Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Zveřejněno 14. 6. 2022

Je opravdu jedna lepší než ta druhá?

Zatímco hnutí za „čistou“ krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k lidem, rostoucí hnutí za udržitelnou krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k planetě. A přestože je udržitelná péče o pleť nejzvučnějším novým kosmetickým trendem roku 2022, její význam může být stejně neprůhledný jako tisíce plastových lahví, které se nacházejí na pultech obchodů. Vzestup nového druhu uvědomělých spotřebitelů vyžaduje od značek více a hledá produkty, které jsou v souladu s jeho hodnotami.

Pokud jde o udržitelnost, kosmetický průmysl má bezpochyby před sebou spoustu práce (zejména v oblasti obalů), ale co ingredience, které značky používají při výrobě svých produktů? Hnutí za udržitelnou krásu rozšířilo polarizující debatu o přírodních a syntetických složkách, v níž se komunita chemiků dostala do sporu s komunitou přírodovědců. Přírodní značky tvrdí, že jsou udržitelné, protože používají složky pocházející ze Země, zatímco chemici tvrdí, že přírodní složky jsou neudržitelné, protože vyčerpávají zdroje. Tato debata je obzvláště rozšířená v oblasti péče o pleť, protože tvoří největší podíl trhu s kosmetikou a má rostoucí spotřebitelskou základnu, protože do výrobků investuje stále více (a stále mladších) spotřebitelů.

Nedávná zpráva ukázala 71% nárůst vyhledávání udržitelného zboží za posledních pět let a korporace v kosmetickém sektoru na to reagují. Zákazníci požadují větší transparentnost, od bezpečnosti až po zdroj ingrediencí, což (naštěstí) přimělo mnoho značek, aby se k tomu přidaly. Nedávná prognóza trendů od společnosti WGSN předpovídá, že v roce 2023 se „značka, která se nebude pozitivně podílet na směřování k větší udržitelnosti, nebude podílet vůbec“, což znamená, že pokud udržitelnost není součástí vaší značky, máte problém.

Nemohlo to přijít ve vhodnější dobu, protože odborníci varují, že globální oteplování je třeba omezit teď, nebo nikdy, a že lidstvo je nebezpečně blízko bodu zvratu, kdy dojde k nevratnému poškození klimatu. A kosmetický průmysl jako jeden z největších znečišťovatelů planety plasty stále čelí kontrole svého dopadu na životní prostředí. Udržitelnost už nemůže být pro kosmetické značky módním heslem – je to nutnost, abychom se vyhnuli ekologické katastrofě.

Je tedy nakupování přírodních nebo syntetických pleťových produktů skutečně udržitelnější než to druhé? Odpověď není tak jednoznačná – zde je vysvětlení.

Protichůdné názory na udržitelnou péči o pleť

Na jedné straně máme chemickou komunitu, která je rozrušená z očerňování svých ingrediencí a metod, a na druhé straně máme přírodní komunitu, která se cítí podezřívavě vůči průmyslu založenému na chemii, který používá syntetické ingredience již více než sto let. Oba názory tak však mohou nahrávat kultuře zvučných jmen na sociálních sítích. Není možné činit taková paušální prohlášení o odvětví, které využívá obrovské množství zdrojů; někdy bude udržitelnější přírodní složka, jindy syntetická složka. Záleží zcela na tom, co používáte a vyrábíte.

Není pochyb o tom, že chemofobie vyvolaná hnutím za čistou krásu hraje v debatě i nadále svou roli. Je pravděpodobnější, že spotřebitelé odmítnou syntetickou složku, která může být udržitelnější než její přírodní protějšek, kvůli přetrvávajícímu strachu z chemikálií?

Na jednu stranu je polemika týkající se přírodních a syntetických složek téměř ironická ve své podstatě. Voda, kterou pijeme, vzduch, který dýcháme, dokonce i naše vlastní těla obsahují chemické prvky. Přestože slova ‚chemický‘ a ‚syntetický‘ nasou často negativní zatížení, nejsou synonymem škodlivosti. Ze stejného důvodu složka pocházející přímo z přírody nebo sklízená a získávaná ekologickým způsobem nemusí vždy zaručovat bezpečnost.

Udržitelná péče o pleť a životní prostředí

O vlivu kosmetického průmyslu na životní prostředí, v němž se sklízí populace rostlin, květin a stromů a přeměňují se na přísady pro výrobu produktů, lze říci mnohé. Esenciální oleje představují značnou výzvu pro udržitelnost, protože vyžadují velké množství půdy a rostlinné hmoty pro velmi malý výnos. Vezměme si například strom Boswellia, který je nadměrně využíván, aby pokryl poptávku po kadidlovníku, nebo brazilský palisandr, který vyžaduje pokácení celého stromu pro získání malého množství oleje.

Existují případy, kdy syntetické složky mohou být udržitelnější než přírodní složky, a případy, kdy použití obnovitelného přírodního zdroje není udržitelné. Například syntetická vanilková vůně může být udržitelnější než pěstování vanilky, a přestože palmový olej může být obnovitelný, neznamená to, že je udržitelný. (Ve skutečnosti jsou kontroverzní ekologické problémy spojené s palmovým olejem dobře známé).

Zamezení nadměrnému využívání a vyčerpávání přírodních zdrojů je jednou z oblastí, kde mohou mít laboratorně syntetizované složky navrch nad svými přírodními protějšky, ale určení, zda je laboratorně syntetizovaná složka celkově šetrnější k životnímu prostředí, vyžaduje bližší pohled pod pokličku.

