Francouzský trh a „joie de vivre“ v Praze

Zveřejněno 11. 7. 2021

Byl čtvrtek večer a já si lámala hlavu s tím, co budu dělat o víkendu a pak mi zazněla v hlavě Edith Piaf, kterou tam pravděpodobně rozeznělo to červené víno. Být to ve filmu, tak v pátek odlétám do Paříže a v neděli se vracím s une petite kocovinou. Realita byla taková, že jsem zjistila, že ne všechny last minute letenky jsou výhodné a že do Paříže za 4 tisíce z přestupem v Dublinu vlastně nepotřebuju.

Praha jako malá Paříž?

Když si zavzpomínám na svou poslední návštěvu Paříže pamatuji si velmi dobře pocit, když jsem kráčela podél Seiny a cítila se – doma. Možná je to tím, že se v Paříži každá duše cítí tak trochu doma a nebo protože jsem se cítila jak v Praze na nábřeží. Šla jsem od Place de la Concorde k Louveru po Quai des Tuileries a cítila jsem se, jako když jdu od Karlových lázní k Národnímu divadlu po Smetanově nábřeží. A nebo jako od Národního divadla k Tančícímu domu po Masarykovu nábřeží?

Ráda vymýšlím, co máme s francouzi podobného. Je tam víc podobností než bychom měli třeba s brity. Praha je moje malá Paříž. Nebo spíše Paříž je moje malá Praha? Záleží na úhlu pohledu.

Tak například my češi nejsme z těch, co by se po obědě hned hrnuli do práce, jako třeba němci. Bez kafe po obědě ať po nás nikdo nezkouší nic chtít.

K obědu si nedáváme sice víno, protože my jsme víc na chmel (ačkoliv je to 50 na 50). Dobré pivo k obědu patří. Stejně tak, jako víno ve francii. To se nezpochybňuje.

Máme jeden z nejlepších dabingů Louise Funese a to není náhoda.

V našich končinách se vždy říkalo, že láska prochází žaludkem. To je něco, s čím by se žádný francouz nehádal.

A proti naší české Edith Piaf by také nikdo neřekl ani půl slova. Snad málokterá osobnost z české hudební scény se může pyšnit tím, že nikoho neurazí a všichni o ní mluví s obdivem v očích.

Navíc tradiční Francouzský trh na pražské Kampě patří mezi oblíbené letní akce v Praze a nedivím se. Projděte se jakoukoliv sobotu ráno na trhy na Jiřího z Poděbrad a zažijete malou skromnou verzi života ve francii. Nebo kdykoliv večer, když je hezky. Místní si zde svou francouzskou atmosféru pěstují.

Francouzský trh na Kampě

A tento týden právě ten skutečný nefalšovaný Francouzský trh na Kampě začíná. Tento rok se trh koná od 13. do 18. července a bude inspirován typickým květinovým trhem z francouzských měst tzv. „marché aux fleurs‟, představí také řadu francouzských lahůdek, nápojů, ale i hudbu. Návštěvníci se tak mohou těšit na ochutnávku Paříže přímo v Praze.

Trh bude slavnostně zahájen 13. července velvyslancem Francie v České republice, Alexisem Dutertrem. Květinové téma letošního ročníku oživí trh dekorací ve stylu „marché aux fleurs” a oslaví tak příchod léta s překrásnými barvami a vůněmi.

Vedle oblíbených prodejců autentických francouzských produktů se na trh tento rok zařadí dva noví vystavovatelé s českými a francouzskými kulinářskými specialitami. První stánek bude nabízet  kachní delikatesy z regionu Toulouse a jihovýchodní Francie, druhý představí olivové pochoutky v kombinaci s česnekem, chilli a provensálským kořením.

Nabídka dobrého jídla bude samozřejmě doplněna o nabídku vynikajících francouzských vín. Letos se návštěvníci mohou těšit na věhlasný šampaňský dům Veuve Clicquot. U stánku bude posezení, kde si hosté budou moci vychutnat skleničku šampaňského nebo speciální koktejly na bází šampaňského.

Trh je vždy zážitkem i pro milovníky hudby, tento rok tomu nebude jinak. Česká zpěvačka, Radka Fischerová, která je známá pro svá vystoupení v řadě světově známých muzikálů, bude hlavní hudební hvězdou. Její vystoupení je naplánováno na 14. července.

Po dobu konání trhu vystoupí i řada dalších hudebníků, kteří Kampu rozezní oblíbenými francouzskými melodiemi a rytmy.

StyleBrunch doporučuje:

Středa – 14 hodin – Petra Ernyei
Čtvrtek – 17 hodin – Futurswing
Pátek – 14 hodin – Matouš Kobylka

A co do vystavovatelů se týče? To po nás nemůžete chtít, vyražte a ochutnávejte!

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

V pořadí 14. ročník celorepublikového festivalu Den architektury opět pozve na stovky akcí ve více jak 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku. Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října 2024 bude jeho nabitý program objevovat zapomenutá a opomíjená...

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

Festival Praha žije hudbou přináší již tento pátek a sobotu (7. a 8. června) nabitý program s více než 120 účinkujícími, kteří pod heslem Umění patří do ulic zaplní nejen hudbou pražské ulice, náměstí nebo parky. Na pětadvaceti různých místech festival nabízí...

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Slyšíte-li ve snu krásnou hudbu, je to šťastné znamení – čekají Vás samé dobré zprávy!“ Jedna z nich je již zde – Letní slavnosti staré hudby zveřejnily program svého jubilejního 25. ročníku, jehož vyladěnou dramaturgii rámují SNY. Festivalová nabídka se v širokém...