Podzimní deprese

Zveřejněno 24. 10. 2021

Podzimní deprese, zimní smutek či sezónní afektivní porucha. To všechno označuje změnu našich nálad, jakmile se rok přehoupne do září. S úbytkem slunečního záření a zkracujícími se dny se mnoho z nás nachází ve špatném psychickém stavu. Sezónní afektivní porucha (SAD), jak zní oficiální diagnóza, by se rozhodně neměla brát na lehkou váhu.

Tuhle neděli 10. října byl Světový den duševního zdraví. Troufnu si tvrdit, že hodně lidí o tomhle dni neví, přestože se slaví už od roku 1992. V naší společnosti je duševní zdraví stále ještě téma, o kterém se tolik nemluví. Bagatelizuje se, a proto se lidé často bojí vyhledat pomoc. Psychologická péče je navíc v Česku značně podceňována. Pojišťovnou hrazených psychologů je u nás 7 na 100 tisíc obyvatel. A pacientů bohužel stále přibývá, z velké části i kvůli covidové pandemii. Naštěstí existují organizace a projekty, které v téhle oblasti dokážou poradit. Jedním z nich je například projekt Terezy Hruškové KPsychologovi. Rozhovor s ní si můžete přečíst tady.

Podzimní deprese

Symptomy podzimní deprese

Jak poznáte, že trpíte podzimní depresí?

  • cítíte se bez energie
  • nic vás nebaví a nemáte motivaci
  • máte problémy se spánkem
  • nedokážete se soustředit
  • pociťujete změny nálad
  • cítíte se beznadějně, provinile, bezcenně

Léčba a prevence

Depresivní nálada je poměrně individuální záležitost a každý z nás si musí najít způsob, jak ji překonat. Někomu pomáhá pohyb, třeba běhání nebo jóga. Ideální je pohyb venku, v přírodě, kde se člověk vystavuje světlu. Světlo je v tomhle případě důležité, proto se vyplatí investovat třeba do světelného boxu. Někomu také může pomoct víc socializování, změna jídelníčku nebo meditace.

Kdy už se obrátit na lékaře

Mentální zdraví je často podceňované a společnost má ještě stále tendenci dělat z něj tak trochu tabu. A je samozřejmě normální cítit se čas od času pod psa. Nic by ale nemělo přejít do extrému. Pokud cítíte, že špatná nálada ovlivňuje váš život až tak, že nedokážete fungovat v běžných dnech, trpí tím vaše práce, škola, vztahy, je dobré vyhledat odbornou pomoc.

Stejně jako naše tělo, i naše mysl potřebuje péči. Říct si o pomoc chce odvahu, ale je to třeba. Ať už jde o podzimní depresi nebo cokoliv jiného.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...