Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se každoročně peče přes 20 druhů cukroví. U nás to tedy tak vyhrocené není, jeden bizár se ale taky najde: vanilkové rohlíčky na tři způsoby – z mandlí, vlašáků a lískových oříšků. Každý recept má něco do sebe a nese si jinou tradici. Vybrat si mezi nimi by bylo jako dát přednost jedné straně rodiny, a to prostě nejde. To by teprve byla válka.

Vanilkové rohlíčky

A tak vám prezentuju všechny tři varianty. Všechny recepty se trochu liší poměrem, přestože by se daly jen vyměnit ořechy a ponechat zbytek (ale proč si to dělat jednodušší, že). Sami posuďte, který je lepší. A aby to nebylo všechno na jedno brdo, rohlíčky z vlašských ořechů jsou vegan.

Z mandlí

  • 240 gramů hladké mouky
  • 160 gramů másla
  • 50 gramů cukru + trochu na obalení
  • 100 gramů mletých mandlí
  • 1 žloutek
  • vanilkový cukr – jeden do těsta, jeden na obalení

Mouku, máslo, cukr a mandle smícháme. Přidáme žloutek a zaděláme těsto. Zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet v lednici – aspoň hodinu, těsto ale přežije i pár dní.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z těsta vyválíme vždycky váleček, rozkrájíme a tvarujeme rohlíčky. Pečeme přibližně 10 minut, ale záleží na velikosti rohlíčků.

Po vyndání z trouby necháme vychladnout. Až když budou rohlíčky mírně teplé, obalíme v cukru (moučkový smíchaný s vanilkovým).

Z lískových oříšku

  • 250 gramů hladké mouky
  • 125 gramů másla
  • 30 gramů cukru (plus trochu na obalení)
  • 80 gramů mletých lískových oříšků
  • 1 vejce
  • 2 vanilkové cukry (jeden do těsta a jeden na obalení)

Mouku, cukr, vanilkový cukr, ořechy a máslo smícháme do hladkého těsta. Necháme v lednici odležet (aspoň na hodinu, vydrží ale i několik dní).

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z těsta vyválíme válečky, rozkrájíme a vytvarujeme rohlíčky. Pečeme cca 10 minut, než budou rohlíčky zlaté. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Rohlíčky obalujeme až budou jen mírně teplé, aby se na ně moc nelepil cukr.

Z vlašských ořechů

  • 210 gramů hladké mouky
  • 40 gramů moučkového cukru + trochu na obalení
  • 90 gramů mletých vlašských ořechů
  • 170 gramů vegan másla/margarínu (doporučuji Alsan nebo Ramu)
  • vanilkový cukr – jeden do těsta, jeden na obalení

Mouku, cukr, vanilkový cukr, ořechy a máslo smícháme do hladkého těsta. Necháme v lednici odležet (aspoň na hodinu, vydrží ale i několik dní).

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z těsta vyválíme válečky, rozkrájíme na kusy asi 3 cm dlouhé a vytvarujeme rohlíčky. Pečeme 10 minut nebo až budou rohlíčky zlaté. Necháme rohlíčky vychladnout a až budou jen mírně teplé, obalujeme v cukru (vanilkový smíchaný s moučkovým).

Facebook Comments Box