Yves Saint Laurent

Zveřejněno 13. 9. 2020

Yves Saint Laurent byl francouzský módní návrhář, který způsobil revoluci v módě dvacátého století. Je považován za jednoho z největších návrhářů své doby. Pierre Bergé řekl, že pokud Chanel dala ženám svobodu, Yves Saint Laurent je posílil. Podívejme se na to, kdo byl Yves Saint Laurent, jaké byly jeho ikonické kolekce, kdo stojí za značkou dnes a jaké ikonické kousky, si mnoho žen dnes přeje mít ve svém šatníku

Kdo byl Yves Saint Laurent?

yves saint laurent návrhář encyklopedie životopis

Yves Saint Laurent (1936) byl francouzský módní návrhář, který se narodil v Alžírsku. Do módního světa oficiálně vstoupil v roce 1957, jako 21 letý asistent Christiana Diora, a byl dokonce požádán o vedení domu poté, co Christian Dior zemřel na infarkt v hotelu v Itálii. Yves Saint Laurent se tak stal kreativním ředitelem a současně nejmladším módním návrhářem ve světě haute couture.

Yves Saint Laurent a Trapeze šaty pro Dior 1958

Trapeze collection z mladého designéra povýšila na zázračné dítě francouzské haute couture, přestože právě absolvoval École de la Chambre Syndicale de la Couture v Paříži. Od svého předchůdce se lišil rozhodností svých krejčovských střihů a měkkými, ale zásadními liniemi, které svědčily o jeho úplné nezávislosti na zbytku francouzské módní scény a jeho silné individualitě.

Saint Laurent sám na sebe

yves saint laurent návrhář encyklopedie životopis

Yves Saint Laurent pracoval u Maison Dior do roku 1960, kdy byl povolán do povinné vojenské služby v Alžírsku. Tehdy se dozvěděl od svého přítele a pozdějšího společníka Pierre Bergého, že jej u Diora nahradil nový designér – Marc Bohan. Když se vrátil do Paříže, rozhodl se postavit na vlastní nohy. S pomocí Bergého a finanční podpory američana J. Mack Robinsona, otevřel vsé studio na Rue Spontini, 20. ledna 1962 a uvedl svou první kolekci. Úspěch byl téměř okamžitý. Jeho návrhy si oblíbila francouzská smetánka, nákupčí ze spojených států a dokonce módní tisk ocenil dokonalý střih jeho obleků, které se staly jediným opravdovým soupeřem stylu Chanel.

Kolekce


Jeho další kolekce čerpala inspiraci z umění, historie a literatury. Ukázala návrhářovu vášen pro kulturní svět a především k divadlu, pro které často navrhoval kostýmy. V roce 1966 představil dámskou verzi večerního obleku – jednoduchý černý outfit, který zahrnoval sako se saténovými klopami a sukni nebo kalhoty, které se nosí jako alternativa k tradičním dlouhým šatům.

Yves Saint Laurent ikonické kolekce mondrian designér
Kolekce inspirovaná Mondrianem

Dílo Matisse (1981), the malby Picassa (1979), Pop Art (1966) a dokonce spisy Marcela Prousta, které inspirovaly jeho taftové šaty ze zimy 1971-72 a nabídly mu nepřetržité zdroje inspirace.V roce 1965 minimalismus a geometrické dílo Mondriana ovlivnily jednu z jeho nejúspěšnějších kolekcí, která je připomínána svými ostrými liniemi, dresovými šaty a vinylovými pláštěnkami.

Kolekce Zima 1976 věnovaná Ruskému baletu získala mezinárodní uznání a New York Times ji označil za „revoluční, určenou ke změně směru módy“.

Jeho exotický původ a roky strávené v přímém kontaktu s arabským světem pronikly do jeho stylu. Síla a neobvyklá kombinace barev, různé druhy látek, bohatost výšivek, vynalézavost jeho vzorů a některé etnicky inspirované oděvy. Jako například bunda sahara nebo djellaba, které byly charakteristickými znaky jeho stylu, po celou dobu v kombinaci s jistou dávkou formální přísností. Nemělo by se však ani zapomenout na zálibu Saint Laurenta, stejně tak jako předtím u Chanel, že do svých dámských kolekcí vkládal (do té doby) typicky mužské prvky.

