Jak pečovat o citlivou pleť (nejenom) v zimě

Zveřejněno 13. 2. 2021

V první řadě si pojďme položit pár základních otázek. Jak poznám, jaký typ pleti mám? Je moje pleť opravdu citlivá, nebo se o ni jenom špatně starám? Je v zimě péče o citlivou pleť v něčem jiná? Zkusme si také společně udělat takovou menší (neprofesionální) diagnostiku pleti. Připraveni? Tak jdeme na to!

Diagnostika pleti

Začneme tím, že si určíme, jaký typ pleti máte. Postačí vám k tomu obyčejný, jednovrstvý papírový kapesníček (případně z více vrstvého sundejte jednu vrstvu). Kapesníček přiložte na obličej. Pokud se přilepí v oblasti T – zony případně i na další místech, vaše pleť je pravděpodobně smíšená či mastná. Nejčastějším typem pleti je právě pleť smíšená, následuje pleť mastná a citlivá/suchá. Normální pleť (přidejme si k tomu v duchu menší uvozovky 🙂 ) má nějakých 5 % žen.

Jak reaguje vaše pleť na změny teplot, výkyvy počasí nebo třeba časté změny kosmetických přípravků? Začervenáním, nebo to na ní téměř nepoznáte? Po chvilce na slunku zčervená? Pokud jste odpověděli dvakrát ano, s největší pravděpodobností je vaše pleť citlivá, případně i suchá.

Správná péče jako základ úspěchu

V drogériích najdeme nespočet „zázračných“ přípravků, nezřídka kdy určených i pro všechny typy pleti. Tak od těchto přípravků ruce pryč! Zázračný univerzální přípravek neexistuje.

Základem správně péče (ať už máte jakoukoli pleť) je vždy hydratace. Ideální volbou jsou květinové vody, nejznámější je růžová, ale skvělou alternativou může být i voda levandulová či heřmánková, zde záleží čistě na vás, která vám bude vyhovovat. Květinovou vodu nanášejte minimálně jednou, ideálně dvakrát denně (ráno a večer) na odlíčenou a vyčištěnou pleť. Pro čistění pleti sahejte po neparfemovaných, ideálně přírodních přípravcích určených na citlivou pleť. Skvělé jsou přípravky s heřmánkem a levandulí, ty přirozeně obsahují zklidňující a pečující látky.

Pokud máte v koupelně skříňku plnou oněch zázračných konvenčních krémů, s klidným svědomím se jich zbavte, vaší pleti rozhodně chybět nebudou. Místo nich sáhněte po kvalitních, přírodních, jednoduchých přípravcích, ve kterých přesně víte, co v nich je. Skvělou volbou jsou určitě přírodní pleťové oleje. Na trhu najdete nepřeberné množství druhů a značek (PS: o pleťových olejích plánujeme samostatný článek). Z těch základních (skvělých zejména pro citlivou pleť) musíme zmínit araganový, levandulový a malinový olej. No a pokud jste úplní minimalisté, perfektně funguje i bambucké máslo. To je ostatně takovým univerzálním pomocníkem úplně na všechno. Bereme zpátky tvrzení, že univerzální zázračný přípravek neexistuje.

Bambucké máslo je také skvělé v kombinaci s pleťovými olejíčky. Stačí asi nehet bambuckého másla, které doplníte o pár kapek olejíčku a nanesete a pleť pořádně promasírujete. Za nás je tohle nejlepší kombinace vůbec! Nezapomeňte ale, že olejíčky by se měly nanášet na navlhčenou pleť – ideální již zmiňované květinové vody. Vyzkoušejte a vaše pleť vám určitě poděkuje, osobně vyzkoušeno!

Zdroj fotografií: pinterest.com
Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Je opravdu jedna lepší než ta druhá? Zatímco hnutí za "čistou" krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k lidem, rostoucí hnutí za udržitelnou krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k planetě. A přestože je udržitelná péče o pleť nejzvučnějším novým...