Bude Olaplex zakázán v Evropě a měli byste se ho bát?

Zveřejněno 28. 3. 2022

Aneb měli byste se Olaplexu doma okamžitě zbavit?

Olaplex nejspíš netřeba představovat. Když přišli s řadou tužidel, které dodaly vlasům tu nejzdravější a nejživější podoby, byl to trhák. A do dnes patří mezi nejoblíbenější a nejžádanější značky v oboru péče o vlasy. Milují jej zákazníci i vlasoví odborníci. Produkty jako No. 3 Hair Perfector a No. 7 Bonding Oil se minimálně jednou měsíčně stanou virálními. V poslední době však tato nejprodávanější značka vlasové kosmetiky vyvolala rozruch ze zcela jiného důvodu.

Na sociálních sítích se objevil obrovský počet příspěvků s tvrzením, že přípravku Olaplex hrozí zákaz ve Velké Británii a EU. A to kvůli složce v přípravcích, která údajně souvisí s neplodností. Že by tento oblíbený a na první pohled neškodný výrobek, mohl způsobit tak závažný zdravotní problém? Není divu, že přivedla všechny do varu. Ale je vůbec proč se děsit? Vzhledem k tomu, že se objevilo tolik dezinformací, pojďme se na to společně podívat. Co přesně je třeba vědět o kontroverzi kolem přípravku Olaplex.

Pojďme si to vysvětlit. Jak to celé je – doopravdy. Co to znamená pro produky, které již máte doma? Dovolíme si spoiler – možná byste ještě měli počkat s tím vyhazováním všech Olaplex přípravků.

olaplex zakázán v evropě

Jak to celé vzniklo

Již v březnu 2020 označila Evropská komise chemickou sloučeninu 2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyd (známější pod názvem butylfenylmethylpropional neboli jednoduše lilial) za pravděpodobně toxickou pro reprodukci.

Klasifikace potenciálně toxických látek byla provedena v roce 2020, ale vstoupila v platnost až 1. března 2022. Proto o ní slyšíte až nyní. Lilial je oblíbenou vonnou přísadou do kosmetiky. Najít jej můžete v krémech na ruce, deodorantech, čisticích prostředcích jako například prací prášky, mýdla a osvěžovače vzduchu. Vědecká zpráva o škodlivosti lilialu pochází z roku 2019 (její kompletní dokumentaci si můžete přečíst online zde).

Odborníci v ní dospěli k závěru, že zatímco malá množství této chemické látky jsou prakticky neškodná, kombinovaná expozice může vést k reprodukčním problémům. Včetně problémů s plodností a poškození vyvíjejícího se plodu.

Společnost Olaplex zařadila lilial (zde přidaný jako vonná látka) do svého snad nejoblíbenějšího výrobku, Olaplex No. 3 Hair Perfector. Značka však upozornila, že od ledna 2022 nejsou nikde jinde na světě žádné výrobky s lilialem vyráběny, aby vyhověly novému nařízení před jeho vstupem v platnost.

Bude Olaplex v Evropě zakázán?

Olaplex bude i nadále dostupný v Evropě, Velké Británii a dalších zemích, protože jak již bylo řečeno, lilial vůbec neobsahuje. Ve vysvětlujícím videu zveřejněném na instagramu společnosti Olaplex, Lavinia Popesc vysvětluje, jak to s tím lilialem tedy je, „způsob, jakým společnost Olaplex pilně používala složku jako vonnou, nefunkční a neaktivní, by neměl způsobovat neplodnost, potraty nebo poruchy vývoje plodu.“

Lilial (ani žádný z jeho dalších názvů) již není uveden jako složka na stránkách společnosti Olaplex ani na stránkách žádného z jejích prodejců, jako je například Sephora. Olaplex je tedy nyní 100% bez lilialu.

Měli byste se bát svých Olaplex produktů, které již máte doma?

I když jste používali No.3 před změnou složení, nemusíte se obávat. V původní laboratorní zprávě se lilialem ve studii krmily pokusné krysy, místo aby se aplikovala lokálně, jak používáte přípravky Olaplex. Na první straně dokumentu Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitelů se uvádí, že lilial lze považovat za bezpečný, pokud je používán jako vonná složka v různých kosmetických výrobcích typu -nechat působit a opláchnout. Jinými slovy, můžete v klidu dopotřebovat tu lahvičku č. 3, která vám leží v koupelně.

Navíc, jak zdůrazňuje sama značka, množství lilialu skutečně použitého ve výrobku je mizivé, což potvrzují i dokumenty k návrhu zákazu. Tabulka s údaji, která je součástí zprávy, ukazuje, že koncentrace lilialu ve vlasových přípravcích se obvykle pohybuje kolem 0,04 %. Přípravek No.3 značky Olaplex používal ve svém dřívějším složení pouze 0,0119% koncentraci.

A jsme opět u toho. Ověřujte si informace a nevěřte infomacím na sociálních sítích, které jsou ve většině případech vytržené z kontextu.

Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Je opravdu jedna lepší než ta druhá? Zatímco hnutí za "čistou" krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k lidem, rostoucí hnutí za udržitelnou krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k planetě. A přestože je udržitelná péče o pleť nejzvučnějším novým...