Jak (ne)tradičně využít dýni. Dekorace a jídlo naslano i nasladko

Zveřejněno 26. 10. 2020

Nejdříve bylo období borůvek, pak hub a teď přišly na řadu dýně. S blížícím se Halloweenem se už i v České republice rozmohl trend dlabání tohoto oranžového zázraku. Dýně jako symbol podzimu však neslouží jen na okrasu, většina druhů je také jedlých. Dýňová polévka? Receptů existuje nespočet. Co takhle ale zkusit i něco neobvyklého?

Dýní existuje spousta druhů. Máslová, špagetová, hokaido nebo třeba muškátová. Dýně obecně je velmi výživná a nízkokalorická. Jde o takzvanou zimní příbuznou okurky nebo melounu. Technicky se jedná o ovoce, protože obsahuje semínka, ale z výživového hlediska se řadí mezi zeleninu. Dýně totiž mají nízký glykemický index a nízký obsah sacharidů. Dýně obsahuje vysokou dávku betakarotenu a vitaminu A, je tedy perfektní na boj proti infekcím. Vitamin A mimo jiné také pomáhá sítnici absorbovat světlo a udržovat ostrý zrak. Ničí zárodky bakterií, stará se o správné fungování reprodukčního systému, pomáhá zdraví srdce, plic, ledvin i dalších orgánů. Navíc může snižovat riziko rakoviny plic nebo třeba prostaty. Takto však vitamin A funguje pouze, pokud je konzumován v jídle, doplňky stravy takové výsledky nemají.

Další vitaminy, které dýně obsahuje pomáhají udržovat zdravý zrak, a to i v pokročilém věku. Spolu se železem zvyšují imunitu. Zinek, vitamin C a E, měď a betakaroten může být také prevencí proti věkem podmíněné makulární degeneraci a šedému zákalu. Známým faktem je, že betakaroten a vitamin C a E, tedy antioxidanty, jsou důležité pro zdraví pokožky. Chrání před škodlivými UV paprsky a obecně zlepšují vzhled a texturu kůže. Vitamin je totiž v těle potřebný pro tvorbu kolagenu, jenž pokožku udržuje silnou, napnutou a zdravou. Spolu s draslíkem pak zlepšuje také krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Jak do sebe tuto vitaminovou bombu dostat, aby fungovala v co možná nejvyšší míře?

Pumpkin spice latte ze Starbucksu dýni ani nevidělo a dopad na zdraví má spíše negativní. Tyto sychravé podzimní dny, co už spíše připomínají, že brzy přijdou Vánoce, vyžadují něco na zahřátí. Tím bude nejlépe horká dýňová polévka. Možností je však nespočet. Dýně se může přidat do pyré k bramborám, do salátu, do těstovin, pod maso, do slaného koláče, ale i toho sladkého, do bábovky, cheesecaku nebo i piškotu. Co se týče nízkokaloričnosti, tak ta se samozřejmě ve sladkém pečení skoro ztratí, ale své blahodárné účinky dýně ukáže i tam.

Některé z těchto oranžových krásek se pro svou symetričnost ani nemusejí dlabat, aby fungovaly jako ozdoba. Stačí je položit třeba před vchodové dveře, u krbu, na jídelní stůl nebo konferenční stolek pod televizi a rázem je vykouzlena podzimní atmosféra. Pak když člověka přepadne chuť nebo už jen prostě jiné ingredience doma nemá, ji může použít v kuchyni. A jestli to bude naslano, nebo nasladko už je na každém zvlášť. Co se týče slaných receptů, nejběžnější je stále dýňová polévka. I ta ale může být na sto různých způsobů s pomerančem nebo třeba kokosovým mlékem. Receptů na sladké využití je také spousta. Pumpkin pie nemusí být jediným dezertem. Co třeba z klasické bábovky udělat netradiční pochoutku? Stačí to zkusit.

Dýňová polévka s jogurtem, pažitkou a opraženou slaninou

Ingredience:

Dýně Hokkaidó (asi 1 kilo)
3 mrkve
2 brambory
1 a půl litru vývaru
2 cibule
Mleté chilli
250 ml smetany
Šťáva z půlky citronu
2 lžíce másla
Olivový olej
Sůl, pepř a cukr
Slanina
Čerstvá pažitka
Jogurt

Příprava:

Dýni nakrájejte na větší kusy, poházejte na plech, přidejte lžičku cukru, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem, vše promíchejte a dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Mezitím si ve větším hrnci rozehřejte olej a máslo, přidejte na plátky nakrájenou mrkev a restujte 10 minut, poté přihoďte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zezlátnout, nakonec vložte nakrájené brambory a přisypte chilli. Vše zalijte vývarem a vařte 15 minut. Posléze přidejte upečenou dýni a vařte dalších 5 minut. Přilijte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Na pánvičce si rozehřejte trochu oleje a přidejte na tenké plátky nakrájenou slaninu, nechte opékat dokřupava. Nakonec nandejte polévku do talíře, přidejte lžíci jogurtu, posypte nadrobno nakrájenou pažitkou a dozdobte opečenou slaninou.

Dýňová bábovka s chai kořením

Ingredience:

150 g třtinového cukru
250 ml olivového oleje
2 větší vejce
400 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
Chai koření (spojení špetky skořice, suš. zázvoru, nového koření a kardamomu)
300 g pečené dýně
Máslo a strouhanka na vymazání formy
Moučkový cukr

Příprava:

Upečenou dýni (stačí použít postup z minulého receptu, jen vynechat koření) rozmixujte. V míse prošlehejte olej a vejce se třtinovým cukrem. K této směsi postupně přisypávejte promíchanou mouku, sodu a chai koření, nakonec vmíchejte rozmixovanou dýni. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou, nalijte těsto a dejte péct na 45 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Špejle po zapíchnutí musí být suchá. Po vytažení z trouby nechte chvíli vychladnout, poté vyklopte na talíř a nechte vychladnout úplně. Před podáváním pocukrujte.

Dobrou chuť.

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se...

Halloweenské recepty

Halloweenské recepty

Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka. Sněhové pusinky 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)225 gramů cukru krupice Oddělené bílky (opravdu v nich...

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Léto je v plném proudu, a proto to chce pořádnou dávku letních receptů! Správný letní pokrm osvěží a zároveň jeho přípravou netrávíme příliš času. Protože upřímně, vaření mě sice baví, ale v létě mám i jiný plány než postávat v kuchyni. Veganské proteinové těstoviny...