Tiktoková posedlost pokožkou hlavy – tady je všechno, co potřebujete vědět

Zveřejněno 18. 7. 2022

Pokud jste v poslední době navštívili TikTok, pravděpodobně jste narazili na jeden z mnoha podivně obsedantních trendů v péči o pokožku hlavy. Aktuální je „kontrola vlasové linie“, kdy si přiložíte telefon k temeni hlavy, abyste zkontrolovali hustotu. Je tu trend používání rozmarýnového oleje, který se denně nanáší na pokožku hlavy, aby podpořil růst vlasů. Dokonce se objevil i teenager, který se stal virálním díky objevu velmi dobře známého vědeckého faktu, že vlasy nám rostou z vlasové pokožky místo z konečků vlasů. Netřeba dodávat, že sociální média jsou nově posedlá vším, co se týká péče o pokožku hlavy.

Zatímco techniky péče o pokožku hlavy, jako je například používání oleje, mají kořeny v mnoha různých kulturách, včetně 5 000 let staré indické vědy ájurvédy, západní kosmetika pokožku hlavy většinou ignoruje a zaměřuje se spíše na prameny vlasů. Rostoucí zájem o péči o pleť však dospěl k přirozenému závěru, že pokožce hlavy by měla být věnována podobná pozornost jako obličeji, protože i ona je náchylná k problémům s pokožkou, jako je suchost a podráždění. Ve skutečnosti je naše pokožka hlavy velmi podobná zbytku pokožky na našem těle s trochu větší hustotou mazových žláz a větším počtem vlasových folikulů (samozřejmě).

Jak vypadá zdravá pokožka halvy?

Pokud jste na TikToku sami vyzkoušeli trend kontroly pokožky hlavy, možná jste si všimli, že vaše část vlasů není zcela rovná, což některé TikTokerky znepokojilo. To je zcela normální. Na co byste si však měli dát pozor, je napjatost, podráždění, suchá místa nebo šupinky. Jednoduchý způsob, jak to poznat? Při kartáčování nebo šamponování by neměla být žádná bolest spojená s dotykem pokožky hlavy.

Jaké jsou základy péče o pokožku hlavy?

I když můžeme milovat suchý šampon a to, aby účes vydržel celý týden, pravidelné mytí vlasové pokožky je nutností. Nepravidelné nebo méně důkladné čištění může být dokonalou živnou půdou pro bakterie, které mohou vést k problémům. I když se to u jednotlivých lidí liší, obecně doporučuje čistit pokožku hlavy dvakrát až třikrát týdně. Těm, kteří chtějí jít ještě o krok dál, doporučuje také provádět masáže pokožky hlavy pomocí olejů, které podporují vlastní produkci oleje.

Čemu se vyvarovat?

V první řadě se vyvarujte agresivnímu škrábání pokožky hlavy nehty, kartáči nebo hřebeny, protože to může vést k odřeninám na pokožce hlavy, a tím k poškození vlasových folikulů. Jako potenciální viníky zjizvené alopecie a vypadávání vlasů může být také nadměrné teplo a těsně přiléhající účesy. K udržení dobrého stavu pokožky hlavy pomůže také vyhýbání se produktům, které obsahují příliš alkoholu a vonných látek, protože mohou být dráždivé.

A konečně, příliš mnoho vlasových produktů může způsobit nadměrné nahromadění kolem vlasových folikulů, což vede k nezdravé pokožce hlavy.

Jak může péče o pokožku hlavy podpořit růst vlasů?

Představte si pokožku hlavy jako půdu a vlasy jako rostliny, které na ní rostou. Ze špatné půdy zdravé rostliny nevypěstujete. Stav vašich vlasů je neodmyslitelně spjat se stavem pokožky hlavy. Což dává smysl, že problémy s pokožkou hlavy, jako jsou lupy, seboroická dermatitida, atopická dermatitida a lupénka, mohou často vést k předčasnému vypadávání vlasů.

