Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Zveřejněno 2. 3. 2024

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte dítě nebo domácího mazlíčka, je pravděpodobné, že se tím budou procházet také. A vdechovat jej. Pokud jste na tom podobně jako já, pravděpodobně považujete své domácí mazlíčky za víc než jen zvířata; stávají se našimi dětmi, nejlepšími přáteli, společníky a odbourávači stresu. Máme je tak rádi a skvěle se o ně staráme, ale je tu jeden aspekt, o kterém nikdy neslyším lidi mluvit, a to jsou potenciální účinky pasivního kouření – zejména vedlejších produktů vapování – nejen na nás, ale i na naše chlupaté přátele.

Pasivní kouření se zdá být poměrně abstraktním tématem, dokud se nezačnete zabývat vědeckými poznatky a výzkumem. Když tak učiníte, je vám zcela jasné, proč vapování vůbec není „zábavný“ zlozvyk a ve skutečnosti je to docela nebezpečná a toxická činnost pro vás i vaše okolí.

Co je to vlastně pasivní kouření?

Pokud někdo aktivně kouří nebo vapuje, hovoříme o kouření z první ruky. Vdechuje kouř nebo aerosol přímo do plic.

Sekundární kouř a aerosoly z vapingu vznikají, když se tabák spaluje nebo zahřívá prostřednictvím cigaret, doutníků, dýmek, vodních dýmek nebo elektronických cigaret/kapes a je konzumován jinou osobou než tou, která jej přímo kouřila. Ačkoli by se mohlo zdát, že kouř někoho jiného vás přímo neovlivní, studie nyní ukazují, že vydechované aerosoly z vapů obsahují propylenglykol, glycerol, aromata a nikotin, stejně jako aceton, formaldehyd, acetaldehyd, propanal, diacetin a triacetin.

A tím nekončím, pak tu máme ještě zbytkový kouř (nebo chemické látky), které ulpívají na površích, jako jsou koberce, stěny, nábytek, oblečení, vlasy a hračky, dlouho poté, co byla cigareta uhašena nebo vape odložen. Tyto toxiny a chemikálie z vapování jiných lidí mohou přetrvávat v našem prostředí a začít krátkodobě, střednědobě i dlouhodobě ovlivňovat naše zdraví a věda se tím také začíná zabývat.

To znamená, že nejen kouření z první ruky může být nebezpečné pro nás, naše děti a naše domácí mazlíčky. Kouř, chemikálie a škodlivé látky z pasivního a třetinového kouření spolu s aerosoly z vapingu se při vdechování kontaminovaného vzduchu mohou dostat do našeho těla i do těla našich domácích mazlíčků a mohou napáchat škody. Nedávná studie totiž ukázala, že v podmínkách reálného používání nekuřáci, kteří byli vystaveni kouři z klasických cigaret a aerosolu z elektronických kuřáků, absorbovali podobné množství nikotinu, přestože ve skutečnosti nebyli aktivními kuřáky!

Věda za kouřem

Přítomnost toxických a rakovinotvorných chemických látek v pasivním a třetím kouření představuje vážné riziko a vede k různým zdravotním problémům. Některá zdravotní rizika spojená s expozicí pasivnímu a třetinovému kouření a také aerosolům z vapingu zahrnují:

  1. Vystavení chemickým látkám: Nejméně 10 chemických látek identifikovaných v ESD aerosolech je uvedeno na seznamu karcinogenů a reprodukčních toxinů podle kalifornského návrhu 65. Mezi tyto chemické látky patří acetaldehyd, benzen, formaldehyd, nikotin a další, které představují významné zdravotní riziko pro lidi i zvířata.
  2. Dýchací potíže: Vdechování těchto škodlivých látek může vést k různým respiračním problémům, zhoršovat onemocnění, jako je astma, a způsobovat kašel, sípání a dušnost. byl také zkoumán a studován dopad na plicní buňky, přičemž studie dospěly k závěru, že vystavení aerosolům ESD a příchutím pro vape, zejména skořici, může vést ke zvýšenému oxidačnímu stresu a zánětlivým reakcím v lidských plicních buňkách, což naznačuje možné poškození dýchacího systému.
  3. Kardiovaskulární onemocnění: Chemické látky obsažené v kouři a aerosolech mohou zužovat tepny, což může vést ke kardiovaskulárním problémům a dokonce vyvolat infarkt. Jiné studie prokázaly, že vapování obsahující karbonyly může mít kardiovaskulární toxicitu. Ačkoli aerosoly ESD mají nižší obsah toxinů než tabákový kouř (proto si někteří lidé myslí, že jsou zdravější a „méně toxické“), stále mohou představovat významné kardiovaskulární riziko, zejména při časté expozici.
  4. Rakovina: Sekundární a třetinové kouření obsahuje karcinogeny, o nichž je známo, že zvyšují riziko různých typů rakoviny, včetně rakoviny plic, hrdla a úst, a také reprodukčních toxinů.
  5. Poškození DNA: Fragmentace DNA: Působení těchto škodlivých látek může způsobit poškození DNA, které může vést ke genetickým mutacím a dalším zdravotním komplikacím: V nedávné studii bylo zjištěno, že lidské plicní buňky vystavené nanočásticím vape vykazují známky zánětlivého stresu a fragmentace DNA. Fragmentace DNA označuje proces, při kterém se řetězce DNA v buňce rozpadají na menší kousky. Toto poškození genetického materiálu v buňkách může mít nepříznivé účinky na buněčné funkce a celkové zdraví.
  6. Mezi další nepříznivé dopady patří např: Podráždění očí, nosu a krku a dýchací potíže a onemocnění. V jedné studii bylo zjištěno, že aerosol vape obsahuje částice sestávající z cínu, stříbra, železa, niklu, hliníku a křemičitanu a také menší nanočástice cínu, chromu a niklu. Koncentrace devíti z jedenácti prvků v aerosolu ESD byly vyšší nebo stejné jako odpovídající koncentrace v běžném cigaretovém kouři.

Ne tak docela, jak mnozí z nás očekávali – co tedy dál?

Tipy a triky, jak říci ne kouři

Zde je několik důležitých opatření, jak ochránit sebe a své blízké, včetně domácích mazlíčků, před škodlivými účinky pasivního a třetího kouření a aerosolů z vapingu:

Vybírejte si místa, kde se nekouří: Při vycházkách se snažte setkávat s přáteli, rodinou a blízkými na místech, kde je kouření nebo vapování zakázáno. Raději volím nekuřácká prostředí, abych snížila expozici pasivnímu kouření a aerosolům. Není ostuda upřednostňovat své zdraví.
Zákaz kouření a vapování ve vnitřních prostorách: Udělejte si doma a v autě nekuřácké zóny a zóny bez vapování i pro přátele a rodinu. I když kuřák nebo uživatel e-cigarety odejde, škodlivé chemické látky mohou dlouho přetrvávat ve vzduchu.
Dbejte na proudění vzduchu: Pokud jste přišli do kontaktu s pasivním a třetím kouřením, dbejte na to, aby se v bytě nebo autě pokud možno pohyboval čerstvý vzduch. Otevřete okna a nechte je otevřená!
A vždy buďte opatrní s čističi vzduchu: Většina čističů vzduchu je také plná svých škodlivých chemikálií, stejně jako některé svíčky. Mnohé z těchto výrobků obsahují těkavé organické sloučeniny (VOC) a další potenciálně škodlivé chemikálie, které mohou přispívat ke znečištění ovzduší v interiéru. Pokud chcete osvěžit vzduch ve své domácnosti, volte alternativy bez vůně nebo s přírodní vůní, například esenciální oleje. Čističky vzduchu jsou dobrou volbou, pokud chcete zapracovat na kvalitě vzduchu ve svém domě.

Provedením těchto jednoduchých kroků můžete vytvořit zdravější a bezpečnější prostředí pro sebe, svou rodinu i své chlupaté přátele a minimalizovat rizika spojená s pasivním a třetím kouřením a aerosoly z vapingu. Pamatujte, že i malé kroky mohou mít významný vliv na ochranu naší pohody a všechny se sčítají. Rozhodujme se vědomě, abychom chránili ty, na kterých nám záleží!

NEJSME LÉKAŘI, TENTO ČLÁNEK VYCHÁZÍ Z REŠERŠE VE VĚDECKÝCH ČLÁNCÍCH A STUDIÍCH, ALE ZDRAVOTNÍ RIZIKA VŽDY NEJPRVE KONZULTUJTE SE SVÝM LÉKAŘEM.

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...