Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka.

Sněhové pusinky

  • 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)
  • 225 gramů cukru krupice

Oddělené bílky (opravdu v nich nesmí být ani kousek žloutku) vyšlehejte do tuha, postupně zašlehávejte cukr. Zdobícím sáčkem (můžete použít i plastový pytlík) vytvořte na pečící papír tvary – pro náš účel takové 3 dílky na sobě, aby připomínaly duchy.

Pečte (sušte) v troubě na 100 stupňů přibližně 15 minut, pokud máte pusinky větší, tak déle. Až půjdou odlepit od papíru a budou lehké, jsou hotové.

Černou polevou nebo potravinářským barvivem udělejte duchům oči a pusu. A máte hotovo!

Halloweenské recepty - sněhové pusinky

Obrácený jablečný dort

  • 170 gramů másla
  • 250 gramů cukru krupice
  • 3 vejce
  • 120 ml mléka
  • 190 gramů hladké mouky
  • lžička kypřícího prášku
  • lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 3 jablka

Na karamel:

  • 120 gramů másla
  • 140 gramů třtinového cukru

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Změklé máslo utřeme s cukrem. Přidáme vejce a mléko. Mouku smícháme s kypřícím práškem, skořicí a solí. Lehce vmícháme do tekuté směsi.

Máslo s cukrem dáme do hrnce a necháme rozpustit. Potom pomalu vaříme (jen na nízké teplotě, aby máslo trochu bublalo), než se spojí dohromady a vznikne karamelová omáčka.

Karamel nalejeme na dno dortové formy. Oloupaná a nakrájená jablka (na větší kusy, cca 2 centimetry tlusté) naskládáme na karamel. Zalijeme těstem a pečeme 45 minut nebo dokud nevyjde čistá špejle. Potom nechte dort 10 minut vychladnout, než ho překlopíte a vyndáte z formy.

Halloweenské recepty - obrácený jablečný dort

Dýně

Dýně je klasika, co se týká celého podzimu. Je to velmi univerzální ingredience – můžete z ní připravit jak sladké, tak slané, jídlo i pití. My jsme pro vás nachystali dýňovou polévku a dýňovou bábovku. Oba recepty najdete v článku Jak (ne)tradičně využít dýni. A pokud máte chuť na teplý nápoj, zkuste si doma připravit dýňové latté.

Jablka v županu

  • 90 gramů polohrubé mouky
  • 60 ml mléka
  • 1 vejce
  • lžíce cukru krupice
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3-4 jablka
  • skořicový cukr

Jablka oloupeme, nakrájíme na kolečka (asi centimetr tlustá) a zbavíme jádřince. Mouku, mléko, vejce, cukr, prášek a sůl smícháme dohromady. Jablka obalíme v těstíčku a osmažíme v oleji dozlatova. Ještě teplá jablka posypte skořicovým cukrem. Se zdobením si můžete víc vyhrát a třeba na ně nakreslit pavučinu nebo polít červenou omáčkou z ovoce, pokud chcete víc toho Halloweenu.