Vztahy a jiné patálie

Zveřejněno 1. 5. 2020

Kdykoliv píšu článek k prvnímu máji, musím se držet, abych neupadla do kýče stylu „byl první máj, lásky čas“ a tak dále a tak dál, protože bohužel, je to kýč, který mi rok, co rok vyvstane na mysli. Rok, co rok. Ale letos si to odpustím. Nebo vlastně ne, protože jsem to už zmínila, tak jako tak můžeme dál. Květen je měsícem lásky? Ne, to tu bylo loni. Měsíc vztahů! Tak je to.

Protože vztahy jsou nedílnou součástí našich životů, budujeme je, sníme o nich, odmítáme je, bortíme je. Je zábavné o vztazích mluvit někde na večírku nebo nad kávou, ale už není taková legrace je prožívat.

měsíc vztahů muž a žena vintage foto

„Je to prostě další typ drogy. Kofein, dá ti energii, pak ti jí zase vezme. Extáze to samý ale ve větším. Všechno, co ti něco dá, tak ti to pak vezme. A vztahy to je to samý. Užíváš si a čím víc si užíváš, tím víc pak po rozchodu trpíš, ale kdyby sis neužívala, tak do toho ani nechceš jít, takže je zapeklitý,“ říká o vztazích má kamarádka Týna a vždycky si na její slova vzpomenu když já, nebo někdo z mých přátel něco podobného prožíváme. Nemůže být dobré bez špatného. Ať se nám to líbí nebo ne, je to tak. A když náhodou přijde to špatné, vždycky můžete jít na brunch a tam to probrat.

Osobně mám se vztahy velký problém. Jakožto poměrně racionálně uvažující bytost je nezvládám. Nezvládám lidskou nepředvídatelnost. Umím mít plán a podle něj nějakým způsobem postupovat, ale lidi (obzvláště středy mých romantických zájmů) nejsou schopni podle mých plánů postupovat.

A co teprve tato doba, která na nás dopadla? Karanténa vztahům moc neprospěla. Můžu vám hned z patra vyjmenovat několik příběhů svých známých nebo lidí z instagramu o tom, jak se dva lidi měli dlouho rádi, a začátkem března si to začali přiznávat. Najednou karanténa a trhni si.
Nejprve si všichni dělali legraci o tom, jak bude hodně dětí, po pár dnech jsme ale zjistili, že to tak horký nebude a vlastně bude spíše víc rozvodů a rozchodů, ale co konečně aspoň bude více nezadaných lidí, každá mince má dvě strany.

A přesně na to se tu v redakci chystáme. Podíváme se blíže na vztahy, jak romantické, tak samozřejmě nezapomeneme na naše maminky (a ani vy byste neměli). Zkusíme sestavit nějaký ultimátní seznam – jak nebýt ten idiot ve vztahu. A mnoho dalšího, takže pokud i vy máte nějaké dotazy nebo tipy, náměty na články – sem s tím.

#37 Editorial: Nostalgie

#37 Editorial: Nostalgie

Sedím v rušné kavárně s výhledem na ještě rušnější ulici. Mé okolí je tak perfektním protikladem toho, jak se cítím. Měla bych si zkontrolovat hodinky a ujistit se, že na svou další schůzku nepřijdu pozdě, ale teď mám schůzku sama se sebou a na této chvíli je něco, co...

Na křídlech existence

Na křídlech existence

Naučila jsem se vstávat brzy. Nemyslitelné se stalo skutečností. Ačkoliv cesta k rannímu vstávání nebylo zrovna ta, kterou bych si zvolila a ač to bylo těžké, odměnou mi je dnešní pomalé sobotní ráno. Oblékám teplý dlouhý kabát, sluneční brýle a vysoké teplé boty. Na...

#35 Editorial: Transformace

#35 Editorial: Transformace

“Většina lidí žije fikci. Ani já nejsem výjimkou. Největší problém ale je, že nevíš s jakým druhem fikce máš co do činění. Neznáš zápletku; styl stále není nastaven. Jediné, co víš, je jméno hlavní postavy. Nicméně tato nová fikce znovuobjevuje, kdo jsi. Dej tomu čas,...