Atmosféra luxusního butiku ve stylovém Slow Bazaru

Zveřejněno 16. 9. 2020

A přesně taková atmosféra, kterou jsem vykreslila v názvu článku, na mě dýchla hned ve dveřích. WOW. Připadala jsem si jako v luxusním salonu, už jen chyběla ta sklenička šampaňského na uvítanou, jak to je ve filmech a v buticích na luxusních nákupních třídách. Nicméně, tou by si mě stejně nikdo nezískal, protože bublinky nejsou nic pro mě. 

Slow Bazar není jen tak nějaký bazar nebo second-hand. Výjimečný je v tom, že v tomhle obchůdku na Řeznické ulici na Praze 1 kousek od Ipáku, Václaváku či Muzea totiž najdete kvalitní kousky od návrhářů těch nezvučnějších jmen, luxusních módních domů a značek, ale i od lokálních návrhářů za velmi férovou cenu.

slow bazar secondhand sekáč v praze luxusní kousky

Už samotný popisek na jejich FB stránce mluví za vše. Designerské i běžně dostupné značky za (s)low budget :).

Pokud jste zvyklí na hrabárny, kde kousek koupíte za 10 korun, pak vás asi zklamu. Není to tedy second hand v tom pravém slova smyslu, jak si ho asi většina lidí vybaví.

Nicméně, jsou tací, kterým právě ten klasický styl sekáčů vadí. Pro ně je pak představa, že věky prohrabují krabice s tunami oblečení a musí trpělivě hledat, než najdou vysněný “super deal”, pravou noční můrou. Dovedu si představit, že právě pro ty je Slow Bazar tím pravým ořechovým. 

slow bazar secondhand sekáč v praze luxusní kousky
slow bazar secondhand sekáč v praze luxusní kousky

Já mám ráda jak hrabárny, tak tyhle minimalistické a roztomilé obchůdky. Zbožňuju tu myšlenku, že když vydržím, budu dostatečně dlouho hrabat a zkoumat každý kousek, co mi projde pod rukama, usměje se na mě štěstí a odnesu si vytoužený poklad. Zároveň ale mám ráda svůj osobní prostor a čas. To, že najednou mohu zpomalit a jen si vychutnávat atmosféru. Musím uznat, že zde je název Slow opravdu na místě. 

Já jsem měla při příchodu tu čest, že mě uvítala majitelka Veronika Svádová. Milá, usměvavá, energická paní, která se jistojistě v módě a trendech vyzná. 

Většinou, když jsem přišla do nějakého luxusnějšího podniku, seběhl se ke mě okamžitě někdo z personálu a aniž bych se rozkoukala, mě zavalil dotazy co chci, zda hledám něco konkrétního a že tu tutově mají něco na moji postavu. 

slow bazar secondhand sekáč v praze luxusní kousky

Paní Veronika mě však nechala v klidu vydechnout, rozhlédnout se a mezitím se věnovala jiné zákaznici, která už stihla dostatečně “zpomalit”. Promluvila pak na mě v pravou chvíli a nic mi nenutila. Kombinace krásného prostoru a milé majitelky Slow Bazar povyšuje ještě o příčku výš. Na Veronice je na první pohled vidět, že ji obchůdek baví, má svoji práci ráda a dělá ji bravurně. Není divu, že se k ní klientky rády vrací.

Pokud tedy máte z butiků podobnou hrůzu, tak vězte, že tady nemusíte. Naopak se budete cítit moc příjemně a věřím tomu, že si mezi všemi těmi krásnými kousky vyberete a uděláte si radost něčím velmi kvalitním, aniž byste museli vyhlašovat osobní bankrot. Ve Slow najdete oblečení hezky uspořádané na štendrech ve všech možných velikostech, takže si vybere každý. A dokonce se u nich občas objeví i něco pánského.

Paní majitelka Veronika byla tak moc laskavá a vyplnila můj všetečný dotazník 🙂

Čím je Váš obchod výjimečný v oblasti sekáčů?

Na to by měli odpovědět spíš jiní, ale věřím, že originálním výběrem každého jednotlivého kusu a uspořádáním butiku, který snad vypadá více jak showroom než second-hand, na které jsme byli zvyklí 🙂

Jak vznikl název?

Přišlo to úplně přirozeně, chtěla jsem krátký a výstižný název, který půjde zároveň dobře propagovat a napasovat na logo. Tím, že jsme Slow dali do kruhu, naznačili jsme samotnou cirkulaci, inklinaci k odkazu slow fashion a neposledně i jako místo klidu a „zpomalení“, jakým si přeji, aby Slow byl.

slow bazar secondhand sekáč v praze luxusní kousky

Odkdy fungujete a kde? Proč jste zvolili tuto lokalitu? 

Kamenný obchod Slow na Řeznické 21 jsem otevírala v lednu roku 2016. Předtím jsem pořádala pravidelné měsíční secondhand pop-upy v dejvickém bytě, což byl takový předchůdce mého podnikání. Výběr lokality byl náhoda, že se zrovna uvolňovaly prostory po také již zavedeném bazaru.

Odkud berete oblečení? A máte nějaká pravidla, co se může a nesmí dostat do prodeje?

Tak zdroje Vám asi neprozradím :)), ale je to velice pestrá směs dodavatelů. Při výběru se řídím pouze svým vkusem, instinktem a také zpětnou vazbou a poptávkou od klientek

Jak často doplňujete zboží?