Vedle základní péče o pokožku hlavy existují i další způsoby, jak pokožce hlavy dodat trochu energie a podpořit její zdravý růst, například peeling a oleje. V případě extrémního vypadávání vlasů nebo jiných problémů s pokožkou hlavy je však nejlepší vyhledat individuální radu dermatologa. Mezi běžné možnosti patří např. doplňky stravy, jako je biotin. Existují také lokální séra a řešení včetně minoxidilu.

Stejně jako u veškeré péče o pleť platí, že to, co funguje na jednu pokožku hlavy, nebude to nejlepší pro jinou. Je také důležité nastavit si realistická očekávání, protože zdravé vlasy stále rostou rychlostí asi jen půl centimetru za měsíc.

Peeling hlavy? Jako fakt?

Stejně jako lidé přísahají na exfoliaci jako součást péče o pleť obličeje, jiní přísahají na exfoliaci pokožky hlavy. Exfoliace pokožky hlavy je skvělý způsob, jak odstranit veškeré nánosy a umožnit přirozeným olejům hydratovat pokožku hlavy. Odstranění vrstev odumřelé kůže a uvolnění folikulů může také napomoci normálnímu růstu vlasů.

Stejně jako u peelingu obličeje to však nechcete přehánět. Přemýšlejte o exfoliaci jednou za týden nebo jednou za dva týdny podle toho, jaký produkt používáte a jaké jsou potřeby vašich vlasů. Možnosti jsou různé, od chemických exfoliačních přípravků, přes fyzické exfoliační přípravky, až po exfoliační kartáče. Nezapomeňte však být jemní a netlačit příliš silně.

A co ty oleje?

Kromě obecné hydratace pokožky hlavy se předpokládá, že některé esenciální oleje podporují růst vlasů, včetně rozmarýnu a levandule. Rozmarýnový olej se nedávno stal virálním na TikToku, kde mnoho lidí sdílelo online své výsledky růstu vlasů. Někteří lidé používají několik kapek esenciálních olejů při masáži pokožky hlavy, jiní je přimíchávají do šamponu a mnoho lidí převaří vodu s přidaným rozmarýnovým esenciálním olejem, nechají ji vychladnout a pak ji nastříkají na pokožku hlavy. Nebo pokud se vám nechce do kutilství, vyzkoušejte předem připravený olej s obsahem rozmarýnového extraktu.

Ok, takže jak je vlastně důležitá péče o pokožku hlavy?

Ukázalo se, že TikTok na něco přišel. Péče o pokožku hlavy je důležitá pro celkovou pohodu vašich vlasů. Neznamená to však, že si musíte vytvořit zcela novou rutinu nebo že děláte něco špatně, pokud nemáte 12 kroků péče o pokožku hlavy. Důležitější je věnovat pozornost pokožce hlavy a udržovat ji čistou, hydratovanou a zdravou. Dbejte tedy na pravidelné mytí vlasů, nenechávejte na vlasech a pokožce hlavy hromadit příliš mnoho produktů a občas použijte čisticí šampon nebo peeling pokožky hlavy, když potřebujete odstranit nánosy. Najděte si produkty, které vám vyhovují, a buďte ke své pokožce hlavy šetrní a vyvažujte používání suchých šamponů, tepla a pevných účesů, které mohou být škodlivé.

Jednoduchým (a bezplatným) způsobem, jak podpořit krevní oběh, a tím i růst vlasů, je také masáž pokožky hlavy (s oleji nebo bez nich). Zdraví pokožky hlavy přímo souvisí se zdravím vašich vlasů. Obojí jde ruku v ruce. Udržování pokožky hlavy hydratované, čisté, chráněné a nezapálené je klíčem ke správnému růstu vlasů.

Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Je opravdu jedna lepší než ta druhá? Zatímco hnutí za "čistou" krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k lidem, rostoucí hnutí za udržitelnou krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k planetě. A přestože je udržitelná péče o pleť nejzvučnějším novým...

Může se retinol a vitamin C kombinovat?

Může se retinol a vitamin C kombinovat?

Vitamin C a retinol jsou oblíbené produkty, když přijde na péči o pleť. Zejména pokud jde o redukci tmavých skvrn, jemných vrásek a akné. Pravděpodobně jste viděli spoustu videí na TikToku nebo Instagramu, kde se hovoří o výhodách každého z nich. Kromě pozitivních...