Co znamená hypebeast a kdo to je?

Zveřejněno 22. 6. 2021

Pokud chcete zůstat v obraze, musíte se neustále učit nové fráze, nová slova. Když se kdysi objevilo slovo hypebeast, dlouho jsem zvažovala, zda jej budu používat. Lidi, který nosili street style a byli “cool” jsem mylně označovala za nějakou novou odrůdu tehdy populárních hipstrů. Nakonec jsem v 21 letech zjišťovala od 14 letých holek, co to je ten hypebeast a co znamená “flexit”. Pojďme si probrat zpětně tento pojem teď, kdy už hypebeast je mainstreamovým proudem. Kdo je pravý hypebeast a jak to vzniklo?

Vše co jste možná ani nechtěli vědět o hypebeast a ani vás nenapadlo se zeptat

Hypebeast je ve zkratce člověk, který následuje módní trendy, aby byl cool. Někdo, kdo nosí ty věci, které mají tzv. “hype”. 

Urbandictionary je trochu přísnější a popisuje dítě, které sbírá oblečení, boty a doplňky, na které nemá (nejčastěji je o peníze rodičů), za účelem toho, aby udělalo dojem na ostatní. 

Bez jakéhokoliv generalizování v tom negativním smyslu, hypebeast spojuje několik věcí:

  1. Nevěří nikomu víc, než svým botám.
  2. Své boty vpodastatě uctívají (za tu cenu taky,…).
  3. Existuje jen streetová móda a streetové umění.
  4. Už jsme zmínili, že milují své boty?
  5. Důležitý je, aby všechno ladilo. 
  6. Peníze nejsou problém. 

Jak pojem vůbec vznikl?

Jak již to tak v 21. století bývá, všechno začalo jedním blogem. V roce 2005 si Kevin Ma – student a sběratel tenisek – založil web, který pojmenoval hypebeast a kde sdílel své nadšení pro street módu. A už to jelo. Dneska jde o jeden z nejvíc známých webů o streetfashion a zdroj citovaný mnoha hypebeasty. A nezapomíná se ani na ženy, které mají svou odnož Hypebae. Právě díky tomu se tento pojem skutečně chytil a rozšířil. V roce 2012 pak tento pojem rozšířil ještě více rapper Trinidad James ve své písni “All gold everything”, kde říká: “Hypebeast we know abouthea’/ don’t buy shoes unless they popular”

Změnil se význam hypebeast?

Když termín vznikl, šlo o pojem, na který byste narazili jen na internetových fórech. Najednou jde o termín používaný v běžné řeči, jakoby se nechumelilo. 

Původně šlo skutečně o jistou formu urážky. Někoho, kdo slepě kupuje věci bez přemýšlení nebo vlastního názoru, jen protože jsou cool. 

V roce 2019 už se však hypebeast přetransformoval z urážky do komplimentu. Když vás někdo označí za hypebeast neříká nic jiného než, že vlastníte ty nejoblíbenější streetwearové kousky. OffWhite doplňky, Supereme oblečení a samozřejmě Gucci tepláky. A ty nejvíc cool boty z limitovaných kolekcí. Přeprodávání těchto věcí tomu také napomáhá, protože najednou je z obyčejných tenisek investiční záležitost. Tedy jejich koupě se jeví jako zcela moudrá. 

(Takže pokud teď uvidíte rozmazlený dítě už mu neříkejte, že je hypebeast, protože mu akorát zalichotíte, vymyslete si jiný oslovení.)

5 poznávacích znamení, že se ve vás skrývá hypebeast

  1. Rádi nosíte věci s logem, ideálně od hlavy k patě,
  2. jste pyšní na svou sbírku tenisek,
  3. vybíráte si populární značky,
  4. při nákupech vás hodně inspirují celebrity (rappeři apod.),
  5. oblečení si připravujete předem, outfit musí ladit.
Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent byl francouzský módní návrhář, který způsobil revoluci v módě dvacátého století. Je považován za jednoho z největších návrhářů své doby. Pierre Bergé řekl, že pokud Chanel dala ženám svobodu, Yves Saint Laurent je posílil. Podívejme se na to, kdo...

Baguette bag

Baguette bag

Rok 1997. Carrie, Charlotta, Miranda a Samantha právě prožili debut na HBO, ve všech rádiích zní Britney "...Baby one more time". Pozdní devadesátky jsou zajímavými časy pro luxusní zboží. Značky jako Hermès a Gucci pracují na stylu, který je osvědčen již přes několik...