Zboží doplňuji kontinuálně tak, aby stojany nebyly úplně přeplněné a byly přehledné. takže jednoduše s prodaným kusem vystavíme kus nový 

slow bazar secondhand sekáč v praze luxusní kousky

Jaká je u Vás politika vrácení zboží? Lze u vás platit kartou?

Vždy je to konkrétní domluvě, jakmile je nějaký problém, snažíme se vyřešit ke spokojenosti všech. Nicméně tím, že zboží máme převážně v komisním prodeji, jakmile dojde k uzavření prodeje a vyplacení komise, pak je již vracení zboží problém. Stává se nám to ale naštěstí málo. Když posílám poštou, upozornuji na to, že zboží nelze později reklamovat než hned při převzetí. Jsem ochotná vždy vše detailně vyfotit a poslat rozměry, abychom této situaci předešli. 

Co vy a sociální sítě? Kde jste nejaktivnější a jak o sobě dáváte vědět světu?

Stěžejní nástroj komunikace je určitě instagram, tam je ta reakce a interakce nejrychlejší a nejefektivnější. Facebook kopíruje instagram, ale s nižším dosahem. Nemáme třeba web, z části asi hlavně z mé lenosti a ani si nemyslím, že by k něčemu výrazně pomohl, pokud nefunguje jako eshop. 

slow bazar secondhand sekáč v praze luxusní kousky

Prodáváte přes e-shop? 

Ne, jen přes sociální sítě.

Pociťujete, že v dnešní době v souvislosti s současnými trendy kupuje zboží z druhé ruky více lidí? Pociťujete, že k vám chodí více lidí? Jaká věková kategorie dominuje mezi Vašimi zákazníky?

Určitě roste počet lidí, co nakupují z druhé ruky, ba spíš, že už nenakupují jinou formou, pokud to tak lze. Což je super. Věková kategorie je celkem pestrá, ale tak určitě nejvíce převažuje ten střední věk…cca 25-40, řekla bych.

slow bazar secondhand sekáč v praze luxusní kousky

Vy sami nakupujte u konkurence (sekáče, blešáky)? Můžete zmínit Vaše oblíbence? Teda pokud chcete 🙂

Mám celkem dost co dělat, abych se udržela i ve vlastním obchodě 🙂 Ale samozřejmě, že když se mi něco líbí a zrovna mám dojem, že to bezodkladně potřebuji, nakoupím to i jinde. Z 90% procent určitě z druhé ruky. Mě baví lovit věci na vintedu. Moc ráda sleduji LulaVintage, ačkoli to není zcela můj styl, ten koncept je perfektní a věřím, že něco jednou pořídím i já :). Jinak teď nakupuji spíše dětské a to mám ráda třeba Wildmoon 🙂

Máte plány na tento rok? Chystáte nějaké novinky, akce?

Nejsem úplně plánovací typ na horizonty měsíců předem, pak nemohu být zklamaná, když to nevyjde. Upřímně, ani na to nemám kapacitu. Už jsem více než rok doma s malým prckem a větší část energie věnuji jemu. Tudíž se snažím převážně obchod udržet v chodu, udržovat živo v sociálním světě a na plány už nezbývá čas. Zhruba třikrát do roka děláme větší výprodej, aby bylo místo na nové kusy a to vždy vidím, že sklidí velký zájem… Nafotit editorialy mám v plánu neustále a nikdy jsem to neuskutečnila 😀

slow bazar secondhand sekáč v praze luxusní kousky

Teď si trochu zavěštíme. Co bude nejvíc frčet tento rok za trendy?

Netuším, to jsem zcela přestala sledovat, myslím, co se kolekcí týče. Hlavním trendem poslední doby je udržitelnost, tak to snad bude pokračovat.

Jaký kousek se Vám vybaví, když se řekne nejikoničtější módní kousek ever?

Chanel flap bag.

slow bazar secondhand sekáč v praze luxusní kousky

Díky výstižným a jasným odpovědím paní Veroniky můžete mít perfektní představu o tom, co vás ve Slow čeká. Kvalitní a originální kousky, od světových i českých návrhářů. Právě ty můžete tímto dále podpořit. Ve Slow se pojí stylovost s udržitelností a férové ceny s jedinečností. Naštěstí pomíjí trend hromadění věcí nevalné kvality a prim hraje minimalistický šatník. Tak pojďte si pořídit nějaký nadčasový a originální kousek právě sem. Já už se teď těším, až do Slow zavítám i jinak než kvůli článku a fotkám pro vás 🙂 

Secondhand online: seznam těch nejlepších z instagramu

Secondhand online: seznam těch nejlepších z instagramu

Minimalistický šatník je jistě super, ale s prvními teplými dny strávenými v karanténě u mě v šatně došlo k očistě a tři pytle oblečení, které (jak by řekla Marie Kondo) už nezářilo štěstím, a vydalo se na cestu k jiným majitelům a nechalo mi tak místo na nové kousky...

Přestupní stanice – sekáč s obrovským přesahem a dobrým srdcem

Přestupní stanice – sekáč s obrovským přesahem a dobrým srdcem

Ani nevíte, jak moc mě těší, že pro náš “měsíc vztahů” mohu představit právě tento seconhand.  V Přestupní stanici nejenže myslí ekologicky (vždyť vztah k životnímu prostředí je taky vztah), oni myslí i na druhé. Vztah k bližnímu, nabídka pomocné ruky lidem bez...