Wellness encyklopedie: Rýžová voda

Zveřejněno 14. 3. 2021

Poslední dobou to vidím všude: rýžová voda pro hezčí, zdravější, lesklejší a prostě vůbec nejlepší vlasy. Jak to ale vlastně funguje?

rýžová voda

Než poběžíte do obchodu kupovat zase nové masky na vlasy, zkuste místo toho sáhnout doma do špajzu. Ty nejobyčejnější věci, které přehlížíme, jsou často ty úplně nejlepší. Určitě už jste slyšeli o maskách z avokáda, vajíček, kokosového oleje. Do této řady ale můžete teď přidat i rýži.

Výhody rýžové vody

Rýžová voda má víc než jeden přínos pro vaše vlasy. Můžete ji použít proti lupům, posílit jí vlasy, dodat jim lesk a podpořit jejich růst. Obsahuje totiž vitamíny, hlavně B a C, a spoustu stopových prvků jako draslík, magnezium, jód a zinek, které prospívají vašim vlasům.

Rýžovou vodu můžete použít i na pleť. Dokáže léčit pigmentové skvrny, akné a do jisté míry i vrásky. Je to hlavně díky kolagenu, který v ní najdete. Pokud chcete používat rýžovou vodu i na pleť, stačí po odlíčení nanést na vatový tampónek a použít jako toner.

Pro koho je rýžová voda vhodná

Pokud toužíte po dlouhých zdravých vlasech, nebojte se sáhnout právě po rýžové vodě. Můžete ji používat jak na rovné, tak kudrnaté vlasy. Dejte si ale pozor, jelikož rýžová voda obsahuje hodně proteinů, a tak vám může vlasy jednoduše vysušit. Protein je pro vlasy velice prospěšný, ale všeho moc škodí a hrozí, že vlasy předávkujete. Proto byste měli používat rýžovou vodu na vlasy maximálně jednou až dvakrát denně, podle vašeho typu vlasů (porézní vlasy nesnesou tolik proteinu, stačí i jednou za 14 dní).

Jak na to

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek rýže
  • 2 hrnky studené vody
  1. Rýži několikrát propláchněte, potom dejte do skleničky nebo misky (neměla by být plastová) a smíchejte s vodou.
  2. Nechte 5 minut stát a poté opět zamíchejte.
  3. Rýži louhujte přibližně 12 hodin.
  4. Sceďte (rýži můžete vyhodit) a vodu použijte, jak vám nejvíc vyhovuje.

Takto připravená rýžová voda se dá uchovávat v lednici až 2 dny.

Existuje několik způsobů, jak rýžovou vodu používat. Můžete ji nanést na vlasy jednu hodinu před mytím jako masku, můžete si s ní propláchnout vlasy po šamponování jako kondicionér.

Rýžová voda má takový typický zápach, který není pro každého příjemný. Zkuste tedy před louhováním přidat esenciální oleje nebo třeba kůru od pomeranče, která vodu hezky provoní.

rýžová voda
Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...