Vše, co byste měli vědět, než začnete s pilates

Zveřejněno 17. 1. 2021

Nový rok, nová předsevzetí. U spousty z nás v nich figuruje, jako už pár let, buďme k sobě upřímní, začít se pravidelně hýbat, začít chodit do fitka, na různé lekce a podobně. Pokud i vy patří k těmto věčným začátečníkům, máme pro vás tip na skvělé cvičení, které si zamilujete. My jsme si ho zamilovali rozhodně!

V první řadě si pojďme říci pár slov o tom, co pilates vlastně je. Pilates je cvičení, kdy jsou tělo a duše propojeny do jednoho celku, jedná se tedy o směs východní a západní filozofie. Vytvořil jej Joseph H. Pilates, který žil v první polovině 19. století. Ve 40. letech byl tento druh cvičení velmi populární mezi tanečníky. Od té doby se cílová skupina podstatně rozšířila do celého fitness světa.

Pro koho je pilates vlastně určené? Pro všechny! Doslova, pro staré i mladé, s fyzičkou i bez ní. Spousta lékařů a fyzioterapeutů doporučuje metodu pilates při zádových problémech, chronických bolestech a také jako součást rehabilitace. Pokud jste si jako jedno z novoroční předsevzetích dali začít cvičit, ale v silových trénincích či kardio workoutech se dvakrát nevyžíváte, je pilates tím pravým cvičením právě pro vás. Cvičit je ideální 2 – 3x týdně. Odborná literatura říká, že po deseti cvičeních se začnete cítit lépe, po dvacátém tréninku si začnete všímat změn a po 30 odcvičených hodinách (v rozsahu 2 – 3 hodin týdně) si změn začne všímat i vaše okolí.

Pilates je program složený z přibližně pěti set cviků vykonávaných především na podložce. Setkat se můžete také s formou pilates, která využívá kombinaci hrazd, žebříků a pojízdných desek. Záleží čistě na vás, co vám bude vyhovovat. Cvičení je zaměřeno především na zvýšení ohebnosti, správné dýchání, redukci stresů, zlepšení spánkové činnosti. Při pravidelném cvičení je výsledkem silné a ohebné tělo s prodlouženými svaly a v neposlední řadě také vyrovnaná a harmonická osobnost. Všechny pohyby vycházejí z břišních svalů a svalů spodních zad. Cviky jsou vymyšleny tak, aby pracovaly především menší vnitřní svaly.

Víme, že teď jsou fitness centra zavřená a vašim fitness cílům to zrovna nepomáhá. Na internetu však najdete nespočet online hodin a kurzů, které si můžete zadarmo vyzkoušet, případně si je zakoupit, a směle se vrhnout do cvičení klidně z pohodlí obýváku. Zde však vybírejte pozorně a nechte si doporučit od někoho, kdo už s pilates nějaké zkušenosti má. První pár hodin je samozřejmě nejlepší odcvičit s profesionální trenérkou, to však teď bohužel není možné, takže nám nezbývá, než se na to vrhnout alespoň skrze online hodiny. A nezapomeňte, že všechno se počítá!

Tak co? Nalákali jsme vás aspoň trochu ke cvičení pilates? Držíme palce!

Zdroj fotografií: pinterest.com


Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...