Jakým produktům se raději vyhněte, pokud máte kudrnaté vlasy

Zveřejněno 20. 4. 2022

Na co si dát pozor a co naopak v produktech hledat pro krásné kudrnaté vlasy.

O kudrnatých vlasech se často mluví jako o příliš náročných na údržbu. Vlasy se samy kroutí a stáčejí, a to libovolným směrem; mají různou pórovitost, takže je obtížné zůstat u jednoho produktu; reagují různě na okolní vlivy. S nesprávnými produkty a rutinními znalostmi mohou být ještě větší výzvou. Proto je důležité vědět, jakým složkám se vyhnout a které jsou naopak prospěšné.

Péče o kudrnaté vlasy

V první řadě je třeba si uvědomit, že kudrnaté vlasy vyžadují různé typy péče v závislosti na: vzoru kudrlin, struktuře vlasů (jemné, střední nebo hrubé), hustotě vlasů, klimatu a způsobu péče. Pro vlny, kudrny a lokny je obecně prospěšné hloubkové čištění, hydratace, proteiny, bezoplachová péče a přípravky na zvýšení pružnost. Jaké produkty tedy skutečně fungují?

péče o kudrnaté vlasy

Ingredience, kterým se s kudrnatými vlasy vyhněte obloukem

Sulfáty

Sulfáty jsou známé tím, že zbavují vlasy přirozených olejů, proto jsou pro kudrny naprosto nevhodné. Jejich používání může vést k vysušování, lámání a podráždění pokožky hlavy.

Parabeny

Parabeny, které se používají jako konzervační látky, mohou u některých lidí způsobit podráždění a alergickou kontaktní dermatitidu. Kudrnaté vlasy jsou křehké a parabeny mohou potenciálně ohrozit pokožku hlavy tím, že způsobí zánět., Hledejte raději výrobky označené jako bez parabenů.

Velké množství proteinů

Všichni odborníci se shodnou, že příliš mnoho bílkovin je nejčastějším způsobem poškození kudrnatých vlasů. Jde o nadměrné používání nebo ponechávání masek, kúr nebo přípravků pro tvorbu bílkovinných vazeb po delší dobu, než je doporučeno. Přetížení bílkovinami může vlasy pomalu obalit a poškodit, takže se zdají být matné a dokonce ztrácejí svůj tvar.

Alkohol

Nakonec se doporučuje vyhýbat se vysušujícím alkoholům, jako je například propanol. Mohou dráždit pokožku hlavy, vysušovat ji a zároveň způsobovat lámavost kudrnatých vlasů. Zdravé vlasy začínají u pokožky hlavy, takže se vyhněte všemu, co ji dráždí nebo vysušuje.

kudrnaté vlasy

Jaké ingredience naopak udělají vašim kudrlinkám radost?

Bambucké máslo

Bambucké máslo s obsahem vitaminu E pomáhá uzavřít vlhkost ve vlasech a působí protizánětlivě, čímž pomáhá při svědění vlasové pokožky a celkové suchosti. Je to však bohatá složka a je ideální spíše pro pevnější kadeře než pro volnější kudrny a vlny.

Jojoba

Odborníci doporučují jojobový olej, který vyrovnává produkci oleje ve vlasové pokožce, vyživuje suchou pokožku hlavy a uzavírá vlhkost ve vlasech. Masáž pokožky hlavy před šamponem je skvělým způsobem, jak zklidnit podráždění a podpořit růst vlasů.

Aloe vera

Aloe vera je již po staletí oblíbená pro své hojivé a zklidňující účinky. Při použití v přípravcích pro péči o vlasy poskytuje přirozenou výživu a zároveň stimuluje prokrvení pokožky hlavy.

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová, která je skutečným hydratačním hrdinou v péči o pleť, si dobře poradí i s kudrnatými vlasy se sklonem ke krepatění. Příčinou krepatění vlasů je nedostatek vlhkosti a oslabená kutikula. Kyselina hyaluronová může pomoci vlasům zvýšit absorpci vody a poskytnout jim ochranu po celý den.

Arganový olej

Spirálovitá struktura kudrnatých vlasů znamená, že se světlo láme méně než u rovných vlasů, což znamená méně lesku. Použití arganového oleje pomáhá uzavřít vlhkost, redukuje poletování a zklidňuje krepatění, takže vaše kadeře vypadají mimořádně leskle.

Hroznové semínko

Výtažek z hroznových jader je silný antioxidant, který se používá ke stimulaci pokožky hlavy, proti vysušování a k ochraně vlasů před poškozením volnými radikály.

Glycerin

Glycerin se jako zvlhčující látka váže s vodou obsaženou ve vzduchu, vtahuje ji do vlasů a udržuje v nich další vlhkost. Výsledkem jsou lesklé kadeře bez krepatění.

Kokosový olej

Kokosový olej hydratuje a vyhlazuje vlasové folikuly a zlepšuje tak stav vlasové pokožky. Smíchejte ho s kondicionérem pro domácí masku na vlasy. Ale pozor – čeho je moc, toho je příliš a u kokosového oleje to platí dvojnásob. Vzhled ála nemyla jsem si čtrnáct dní vlasy není žádoucí.

Ricinový olej

Ricinový olej pomáhá zrychlit prokrvení vlasové pokožky, chrání vlasové folikuly, vyživuje a dodává vlasům lesk. Jde o další skvělou volbu pro zklidňující masáž hlavy před sprchováním.

Phytantriol

Jde o druh bezpečného alkoholu, který působí jako zvlhčující látka tím, že snižuje ztrátu vlhkosti ve vlasech, a dokáže vlasy opravit a chránit před poškozením. Mnoho výrobků, od šamponů a kondicionérů až po stylery, jej využívá k udržení hydratace vlasů.

Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Je opravdu jedna lepší než ta druhá? Zatímco hnutí za "čistou" krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k lidem, rostoucí hnutí za udržitelnou krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k planetě. A přestože je udržitelná péče o pleť nejzvučnějším novým...