Svět knihy 2021 s přesahem Francie

Zveřejněno 22. 9. 2021

Na sklonku září uvítá Výstaviště Praha Holešovice rozsáhlou literární akci. Nejen, že 26. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu se ujme francouzský šarm, ale také se upoutá pozornost návštěvníků a literátů na motto Můj domov v jazyce. Všechny zúčastněné přideve k zamyšlení nad tématy jako vztah literárních děl a jejich autorů k jazyku a vztah ke geografické i mentální příslušnosti k dané zemi. Mezi stále aktuální téma patří i pandemie a s ní spojený nárůst prodeje audioknih a elektronických knih. Publicita se upjala rovněž na otázku mainstreamu a artu. Pořadatelé chtějí tradičním knižním veletrhem připomenout důležitost setkávání a osobního kontaktu.

Co vás po vstupu čeká a nemine

Bohatý program naplněný beletrií, komiksy, literaturou pro děti, poezií a divadlem nabídne zúčastněným velmi významnou příležitost – dozvědět se více o česko-francouzském spisovateli, Milanu Kunderovi. Jeho díla ovlivnila a stále ovlivňují ne jednu generaci ve filozofickém, literárním a politickém směru. Jako čestní hosté a přátelé Kundery se na letošním festivalu představí francouzský nakladatel Antoine Gallimard, francouzští spisovatelé Benoît Deteur a Jean-Dominique Brierre.

Těšit se můžete i na debatu Aleny Mornštajnové a literáta pocházejícího z Francie, Laurenta Bineta, pod názvem Spisovatel a literární fikce.

Exotika a nové pohledy na svět

Obohacujícím se může stát setkání s Pendy Diouf. Dramatička nachází zalíbení v kontroverzních tématech. Napsala ekofeministickou hru a odhalila tabu genocidy afrických národů Hererů a Namů.

Pokud byste zavítali na blok věnován dětem, možná budete velmi pozitivně překvapeni. Budou se totiž diskutovat témata zabývající se fobií ze školy, předsudky, rovnoprávností a sexuálními stereotypy.

Kromě Francie se na veletrhu představí Polsko s představiteli reportážní školy a Bělorusko. Na literaturu bude pohlíženo také jako na kategorii, která nemůže být všude svobodná. Proto se opět více nastíní i témata demokracie, svobody lidských práv a politického nátlaku skrze pozvané Bělorusko.

Knižní vetrh bude dotvářet také nigerijsko-americká autorka, aktivistka Ngozi Adichie a prozaik, autor televizních a filmových scénářů David Mitchell. David se podílel na kultovním seriálu Matrix a v podvědomí se vám mohli uchytit jeho romány Ghostwritten pod českým názvem Hybatelé a Atlas mraků. Na druhé straně ženská exotická spisovatelka Adichie do svých knih promítá vlastní zkušenosti a vyjadřuje se k problematice rasy a genderu. Její přednášku Feminismus pro každého cituje v písni Flawless zpěvačka Beyoncé.

Užitečné informace na závěr

Vstupné: od čtvrtka 23. 9. do neděle 26. 9. můžete očekávat cenouvou hladinu podle daných kategorií

Čtvrtek, Pátek, Sobota: 140 Kč (dspělý), 70 Kč (mládež, studenti a důchodci s platným průkazem), 300 Kč (rodinné vstupné), 70 Kč (pedagog s potvrzením od školy), 30 Kč (žák s potvrzením od školy)

Neděle: 70 Kč (jedna osoba bez slevy), 70 Kč (pedagog s potvrzením od školy), 30 Kč (žák s potvrzením od školy)

Čtyřdenní: 300 Kč (jedna osoba)

Program: Vybírat můžete z rozmanitého programu dle zájmu a nálady rozděléného do časových pásem a dnů.

Zdroj informací: svetknihy.cz/press

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Šedesátá léta minulého století byla pro hudební svět takovým malým velkým třeskem. Stalo se něco jedinečného a dodnes hudba z šedesátých let neutichá. Šlo o revoluční období, které nás ovlivňuje dodnes. V historii hudby se jednalo skutečně o zlatý věk. Bylo to období...