Značka

V roce 1964 vytvořil svou dámskou vůni Y, první úspěšnou sérii, která obsaovala bestsellery jako YSL pour homme (1971), Rive Gauche (1971), Eau Libre(1975), Opium (1977) and Kouros (1981). V roce 1978 propůjčil své jméno i kosmetickým produktům a v roce 1992 si zvolil francouzskou herečku Catherine Deneuve, která byla jeho klientkou od šedesátých let, jako tvář pro jeho reklamní kampaň.
V roce 1966 Saint Laurent a Bergé byli první, kdo zavedli do světa haute couture marketingovou strategii, která je nyní již zcela běžná, a to zavedení řady ready-to-wear (Yves Saint-Laurent Rive Gauche), která se bude prodávat ve franšízových buticích. Od začátku to nikdy nebylo zamýšleno jako náhrada haute couture, ale jako pole pro větší kreativitu, která na trh uvolní originální a vyhledávané designy.

Saint Laurent odchází

Yves Saint Laurent poslední přehlídka 2020 Catherine Denevue
Yves Saint Laurent s modelkami Laetitia Casta, Catherine Deneuve a dalšími, všechny oblečené v jeho ikonickém obleku na jeho poslední přehlídce v roce 2020

V roce 1999 značku Yves Saint Laurent koupila skupina Gucci. V roce 2000, kreativní ředitel Tom Ford společnost omladil, vrátil její „sexuální přitažlivost“ a zavedl lepší marketing. Ale Saint Laurent a Bergé o jeho strategii přesvědčeni nebyli a měli s Tomem Fordem jistě neshody.
Později 22. ledna 2002 na molu v Centre Pompidou, Saint Laurent oznámil svůj odchod z módní scény s vynikající retrospektivní módní přehlídkou 300 návrhů z minulosti i současnosti. Atmosféra v místnosti byla horečně vysoká, zejména na konci, kdy Catherine Deneuve zpívala pro svého celoživotního přítele Ma plus belle histoire d’amour c’est vous [Jsi můj největší milostný příběh]. A Saint Laurent přečetl dlouhý a osobní dopis na rozloučenou:


„Věřím, že jsem nikdy nezradil toho chlapce, který s obrovskou nervozitou ukázal své náčrty Christianu Diorovi … žil jsem pro tuto práci, vždy jsem ji miloval a respektoval až do samého konce. Móda není umění, ale potřebuje umělce, aby existovala. Oblečení je určitě méně důležité než hudba, architektura nebo malba, ale je to to jediné, co jsem uměl dělat možná i přispívat k přeměnám, ke kterým během mého života došlo. Dnes se již nesnažíme jen o to, aby ženy vypadaly krásněji, ale abychom je uklidnili. Mnoho lidí vymítá duchy svého ega módou, zatímco já jsem se vždy chtěl dát do služeb žen, sloužit jejich tělům, jejich pohybům, jejich samotným životům. “ O svém životě návrhář řekl: „Znal jsem ty falešné přátele, drogy a sedativa, vězení deprese a kliniky. Patřím k tomu, co Marcel Proust nazval nádhernou a žalostnou rodinou neurotiků.“

Nástupci

2002 – 2004 Tom Ford
2004 – 2012 Stefano Pilati – nový stylistický pohled; přehnaná smyslnost jeho předchůdce ustoupila klasičtější, diskrétnější a buržoazní eleganci.
2012 – 2016 Hedi Slimane – nově přejmenováno na Saint Laurent, obrovský úspěch.
2016 – současnost Anthony Vacarello

Ikonické kousky

yves saint laurent ikonické kousky designér
Co znamená hypebeast a kdo to je?

Co znamená hypebeast a kdo to je?

Pokud chcete zůstat v obraze, musíte se neustále učit nové fráze, nová slova. Když se kdysi objevilo slovo hypebeast, dlouho jsem zvažovala, zda jej budu používat. Lidi, který nosili street style a byli “cool” jsem mylně označovala za nějakou novou odrůdu tehdy...

Baguette bag

Baguette bag

Rok 1997. Carrie, Charlotta, Miranda a Samantha právě prožili debut na HBO, ve všech rádiích zní Britney "...Baby one more time". Pozdní devadesátky jsou zajímavými časy pro luxusní zboží. Značky jako Hermès a Gucci pracují na stylu, který je osvědčen již přes několik...