Francouzský trh a „joie de vivre“ v Praze

Zveřejněno 11. 7. 2021

Byl čtvrtek večer a já si lámala hlavu s tím, co budu dělat o víkendu a pak mi zazněla v hlavě Edith Piaf, kterou tam pravděpodobně rozeznělo to červené víno. Být to ve filmu, tak v pátek odlétám do Paříže a v neděli se vracím s une petite kocovinou. Realita byla taková, že jsem zjistila, že ne všechny last minute letenky jsou výhodné a že do Paříže za 4 tisíce z přestupem v Dublinu vlastně nepotřebuju.

Praha jako malá Paříž?

Když si zavzpomínám na svou poslední návštěvu Paříže pamatuji si velmi dobře pocit, když jsem kráčela podél Seiny a cítila se – doma. Možná je to tím, že se v Paříži každá duše cítí tak trochu doma a nebo protože jsem se cítila jak v Praze na nábřeží. Šla jsem od Place de la Concorde k Louveru po Quai des Tuileries a cítila jsem se, jako když jdu od Karlových lázní k Národnímu divadlu po Smetanově nábřeží. A nebo jako od Národního divadla k Tančícímu domu po Masarykovu nábřeží?

Ráda vymýšlím, co máme s francouzi podobného. Je tam víc podobností než bychom měli třeba s brity. Praha je moje malá Paříž. Nebo spíše Paříž je moje malá Praha? Záleží na úhlu pohledu.

Tak například my češi nejsme z těch, co by se po obědě hned hrnuli do práce, jako třeba němci. Bez kafe po obědě ať po nás nikdo nezkouší nic chtít.

K obědu si nedáváme sice víno, protože my jsme víc na chmel (ačkoliv je to 50 na 50). Dobré pivo k obědu patří. Stejně tak, jako víno ve francii. To se nezpochybňuje.

Máme jeden z nejlepších dabingů Louise Funese a to není náhoda.

V našich končinách se vždy říkalo, že láska prochází žaludkem. To je něco, s čím by se žádný francouz nehádal.

A proti naší české Edith Piaf by také nikdo neřekl ani půl slova. Snad málokterá osobnost z české hudební scény se může pyšnit tím, že nikoho neurazí a všichni o ní mluví s obdivem v očích.

Navíc tradiční Francouzský trh na pražské Kampě patří mezi oblíbené letní akce v Praze a nedivím se. Projděte se jakoukoliv sobotu ráno na trhy na Jiřího z Poděbrad a zažijete malou skromnou verzi života ve francii. Nebo kdykoliv večer, když je hezky. Místní si zde svou francouzskou atmosféru pěstují.

Francouzský trh na Kampě

A tento týden právě ten skutečný nefalšovaný Francouzský trh na Kampě začíná. Tento rok se trh koná od 13. do 18. července a bude inspirován typickým květinovým trhem z francouzských měst tzv. „marché aux fleurs‟, představí také řadu francouzských lahůdek, nápojů, ale i hudbu. Návštěvníci se tak mohou těšit na ochutnávku Paříže přímo v Praze.

Trh bude slavnostně zahájen 13. července velvyslancem Francie v České republice, Alexisem Dutertrem. Květinové téma letošního ročníku oživí trh dekorací ve stylu „marché aux fleurs” a oslaví tak příchod léta s překrásnými barvami a vůněmi.

Vedle oblíbených prodejců autentických francouzských produktů se na trh tento rok zařadí dva noví vystavovatelé s českými a francouzskými kulinářskými specialitami. První stánek bude nabízet  kachní delikatesy z regionu Toulouse a jihovýchodní Francie, druhý představí olivové pochoutky v kombinaci s česnekem, chilli a provensálským kořením.

Nabídka dobrého jídla bude samozřejmě doplněna o nabídku vynikajících francouzských vín. Letos se návštěvníci mohou těšit na věhlasný šampaňský dům Veuve Clicquot. U stánku bude posezení, kde si hosté budou moci vychutnat skleničku šampaňského nebo speciální koktejly na bází šampaňského.

Trh je vždy zážitkem i pro milovníky hudby, tento rok tomu nebude jinak. Česká zpěvačka, Radka Fischerová, která je známá pro svá vystoupení v řadě světově známých muzikálů, bude hlavní hudební hvězdou. Její vystoupení je naplánováno na 14. července.

Po dobu konání trhu vystoupí i řada dalších hudebníků, kteří Kampu rozezní oblíbenými francouzskými melodiemi a rytmy.

StyleBrunch doporučuje:

Středa – 14 hodin – Petra Ernyei
Čtvrtek – 17 hodin – Futurswing
Pátek – 14 hodin – Matouš Kobylka

A co do vystavovatelů se týče? To po nás nemůžete chtít, vyražte a ochutnávejte!