Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka.
Sněhové pusinky
- 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)
- 225 gramů cukru krupice
Oddělené bílky (opravdu v nich nesmí být ani kousek žloutku) vyšlehejte do tuha, postupně zašlehávejte cukr. Zdobícím sáčkem (můžete použít i plastový pytlík) vytvořte na pečící papír tvary – pro náš účel takové 3 dílky na sobě, aby připomínaly duchy.
Pečte (sušte) v troubě na 100 stupňů přibližně 15 minut, pokud máte pusinky větší, tak déle. Až půjdou odlepit od papíru a budou lehké, jsou hotové.
Černou polevou nebo potravinářským barvivem udělejte duchům oči a pusu. A máte hotovo!
Obrácený jablečný dort
- 170 gramů másla
- 250 gramů cukru krupice
- 3 vejce
- 120 ml mléka
- 190 gramů hladké mouky
- lžička kypřícího prášku
- lžička mleté skořice
- špetka soli
- 3 jablka
Na karamel:
- 120 gramů másla
- 140 gramů třtinového cukru
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Změklé máslo utřeme s cukrem. Přidáme vejce a mléko. Mouku smícháme s kypřícím práškem, skořicí a solí. Lehce vmícháme do tekuté směsi.
Máslo s cukrem dáme do hrnce a necháme rozpustit. Potom pomalu vaříme (jen na nízké teplotě, aby máslo trochu bublalo), než se spojí dohromady a vznikne karamelová omáčka.
Karamel nalejeme na dno dortové formy. Oloupaná a nakrájená jablka (na větší kusy, cca 2 centimetry tlusté) naskládáme na karamel. Zalijeme těstem a pečeme 45 minut nebo dokud nevyjde čistá špejle. Potom nechte dort 10 minut vychladnout, než ho překlopíte a vyndáte z formy.
Dýně
Dýně je klasika, co se týká celého podzimu. Je to velmi univerzální ingredience – můžete z ní připravit jak sladké, tak slané, jídlo i pití. My jsme pro vás nachystali dýňovou polévku a dýňovou bábovku. Oba recepty najdete v článku Jak (ne)tradičně využít dýni. A pokud máte chuť na teplý nápoj, zkuste si doma připravit dýňové latté.
Jablka v županu
- 90 gramů polohrubé mouky
- 60 ml mléka
- 1 vejce
- lžíce cukru krupice
- lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 3-4 jablka
- skořicový cukr
Jablka oloupeme, nakrájíme na kolečka (asi centimetr tlustá) a zbavíme jádřince. Mouku, mléko, vejce, cukr, prášek a sůl smícháme dohromady. Jablka obalíme v těstíčku a osmažíme v oleji dozlatova. Ještě teplá jablka posypte skořicovým cukrem. Se zdobením si můžete víc vyhrát a třeba na ně nakreslit pavučinu nebo polít červenou omáčkou z ovoce, pokud chcete víc toho Halloweenu.