DIY Beauty produkty, které si můžete vyrobit doma

Zveřejněno 6. 5. 2020

Tři DIY návody na domácí kosmetické produkty, které skutečně fungují a nepotřebujete k tomu žádné speciální ingredience nebo přístroje.

Někdy může být nákup zcela přírodních produktů složitý, obzvláště když tomu nerozumíte, nevíte zda-li to bude opravdu fungovat a nebo jsou příliš drahé. Několikrát mě napadlo – proč si to neudělat doma sama? Byla jsem i na jednom super workshopu, kde nám vysvětlili základy (takže teď jsem profík, chápete). Ale kdykoliv jsem se rozhodla něco vyzkoušet hned mě to odradilo – seznam ingrediencí, které bych musela objednávat z několika různých eshopů, počáteční investice do speciálního vybavení a nemluvě o času, který to očividně zabere. A bohužel, pracující žena, která si stále navyšuje své životní nároky, na to zkrátka tolik času nemá.

O co se snažím je naučit se jednotlivé kosmetické složky a ingredience, které mi mohou pomoci s rozlišováním toho, co je dobré pro mou pleť, co ne a hledat to v přírodních produktech ať už jednosložkových nebo vícesložkových. Ale to si nechme do wellness encyklopedie.

Zvládnu to já v karanténě, zvládnete to i vy!

Ovšem i přes to všechno mám tři oblíbené recepty na takové domácí produkty, které zvládnete z klidu domova, ze dne na den, když vás o popadne a navíc ušetříte i svou peněženku. A to je paráda, nemyslíte? Takže natáhněte svůj oblíbený pracovní oblek a jdeme na to!

1. Kávový peeling/ coffee scrub

domácí kosmetické produkty diy ilustrace kávový peeling

S kávovými peelingy se jeden čas roztrhl pytel. Každý správný influencer měl fotku takového peelingu na těle. Tento peeling nepotřebuje reklamu, voní tak skvěle, že ho budete chtít sníst a – dokonce- to i můžete. Používala jsem na něj čerstvě namleté kávové zrna od kamaráda baristy, ale jakákoliv mletá káva postačí.

INGREDIENCE:
3 lžíce mleté kávy
3 lžíce cukru nebo soli
olej jaký si vyberete (nebo zrovna máte doma), používám nejčastěji olivový, kokosový může též posloužit (předtím doporučuji přečíst tento článek)

POSTUP:
Ve sklenici smíchejte všechny ingredience, dokud nedocílíte požadované konzistence. Každému může vyhovovat jiná.
Já osobně mám raději drsnější, sušší, někdo zase jemnější s větším množstvím oleje.
Pokud máte hustší olej- kokosový olej- doporučuji předtím namíchat s trochou horké vody, aby trochu roztál.
Pak skočte do vany, pusťte si svou oblíbenou písničku a masírujte do kůže, dokud se z vás nevyloupne nový a lepší člověk. (Nebo alespoň nový.)
Doporučuje se takový peeling provádět 1x nebo maximálně 2x týdně.

2. Krémový deodorant

domácí kosmetické produkty diy ilustrace krémový deodorant

Přiznejte se, vy milovníci přírodní kosmetiky, kolik jste kdo utratil za drahé přírodní deodoranty, které vás nakonec nechaly ve štychu? Divně smrděly, nechaly vás se zapotit dvojnásob a nebo prostě jen nic nedělaly. Nevím co je horší. Nebojte, mám pro vás zázrak! A dokonce to není tak složité jako ostatní DIY deodoranty a skutečně funguje.

INGREDIENCE:
3 lžíce jedlé sody
3 lžíce kokosového oleje
2 lžíce bambuckého másla
kapka esenciálního oleje (dobrý je třeba eukalyptus, nějaké citrusy, pomeranč je třeba dobrý na úzkosti nebo uklidňující levandule)

POSTUP:
Na plotýnku dejte hrnec s vodou a do něj vložte nerezovou misku (kdo se v tom vyzná zkrátka připravte vodní lázeň, případně pokud máte takový ten speciální hrnec s dvojitým dnem tak bude úplně ideální, ale já ho také nemám a zvládám vše v pohodě).
V takto připravené nerezové misce nebo hrnci se vám vše bude správně roztékat a vy budete moc všechny ingredience smíchat.
Jakmile vše promícháte, jednoduše to vlejte do nějaké nádobky, do které se vám bude dobře sahat.
Vždy si naberte trochu na prsty a rozetřete do podpaží.

A aby jste mi věřili proč to funguje, mám pro vás pár funfacts.
1. Jedlá soda je známá pro pohlcování pachů
2. Kokosový olej též a ještě zjemňuje kůži
3. bambucké máslo pomáhá udržet strukturu zatuhlou a navíc je protizánětlivé (super na holení)

3. Toner

domácí kosmetické produkty diy ilustrace toner

Tady se přiznám, jsem naprosto maximální fanoušek AESOP tonerů. Vyrobit si podomácku přírodní toner, který navíc neobsahuje alkohol, který pleť vysušuje a přesto je součástí většiny tonerů je fakt naprosto nejjednodušší a oproti AESOP tonerů levnější, ale bohužel, zde si ten luxus zkrátka stále kupuji. Nebudu vám lhát. Ale i tak vám sem dám recept na jeden přírodní a podomácku udělaný a kvalitou stejně tak dobrý!

INGREDIENCE:
V poměru 1:1 kvalitní (!) jablečný ocet a voda

POSTUP:
Do smíchejte vše do lahvičky s rozprašovačem. Pokud si nejste jistí poměrem, vezměte si na pomoc dvě panákové skleničky, do jedné vodu, do druhé ocet a smíchejte je dohromady.
Pokaždé když pleť vyčistíte, nastříkejte trochu tohoto zázraku a můžete pokračovat dalším sérem!

Tento toner pomáhá vyrovnávat PH pokožky a chránit její póry proti vnějším bakteriím.

Last minute dárky

Last minute dárky

Vánoce dokážou být stresujícím obdobím a sama občas nejvíc času strávím vymýšlením dárků. Navíc když člověk nemá ani čas je koupit nebo vyrobit, stává se, že to dohání až na poslední chvíli. Já jsem teda trochu opak, a dárky mám většinou připravené už od října. Každý...

Jak jednoduše vyfouknout vejce

Jak jednoduše vyfouknout vejce

Velikonoce se blíží. Beránci, vajíčka, kuřátka, osení, pomlázky a všechna ta znamení jara. Obzvláště tyto Velikonoce bychom měli všichni přijít na jiné myšlenky a zpříjemnit si je co nejvíce. A v tu chvíli, jakmile se do toho pustíte, zjistíte, že jste fakt dospělí....

Barevné scrunchies přivolávající jaro pod vašima rukama

Barevné scrunchies přivolávající jaro pod vašima rukama

Pochmurné počasí se chýlí ke konci. Začínáme společně vyhlížet jaro a s ním i spojené barvy, svěží vzduch a zpívající přírodu. S tímto obdobím přichází ale i teplo. Známe to všechny, ulepené vlasy všude a padající do všeho. Proto jsem si pro vás připravila návod, jak...