Jean-Paul Belmondo: vzdejme poctu jeho nejlepšími filmy

Zveřejněno 6. 9. 2021

Babička mi vždycky říkala, jak se jí děsně líbil Belmondo. Jako malá jsem to nechápala. Ačkoliv jeho filmy byly jedny z těch na kterých jsem vyrostla a měla je ráda, nedokázala jsem si Belmonda představit jako idola dívčích srdcí. Ale s postupem času, jak jsem dospívala, jsem to začala chápat. Ten člověk měl děsný charisma a uměl si ze sebe udělat legraci. Pan herec a troufnu si říct, že z doslechu i skvělý člověk. Muž, kterému jeho profesor řekl, že bude hrát pouze vedlejší role, zanechal v kinematografii nesmazatelnou stopu plnou drzého pařížského humoru a vtipu. Pojďme si společně zavzpomínat s nějakými jeho skvělými filmy a vzdejme tak hold jednomu ze symbolů francouzského dvacátého století.

Jean-Paul Belmondo jako Hvězda francouzské populární kinematografie

Bande du Conservatoire

S divadlem se seznámil v padesátých letech a v té době poznal Jeana Rocheforta, Jeana-Pierra Marielleho a Bruna Cremera, s nimiž vytvořil slavnou „Bande du Conservatoire“.

Po několika neúspěších na jevišti si ho všiml Jean-Luc Godard – tehdejší kritik časopisu „Cahiers du cinéma“ – a nabídl mu roli ve filmu U konce s dechem, která se ukázala být rozhodující pro zbytek jeho kariéry. Belmondo spolupracoval s Jeanem-Lucem Godardem, Louisem Mallem a Claudem Lelouchem. Sdílel plátno s Annou Karinou, Françoise Dorléacovou, Lino Venturou a Jeanem Gabinem ve filmu Opice v zimě, čímž se stal jednou z hlavních postav francouzské nové vlny.

Od Muže z Ria přes Profesionála až po Bláznivého Petříčka ztělesňoval směs úcty a provokace, která byla mezi herci té doby žádoucí. Zdvořilý, ale ne přehnaně, dokázal přepisovat dialogy a dělat vlastní kaskadérské kousky, jako když se ve filmu Strach nad městem zavěsil z helikoptéry do prázdna. Jean-Paul Belmondo byl jedním z těch herců, kteří si troufli na cokoli, a to jak na plátně, tak v reálném životě. Jeho gangsterská mimika spolu s neodolatelnými poťouchlostmi zůstanou v naší kolektivní paměti zapsány jako symboly doby. Jako velké rozpustilé dítě, kterému jsme nikdy nepřestali vzdávat hold.

Filmy s Belmondem, které stojí za to si hned pustit

  • U KONCE S DECHEM – povinnost pro každého filmového fanouška.
  • ŽENA JE ŽENA – lehce experimenlání, poetické a trochu jako zfilmovaný francouzský chanson.
  • 100 000 DOLARŮ NA SLUNCI – teď už se dostáváme k typickému Belmondovi, jak jej všichni milujeme, komedie plná drsných chlapů.
  • VELKÝ ŠÉF – aneb muže s neobyčejně velkým mozkem přece musí každý znát.
  • MUŽ Z ACAPULCA – je muž, se kterým se dokáže jistě mnoho z nás velice věrně ztotožnit.
  • POLICAJT NEBO ROŠŤÁK – není to ani policajt, ani rošťák, ale šarm mu nechybí.
  • PROFESIONÁL – pokud komedie nejsou váš žánr.
  • MUŽ Z RIA – aneb francouzský předchůdce Indiana Jonese.
  • BÍDNÍCI 20. STOLETÍ – důkaz toho, že Belmondo je bravurní herec i ve zcela vážných rolích.

   „Jedna, dvě, Misery jde…“

   „Jedna, dvě, Misery jde…“

Nedošla jen mezi světové bestsellery Stephena Kinga, ale také do Studia DVA, kde se její divadelní verze hraje již od roku 2018. Sama jsem měla možnost tuto hru vidět již potřetí a to z toho důvodu, že tentokrát vím, že to bude naposledy, jelikož hra bude pomalu...

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

V pořadí 14. ročník celorepublikového festivalu Den architektury opět pozve na stovky akcí ve více jak 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku. Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října 2024 bude jeho nabitý program objevovat zapomenutá a opomíjená...

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

Festival Praha žije hudbou přináší již tento pátek a sobotu (7. a 8. června) nabitý program s více než 120 účinkujícími, kteří pod heslem Umění patří do ulic zaplní nejen hudbou pražské ulice, náměstí nebo parky. Na pětadvaceti různých místech festival nabízí...