o redukci tmavých skvrn, jemných vrásek a akné. Pravděpodobně jste viděli spoustu videí na TikToku nebo Instagramu, kde se hovoří o výhodách každého z nich. Kromě pozitivních účinků však mnoho lidí stále zůstává u důležité otázky: Můžu používat retinol a vitamin C společně?

Co je retinol?

Retinolu jsme se zde na StyleBrunchi věnovali již v jednom celém článku. Jde o derivát vitaminu A, který se často používá v péči o pleť k obnově kožních buněk, ochraně kolagenu v boji proti volným radikálům a k vypnutí hlubších vrstev pokožky, aby se snížily vrásky, jemné linky a viditelné póry. Mnoho lidí si myslí, že retinol ztenčuje pokožku, ale ve skutečnosti zesiluje dermis – hlubší vrstvu kůže. Nejenže zlepšuje linky a vrásky, ale také zlepšuje hyperpigmentaci, léčí akné, zjemňuje drsná místa, zlepšuje krevní oběh a celkově zlepšuje strukturu a tón pleti.

Co je vitamin C?

Vitamin C je silný antioxidant, který chrání a brání naši pleť tím, že neutralizuje volné radikály. Je jako pac-man – obchází a likviduje tyto vysoce reaktivní molekuly, které poškozují a stresují pokožku.

Antioxidační vlastnosti vitaminu C také pomáhají při přirozeném regeneračním procesu pokožky. Vitamin C může pleti prospět mnoha způsoby, například zlepšit její tón a strukturu, zesvětlit tmavé skvrny, podpořit tvorbu kolagenu a rozjasnit matnou pleť.

Účinky vitaminu C se částečně překrývají s účinky retinoidů – konkrétně retinolu -, ale nejsou tak dobře prozkoumané, předvídatelné a účinné.

Můžete používat současně retinol a vitamin C?

Podle dermatologů není problém používat v rámci péče o pleť jak retinol, tak vitamin C společně. Může jít dokonce o velmi silnou dvojici, pokud jde o boj proti stárnutí. Je však třeba dávat pozor na to, kdy vitamin C a retinol používáte. Abyste se vyhnuli možnému riziku podráždění, nedoporučujeme produkty vrstvit. Místo toho doporučujeme používat vitamin C ráno a retinol na noc.

Výhody kombinace retinolu a vitaminu C

Používání retinolu a vitaminu C může vést k hladší a jasnější pleti.

Vitamin C brání, chrání a podporuje tvorbu kolagenu, zatímco retinol obnovuje kožní buňky a stimuluje tvorbu kolagenu. Obě látky snižují pigmentaci a rozjasňují barevné změny.

Vedlejší účinky kombinace retinolu a vitaminu C

Pokud se rozhodnete používat v rámci péče o pleť vitamin C i retinol, nejčastějším vedlejším účinkem, se kterým se můžete setkat, je podráždění, zejména pokud produkty vrstvíte. Tomuto podráždění se však můžete vyhnout tím, že aplikaci jednotlivých produktů rozdělíte a retinol budete používat na noc a vitamin C ráno.

Další nevýhodou používání retinolu a vitaminu C je cena. V porovnání s produkty, jako je hydratační krém, mohou být retinol i vitamin C trochu dražší.

Pozor také na to, že produkty s vitaminem C se mohou velmi lišit v kvalitě, takže je pravděpodobně nejlepší nekupovat žádný náhodný produkt, na který narazíte při procházení instagramu. Vyšší procento vitaminu C může také způsobit vyrážky na pleti se sklonem k akné, takže doporučujeme používat nižší procento, například 5-10 %, pokud máte akné nebo citlivou pleť.

Lactic acid

Lactic acid

Kdyby vám někdo řekl, že nanesením zkaženého mléka na pleť se zbavíte pigmentových skvrn a zmenšíte jemné vrásky, věřili byste mu? I když to zní jako příliš dobrý, než aby to byla pravda, vědecké poznatky jsou toho důkazem. Kyselina mléčná - exfoliační kyselina...

Italština 101 na dovolenou

Italština 101 na dovolenou

Italská kuchyně, romantická zákoutí, temperamentní italové, umění, renesance, historie, filosofie, Shakespearovy příběhy, víno, moře, hory, jezera a … už jsem zmínila jídlo?  Itálie je místo, které si zamiluje každý. Nabízí spoustu oblastí a každá z nich je...

Ženské archetypy jako cesta k pochopení sebe sama

Ženské archetypy jako cesta k pochopení sebe sama

Jsou to vzorce chování, které se neustále opakují. Jsou to role, do kterých se my ženy stavíme neustále dokola. Doba se mění, trendy se mění, ale my jsme pořád stejné? Podle mnohých teorií máme každý svůj archetyp, podle kterého se chováme a pokud chceme porozumět...