Mám velice komplikovaný vztah se Starbucks kavárnou a udivuje mě, jak za poslední rok zase Starbucks vstal z popela. Může za to možná redakce Vogue a jejich příspěvky na instagramu plné Starbucks kelímků a nebo možná jen to, že je tu zase podzim a podzim bez dýňového latté přeci není podzim.
Ačkoliv káva ze Strabucksu jako finální produkt není nejlepší, umí jejich příliš hořkou chuť (způsobenou převařením jinak kvalitní kávy, aby získali co největší vůni) dobře skrýt pomocí různých příchutí a sirupů. A kdo by neznal jejich ikonické dýňové latté podle kterého všichni influenceři zjišťují, že nastal podzim. A proto tu máme pro vás připravený recept na pumpkin spice příchuť do latté, která je levnější než jedno kafe ve Starbucksu a vydrží na klidně 14 dní plných propitého latté.
Je to jednoduché a hotové do 30 minut.
Budete potřebovat:
- dýni (nebo ideálně dýňové pyré, které ti zbylo odněkud, ale jestli nemáš, nevadí)
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- vodu
- dýňové koření (namíchaná směs koření, pokud neseženeš nevadí v tom případě ještě:
- mletou skořici
- mletý zázvor
- mletý muškatový oříšek
- mleté nové koření
- mletý hřebíček)
Dýňové pyré
Kdo zkoušel dýňový koláč ví, kdo ne, tak si to zopakujeme.
Hokaido dýni omyjete a rozkrojíte napůl, pak vydlabete semínka.
Troubu si předehřejete na 150 – 180° a rozkrojené dýně dáte rozřiznutou stranou dolů na plech. Budete je pak péct do měkka, což je obvykle holem hodiny maximálně 90 minut.
Dýně necháte vychladnout, pak je oloupete a rozmixujete do hladka. Uala máme pyré a můžeme dělat koláče, sirupy, muffiny, náplně,…
Dýňové koření
Do skleničky namícháme směs koření v tomto poměru:
- 5 lžiček mleté skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžička mletého hřebíčku
Pořádně promícháme a hotovo, můžeme se pustit do samotného sirupu.
Sirup
V hrnci smícháme hrníček vody a 3/4 hrníčku cukru, zlehka vaříme a mícháme, dokud se cukr ve vodě nerozpustí.
Vmícháme 3 lžičky koření a 3 polévkové lžíce dýňového pyré.
Chvíli mícháme a ještě zlehka povaříme, dokud konzistence nebude dost sirupová, pak slijeme přes jemný cedník, aby to bylo skutečně jemné. A nalejeme do sklenice.
Sirup uchovávejte v lednici, vydrží cca 2 týdny.