Velikonoce se blíží. Beránci, vajíčka, kuřátka, osení, pomlázky a všechna ta znamení jara. Obzvláště tyto Velikonoce bychom měli všichni přijít na jiné myšlenky a zpříjemnit si je co nejvíce. A v tu chvíli, jakmile se do toho pustíte, zjistíte, že jste fakt dospělí. Najednou se musíte naučit vajíčka vařit, barvit a vyfukovat vy. Ale není to tak děsivé, jak to zní. Není pravda, že se vám při vyfukování vajíček bude chtít omdlít, nenechte se odradit. Je to snadné a rychlé a Style Brunch pro vás má návod jak vajíčka vyfouknout se dvěma i s jednou dírkou.
Uvažujete, že letos budete malovat vajíčka. Super! Ale copak má smysl se s tím malovat, když se to pak stejně oloupe a sní? Leda že si necháte pouze skořápku. Takové vyfukování vajíček se může jevit jako zcela banální záležitost. Nebudu vám lhát. Fakt to nic není. Přesto mám mnoho přátel, kteří to v životě nedělali a ruku na srdce, také jsem nováček. Ale je to další z milníků dospělosti, které je nutné překonat.
Co budete potřebovat
Základem je vajíčko. Stoprocentně bude lepší nějaké farmářské, které na sobě bude mít značení začínající 0 CZ … popřípadě ještě 1 CZ … Nula znamená, že vajíčka pochází z ekologického zemědělství, jednička znamená, že jsou od slepic z volného výběhu. Obojí je super si ohlídat. A pokud máte vajíčka od příbuzných či sousedů – úplně nejlepší. Tak jako tak vajíčko nezapomeňte důkladně omýt.
Dále pak mísu, kam budete vajíčka vyfukovat. Dále špendlík nebo jehlu, špejli a brčko.
Jak vyfouknout vajíčko
Nejznámější je vyfukování se dvěma dírkama. Na každém konci vajíčka udělejte pomocí špendlíku dírku. Nebojte se přitlačit, vajíčko tím nerozbijete.
Na spodní části vajíčka skrze dírku protáhněte ještě krouživými pohyby špejli, aby se dírka trochu zvětšila a vnitřek vajíčka trochu prošťouchejte. Volské voko s toho nebude ale omeletu nebo míchaná vajíčka z toho pak ještě uděláte.
Špejli vytáhněte a teď je čas foukat. Foukejte do menší dírky. Pokud se bojíte foukat přímo na vajíčko – hygienické důvody, strach ze syrového vajíčka,.. – doporučuji přes vajíčko dát papírový kapesníček či ubrousek a foukat přes to.
Uala máme hotovo.
Teď přijde ta zajímavější část.
Jak vyfouknout vajíčko jednou dírkou.
Pokud nechcete vyfouknutá vajíčka věšet na šňůrky a dělat z nich závěs, pravděpodobně by vám stačila pouze dírka jedna. To je vlastně možná ještě jednodušší než první způsob.
Na spodní straně vajíčka udělejte opět pomocí špendlíku a špejle o něco větší dírku. Do ní vsuňte jeden konec brčka a vedle nechte ještě trochu prostoru a foukejte. Ve vajíčku vznikne přetlak a bílek se žloutkem vytečou tím prostorem ven.
Se skořápkami si naložte dle libosti a vnitřek můžete použít do pečení, na míchaná vajíčka nebo na vynikající omeletu.
(Fun fact: Víte, že ve Francii se testují dovednosti kuchařů právě na omeletách, nesmí být suché a uvnitř krémové. Kdo by si teď dal omeletu?)