Zde je třeba provést posouzení celého životního cyklu, aby bylo možné porovnat jednotlivé složky a posoudit jejich vliv na životní prostředí. Tento proces zahrnuje porovnání složek v každé fázi, od kolébky až po hrob, aby se zjistily náklady na vodu a energii, dopad na přírodní prostředí a také odpad vzniklý během procesu získávání, výroby a balení. Na začátku by to sice dalo trochu práce, ale společnost i spotřebitel by tak získali jasnou představu o skutečném úsilí vynaloženém na udržitelnost.

https://www.instagram.com/tv/CYHnQUfBN26/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Udržitelná péče o pleť a ekonomika

Udržitelný rozvoj by měl být vnímán z hlediska toho, co Dallmeier označuje jako „třínohá stolička“ – lidé, planeta a zisk – pokud jedna noha chybí, stolička se převrátí. Pokud chybí dvě nohy, protože se zaměřujete pouze na zisk, stolička neexistuje. „Udržitelnost je třeba vnímat jako rovnováhu mezi environmentální spravedlností, sociální odpovědností a ekonomickou životaschopností, kdy jsou kosmetické výrobky spotřebovávány takovým způsobem, který neohrožuje potřeby budoucích generací,“ říká Dallmeier.

Udržitelnost složky závisí nejen na ekologické udržitelnosti, ale také na tom, zda komunity v okolí dané složky mohou pokračovat ve svých tradicích a kulturách. Vezměme v úvahu složky, jako je bambucké máslo, mořské řasy, kokosový olej, olej z moringy a další družstva, kde živobytí lidí závisí na produkci těchto rostlinných složek. Podle Dallmeiera může zajištění udržitelného obchodu s těmito rostlinami skutečně vést k jejich další ochraně pro další generace, což zvýší biologickou rozmanitost a podpoří ochranu životního prostředí.

Udržitelná péče o pleť a biotechnologie

Biotechnologie předznamenávají novou budoucnost kosmetiky a poskytují možnosti vytváření účinných, aktivních složek, které jsou bezpečné pro člověka i životní prostředí. Pokud nejste obeznámeni, jedná se o proces reprodukce přírodních molekul získaných z mikroorganismů v laboratoři pomocí biofermentace a technik genového inženýrství. Bakterie, kvasinky a řasy se v biotechnologii běžně používají k vytváření složek péče o pleť.

Upozorňuje však, že jednoduše nelze tvrdit, že jen proto, že byla složka syntetizována pomocí biotechnologie, je proto automaticky udržitelnější než její přírodní protějšek. Záleží na tom, jak jsou složky syntetizovány, vyráběny, zpracovávány a přepravovány.

Určení udržitelnějších složek

„Je těžké se v této debatě postavit na jednu stranu, když se díváte na kategorii přírodní vs. syntetické,“ říká Kimberly Shenk, spoluzakladatelka a generální ředitelka společnosti Novi Connect. „Když však oloupete cibuli a podíváte se na údaje o jednotlivých surovinách, mohou značky začít zahrnovat nuance do svého výběru složek.“ Platforma společnosti Novi založená na datech o zdrojích více než 50 000 udržitelných surovin pomáhá učinit cyklus vývoje výrobků transparentním, spravedlivým a udržitelným; využívá data, která hodnotí složky až k jejich zdroji.

Hodnocení společnosti Novi se zaměřuje na odpovědné získávání surovin a jejich recyklaci, dopady po skončení životnosti, materiály, které jsou vyráběny s využitím obnovitelných zdrojů energie a s omezenou spotřebou vody, společnost a etiku včetně spravedlivého obchodu a další. Výrobky vyvinuté s využitím této platformy pomáhají zvýšit objem udržitelných výrobků na pultech obchodů a spotřebitelům poskytují jistotu, že složky v lahvičce (přírodní nebo syntetické) splňují standardy udržitelnosti, na kterých jim záleží.

Podtrženo a sečteno -Přírodní vs. Syntetické složky

Diskuze o udržitelné kráse zní příliš zjednodušeně, což vyžaduje, aby se do debaty vneslo více informovaných nuancí.

Posouzení udržitelnosti složky není tak jednoduché jako pouhý pohled na její přírodní nebo syntetický původ – zahrnuje zkoumání každé složky případ od případu, proniknutí do příběhu, který se za danou složkou skrývá, a podložení tvrdými daty. Někdy je udržitelnější přírodní složka a jindy syntetická složka. To vyžaduje zkoumání složky v každé fázi jejího životního cyklu.

Nejlepší by bylo, abychom si všichni udělali vlastní průzkum a věnovali pozornost složkám ve výrobcích.

Vyhledávejte značky, které považují udržitelnost za jádro svého poslání a hodnot a které transparentně informují o tom, odkud a jak získávají složky. Nejlepší, co mohou spotřebitelé udělat, je spojit se se značkami, které se snaží být odpovědné k životnímu prostředí a jsou otevřené a transparentní ve svém úsilí o vývoj udržitelných výrobků.

Může se retinol a vitamin C kombinovat?

Může se retinol a vitamin C kombinovat?

Vitamin C a retinol jsou oblíbené produkty, když přijde na péči o pleť. Zejména pokud jde o redukci tmavých skvrn, jemných vrásek a akné. Pravděpodobně jste viděli spoustu videí na TikToku nebo Instagramu, kde se hovoří o výhodách každého z nich. Kromě pozitivních...