Opomíjené rituály, do kterých se zamilujete

Zveřejněno 22. 5. 2021

Za rituál nemusíme považovat pouze skleničku teplé vody s citronem nebo to-do listy. Rituály samy o sobě mohou zasahovat do všech oblastí našeho života. Pokud nám na něčem opravdu záleží, jsme schopni si je vytvořit poměrně rychle a pevně.

1. Očista těla

Odpadávající šupinky z vaší pokožky odstraníte sice rychle, ale hebkou a elestastickou kůži vám nevykouzlí. Cítit se svěže po pravidelné dávce krému nebo tělového másla, znamená pro naši kůži hodně. Pokud nemusíte tekuté krémy, obraťte svoji pozornost na již zmíněná tuhá másla. Nestane se tak, že by vás obtěžoval nepříjemný pocit mastnoty, ale začnete si užívat jemnou a zářivou pokožku.

2. Deset minut ještě nikoho nezabilo

Rychlé protažení vám může zlepšit nejen koncentraci na práci, ale také váš postoj. Poděkují vám jistě i svaly a kosti. Když si vzpomenete, jak ráno vykouknete jedním okem zpod peřiny a rychle vystřelíte do ranního procesu celí rozlámaní, pravděpodobně nemáte ten nejlepší pocit. Stačí pět až deset minut každý den – ráno, večer, během dne – budete se cítit o poznání lépe!

3. Sociální sítě v chlívku

Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, a… Dejte si zarážku! Budete mít jistě produktivnější a veselejší den, pokud si sociální sítě pěkně naženete do ohrádky a vypustíte je všechny najednou v určitou denní dobu a po omezený čas. Jinak se může lehce stát, že se každou půlhodinu přistihnete na nějaké ze sociálních sítí.

4. Zlepšovák nálady

Jste v jednom kole a cítíte lehký syndrom vyhoření? Vytvořte si pravidelný prostor pro činnosti, které vás opravdu baví a naplňují vás pocitem nezlomného štěstí. Zatančete si, zazpívejte, nakreslete obraz, přečtěte si knihu, naučte se něco nového, zajděte na masáž. Činností najdeme mnoho, stačí si jen vybrat a vědět, co má pro nás smysl.

5. Pohyb, pohyb a zase pohyb

Práce máme jistě všichni nad hlavu. Proto by se slušelo dávát si pauzy v podobě pohybu. Není nic neznámého, že hodinová procházka nám velmi prospívá. Samozřejmě nějaký ten druh sportu by se také hodil. Momentálně si to třeba neuvědomujete, ale udržovat se ve fyzické kondici je naše minulost, přítomnost i budoucnost.

6. Chvilka v myšlenkovém off režimu

Odepsat na email, utíkat na schůzku, učit se na zkoušku, uvařit, vyprat, dělat věci pro sebe a ostatní. Upřímně – není dne, kdy by většina z nás proseděla celý den na gauči nebo proležela v posteli. Abyste brzy neschytali úzkosti, neurózy, psychózy – zkuste prostě na chvilku vypnout, jednoduše se zastavit, na nic nemyslet, jen koukat do blba nebo se zavřenýma očima do tmy. Velmi prospěšné!

7. Ti nejdůležitější

Rodina a přátelé skoro pro každého znamenají záchrannou síť. Proč si v našem hektickém životě mnohdy nevyhradíme těch pět minut (dobře, většinou se to protáhne na hodinu, nebo dvě) na telefonát? Z takové zprávy nebo hovoru se jednoduše může stát rituál. Ti nejdůležitější tu přece nejsou jen od toho, když něco potřebujeme nebo nám něco schází. Vztahy je třeba opečovávat.

8. Snění vyměňte za dění

Že nemáte čas na kulturu a život? Ale máte. Proměňte představy o koncertu, divadle či výstavě v realitu. Vezměte s sebou někoho z rodiny či přátel. Každý měsíc si určitě najdete alespoň jeden den, který bude patřit kultuře a společnosti. Zážitky jsou jedny z nejcennějších možností, které nám život nabízí.

9. Radost nadevše

Dělejte radost sobě a ostatním! Často se nám děje, že buď myslíme příliš na sebe a zanedbáváme ostatní, nebo naopak myslíme příliš na ostatní a zanedbáváme sebe. Vychutnejte si dobré jídlo, darujte kamarádce květinu a malými radostmi zlepšete den sobě i ostatním ve vašem okolí.

10. Dopřejte si Style Brunch

Jaký další rituál si vytvořit než ten na Style Brunchi! Těší nás vaše přízeň, moc děkujeme! Ať je vám smutno či veselo, Style Brunch je tu pro vás každý den jako jeden zajetý rituál, do kterého se máte možnost zamilovat, teď a znovu.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...