Afrodiziaka v současné gastronomii

Zveřejněno 12. 2. 2025

V moderní gastronomii se stále častěji setkáváme s pojmem „potraviny podporující vitalitu“. Tyto suroviny, známé již po staletí v různých kulturách, si nacházejí cestu do současných kuchyní nejen díky své chuti, ale především pro své blahodárné účinky na celkové zdraví a energii člověka.

Tradiční suroviny v novém pojetí

Mezi nejvýznamnější vitální potraviny patří bezesporu ústřice, které jsou bohaté na zinek a další minerální látky. Šéfkuchaři je dnes připravují nejen v klasické syrové podobě, ale experimentují s jejich tepelnou úpravou či začleněním do moderních pokrmů.

Další významnou surovinou je čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Obsahuje látky podporující tvorbu endorfinů, čímž přispívá k dobré náladě. V současné gastronomii ji najdeme nejen v dezertech, ale i v hlavních chodech, kde vytváří zajímavý kontrast s pikantními ingrediencemi.

Koření jako základ vitality

Významnou roli hraje také koření. Skořice, zázvor a chilli papričky nejsou jen chuťovým zpestřením pokrmů, ale také podporují krevní oběh a celkovou vitalitu organismu. Moderní kuchyně je využívá v netradičních kombinacích – například zázvor v dezertech nebo skořici v masitých pokrmech.

Rostlinné suroviny v popředí zájmu

S rostoucím trendem rostlinné stravy se do popředí dostávají také různé druhy ořechů a semínek. Mandle, vlašské ořechy či dýňová semínka jsou bohaté na důležité živiny a zdravé tuky. Šéfkuchaři je využívají k přípravě krémových omáček, jako součást salátů nebo při tvorbě originálních rostlinných pokrmů.

Moderní přístupy k vitální stravě

Současná gastronomie klade důraz na vyváženost a komplexnost pokrmů. Kombinuje proto tradiční vitální suroviny s moderními postupy přípravy. Vznikají tak inovativní pokrmy, které spojují zdravotní benefity s gurmánským zážitkem. Příkladem může být:

  • Rizoto s černým česnekem a hořkou čokoládou
  • Pečený losos se zázvorem a praženými mandlemi
  • Quinoa s granátovým jablkem a vlašskými ořechy
  • Steak z tuňáka s lanýžovým olejem a hřebíčkem
Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague | Praha 1

Luxusní afrodiziaka ve vrcholné gastronomii

Denis Wagner, hlavní šéfkuchař hotelů Pytloun, mezi své oblíbené vitální suroviny řadí hřebíček, tuňáka, žáby a lanýž.

Lanýže jsou skutečnou královnou mezi delikatesami podporujícími vitalitu. Jejich intenzivní aroma obsahuje látky podobné feromonům, což z nich činí jednu z nejvyhledávanějších pochutin pro romantické večeře. Není divu, že špičkoví kuchaři jako Wagner je s oblibou zařazují do svých degustačních menu.

Hřebíček, ačkoli často opomíjený, je koření s mimořádnými účinky. Nejen že příjemně provoní pokrm, ale také podporuje krevní oběh a dodává tělu energii. V moderní gastronomii nachází uplatnění v marinádách na maso či v dezertních krémech.

Tuňák představuje bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin a vitaminu D, což jsou látky nezbytné pro hormonální rovnováhu. Čerstvý steak z tuňáka, lehce zatažený na grilu, si zachovává všechny cenné látky a zároveň nabízí nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Překvapením mohou být žabí stehýnka, která jsou ve Francii považována za delikatesu s vitalizujícími účinky. V lepších restauracích je připravují s bylinkovým máslem a česnekem, což ještě umocňuje jejich blahodárné působení.

Moderní gastronomie nachází inspiraci v tradičních vitálních potravinách a přetváří je do současné podoby. Důraz je kladen nejen na jejich účinky, ale také na chuťový zážitek a vizuální prezentaci. Tyto pokrmy tak představují perfektní spojení zdraví prospěšných vlastností s kulinářským uměním.

Pro ty, kteří chtějí do své kuchyně zařadit více vitálních potravin, je důležité začít postupně a experimentovat s různými kombinacemi. Vždy je lepší vsadit na kvalitní suroviny a jejich přirozené vlastnosti než na umělé doplňky stravy.

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

Když se řekne podzim, první věc, která přijde na mysl, je oblíbený Pumpkin Spice Latte. Tento hřejivý nápoj si každoročně oblíbí mnoho lidí, protože nic nepřipomíná pomalé podzimní dny lépe než horký šálek s chutí dýňového koření. Ale je tu jedno ale: tradiční PSL od...

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se...

Halloweenské recepty

Halloweenské recepty

Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka. Sněhové pusinky 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)225 gramů cukru krupice Oddělené bílky (opravdu v nich...