Kam v Poděbradech? Město na všechny srdeční záležitosti

Zveřejněno 7. 7. 2022

Město, které vás chytne za srdce. Poradíme vám, kam v Poděbradech za stylovými zážitky.

Ze všech lázeňských měst je jedno, kde mi je opravdu dobře. Toto nenápadné městečko ve středočeském kraji (jen hodinu od Prahy) v sobě skrývá to, co mi žádné jiné nikdy nenahradilo. A možná za to můžou i stylové podniky, kterých je zde víc než dost. A nebo možná jen fakt, že je tu prostě dobře.

Něco málo o Poděbradech

Pokud si potrpíte na historický kontext města, tak historie Poděbrad sahá opravdu daleko. Už někdy v roce devět set tu byl přemyslovský statek.(Píšou to na hradě, tak to bude pravda.) Ten hrad nechal postavit Přemysl Otakar II. a nejvíc to tu proslavil král Jiří z Poděbrad. To byl ten poslední ryze český a husitský král. V té době tu ale po nějakých lázních nebyla ani památka. Že tu jsou léčivé prameny se zjistilo až při kopání v roce 1905, kdy zde hledali podzemní vodu, jelikož Poděbrady tehdy trápil nedostatek vody. Už to chtěli vzdát, protože byli fakt hluboko a nic. Jenže najednou vytryskl silný pramen uhličité vody. Uála lázně jsou na světě.

Lék na zlomené srdce

Všude se tu setkáte se srdíčky. Není to proto, že by si snad místní libovali v nějakých infantilnostech nebo kýčích. Je to proto, že voda se zde využívá na léčení kardiovaskulárních onemocnění.

Funfact: Poděbradský rodák není jen král Jiří z Poděbrad, ale například i skvělý a světově uznávaný režisér Miloš Forman. Dobrá voda prostě, no.

Kam v Poděbradech

Mama’s boutique hotel

Stylový hotel hned u kolonády s velmi příjemným personálem. Každý pokoj v celém hotelu je zařízený opravdu vkusně. Pro vaše pohodlí zde je velká luxusní postel a elegantní koupelna. Pokoje jsou buď s výhledem na kolonádu nebo do dvora a ty mají dokonce i malý balkónek.

Ubytování je pouze se snídaní, ale k hotelu patří i restaurace Cuccina, kde se skvěle najíte. Jen je nutná rezervace předem, protože tam bývá plno. Nabízí privátní wellness (sauna a výřivka), můžete si rezervovat i masáž. Součástí je také Estee spa, kde se můžete nechat hýčkat.

Hotel patří do celé skupiny La Place, kde pokud se budete držet všech jejich podniků, zažijete skutečný luxus. Tak třeba ….

Café Oliver

Je místo, které jsem objevila náhodou při procházce kolonádou, při mé první návštěvě Poděbrad. Zaujalo mě na první dobrou a od té doby, když do Poděbrad, jedině tam. Později jsem přišla na to, že jde o La Place místo. Na každém zákusku, na každém pokrmu je poznat, že jde o kvalitní suroviny a lásku ke gastronomii. Dejte si zde cokoliv a já se vsadím, že Vám to bude chutnat. A i pokud se sem rozhodnete pouze na kávu, budete nadšeni ze stylového prostředí s francouzským nádechem. Nebude se vám chtít zpět.

Vilémovo pekařství

Nabízí všechno to voňavé pečivo, které ochutnáte třeba na snídani v Mama’s hotelu. Vynikající rohlíky, skořicové šneky,… všechno krásně vypečené, voňavé a velice chutné.

Chales bar

Je poslední podnik, který zmíním ze skupiny La Place. Je to luxusní bar přímo na zámku. Otevřený je pouze dva dny v týdnu a to v pátek a v sobotu. Najdtete zde tři bary a jeden na velké zámecké terase. Všude Vám namíchají vynikající drinky a vybírat můžete z opravdu luxusního alkoholu. Pokud není akce, zaplatíte vstup 90 Kč. Často tu pořádají i různé akce a jezdí sem i známí DJs. Hned u vstupu Vás uvítá obrovský portrét Charlese Bukowskiho, podle kterého je bar pojmenovaný. Nevím, zda-li svými křišťálovými lustry a pohodlnými boxy má vůbec něco společného s podniky, kde Bukowski trávil svůj čas, ale určitě by si tu nestěžoval. Vše zkrátka zapadá do konceptu La Place, který si mě (milovníka designu a kvalitních surovin) naprosto získal.

Smoker’s club

Je kuřácký klub, kam si můžete zajít na drink, jakýkoliv jiný den, kdy je Charles bar zavřený. Namíchají vám zde výborné drinky za naprosto skvělé ceny. Pořádá se zde i karaoke a vládne tu fakt uvolněná a příjemná atmosféra.

Zámecká restaurace

V hradní příkopu u zámku se skrývá příjemná restaurace s klasickou českou kuchyní, kde vaří moc dobře. Na jejich česnečku vzpomínám už několik let. Příjemné posezení je i na zahrádce, kde je fontána a v létě příjemný chládek.

Kino na zámku

Letní kino venku, v horším počasí uvnitř na zámku. Moc příjemné kino.

Jezero Poděbrady

Jde o zatopenou pískovnu, takže příjemná pláž. Na hlavní pláži zaplatíte vstup, ale uvnitř najdete příjemný vstup do vody, spoustu stánků, barů a i venkovní převlékárny. Příjemné místo, kde můžete strávit celý den. Od 7 hodin je pak vstup pouze za 10 Kč.

Filmové muzeum

Filmové muzeum, které určitě potěší každého milovníka. Jde o tři pobočky v ČR – v Praze, Poděbradech a Kroměříži. Naleznete zde Pána Prstenů, Harryho Pottera, Avatara, StarWars, Marvel, DC, Vetřelce, Predátory, Game of Thrones, Terminátora a velmi sugestivní hororovou místnost.

Galerie Ludvíka Kuby

Pokud by vás zajímalo kam v Poděbradech za uměním, tak nemusíte daleko. Tuto menší galerii naleznete na kolonádě a určitě se vyplatí navštívit. Mají zde vcelku pěkné výstavy. Mě se zde povedlo zastihnout poměrně rozsáhlou výstavu Břetislava Bendy a jeho syna. Tu doporučuji každému, bude až do 14. 8. 2021. Web s programem zde. Vstupné 40 Kč, lázeňští hosté mají slevu.

Cyklostezka do Nymburku

Nymburk je celkem kousek od Poděbrad a vede tam velmi příjemná stezka podél Labe. Naleznete tam kolem i mnoho zajímavých podniků na kávu.

Bistro U Lupiče

Je bistro u Labe, kde si můžete dát něco lehkého (nebo silnějšího).

Angkor

Je Kambodžská restaurace, kde vám uvaří skvělé Pad Thai.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...