Přestupní stanice – sekáč s obrovským přesahem a dobrým srdcem

Zveřejněno 20. 5. 2020

Ani nevíte, jak moc mě těší, že pro náš “měsíc vztahů” mohu představit právě tento seconhand. 

V Přestupní stanici nejenže myslí ekologicky (vždyť vztah k životnímu prostředí je taky vztah), oni myslí i na druhé. Vztah k bližnímu, nabídka pomocné ruky lidem bez domova, druhá šance všem, kteří potřebují znovu nastartovat a zapojit se do ekonomické a společenské roviny naplno. Kromě toho v “Přestupce” organizují workshopy či promítání. Tihle lidi pro komunitu dělají opravdu maximum, tak nějak zastupují v oblasti “kulturno” a plní roli takových dobrodinců, mecenášů. A to myslím v tom nejlepším slova smyslu. 

I přes krušné začátky, kdy se setkávali s odmítavým přístupem ostatních subjektů (stereotypy jsou fakt síla, nikdo nechce, aby se mu po Žižkové v okolí “nóbl podniku” potulovali bezdomovci, no považte….ehm..), se nevzdali a dotáhli to až do konce. A ještě mnohem dál!

Jen málo z nás by neustoupilo ze svých zásad a vytrvalo. A ještě méně by statečně přeskakovalo klacky, které ji mete pod nohy okolí. Nově navíc otevřeli další pobočku, projekt Šatomat, která je jen kousek od Národního divadla.

Secondhand Praha Přestupní stanice
zdroj: archiv autorky

Proto vás všechny vyzývám, pakliže budete v okolí jedné ze dvou poboček (a i když nebudete, obě jsou to v centru, takže žádný výmluvy 🙂 ), zajděte se tam podívat, ať už nakoupit nějaké kousky z druhé ruky, nebo navštívit nějakou zajímavou přednášku. Aktuálně (květen 2020) tam mají jógu. 

Jó, a mají otevřeno i v sobotu. Takže je tu šance i pro všechny workoholiky, co v pracovní dny nestíhaj 🙂 Navíc, chystá se e-shop, ale to už se dočtete níže sami.

Už dost bylo mého úvodního slova. Rovnou předám slovo Evě Dudové z Přestupní stanice, která našla chvilku, aby odpověděla na mé zvídavé dotazy 🙂

secondhand praha přestupní stanice
zdroj: archiv autorky
secondhand praha přestupní stanice
zdroj: archiv autorky

Čím je Váš obchod výjimečný v oblasti sekáčů?

Výjimečný je tím, že zaměstnává lidi bez domova, kteří díky stabilní práci a možnosti rozvoje, nacházejí cestu zpátky do společnosti. Nejsme jen obchod, jsme i komunitní místo pro veřejnost a děláme pravidelné akce s promítáním filmů, debatami nebo DIY workshopy. Nedávno jsme otevřeli druhý obchod a v tom nabízíme i zajímavé a na sekáče nestandardní zboží – máme jednak více pánského oblečení, ale také věšák WTF s největšími bizáry, které se k nám kdy dostaly, sportovní sekci nebo u nás najdete šaty ze Šatomatu, což jsou šaty s příběhem, které novým majitelkám přirostou k srdci.

Jak vznikl název název Přestupní stanice?

Přestupní stanice je název, který pro nás vymyslel kamarád, když si na jednom workshopu vyslechl myšlenku projektu, nechal jí rezonovat a na konci workshopu za mnou přišel s tímto nápadem. Dokonce nám hned udělal doménu, aby nám název nikdo nevzal. Přestupní stanice evokuje přestup z ulice do běžného života, ale i způsob práce s lidmi bez domova. My jsme skutečně jen místem, kde vše začíná, první zastávkou a naši kolegové bez domova, jakmile jsou dostatečně stabilní, od nás pokračují do běžné práce, běžného bytu a běžného způsobu života.

Odkdy fungujete a kde? Proč jste zvolili tuto lokalitu? 

Fungujeme od roku 2016, to jsme založili neziskovku, ale dveře obchodu jsme otevřeli až na jaře 2017, protože jsme hrozně dlouho prostory. Jednak jsme byli omezeni finančně a jednak od nás všichni dávali ruce pryč, jakmile jsme řekli „bezdomovci“. Bylo hezky vidět jak silné jsou stereotypy o bezdomovectví a jak se hrozili, že místo obchodu budeme „káčkem“ (kontaktní centrum). Až jsme náhodou narazili na inzerát s dobrým místem, dobrými penězi a především majitelem, který se nás nebál a dneska nás i všemožně podporuje.

Odkud berete oblečení? A máte nějaká pravidla, co se může a nesmí dostat do prodeje?

Všechno oblečení je darované. Máme pro to dva důvody – ekologický, kdy odmítáme jezdit do zahraničí nakupovat oblečení, které následně prodáme, takže jsme rádi za lokální, místní věci, a ekonomický – protože na nákupy oblečení nemáme finance a navíc darování věcí a stálí příznivci jsou pro nás důležitou zpětnou vazbou, že to děláme dobře a nebo že ještě máme co zlepšovat.

Jak často doplňujete zboží?

Každý den.

secondhand praha přestupní stanice
zdroj: archiv autorky
secondhand praha přestupní stanice
zdroj: archiv autorky

Jaká je u Vás politika vrácení zboží? Lze u vás platit kartou?

Zboží se dá vrátit nebo vyměnit. Stačí přinést účtenku a nebo někdy ani to ne. My naším zákazníkům věříme a také věříme v morální zásady, spíše nevěříme, že by někdo vědomě chtěl okrást obchod, který pomáhá těm nejchudším. Kartou se u nás platit dá, teď budeme spouštět e-shop, kde bude platba online.

Co vy a sociální sítě? Kde jste nejaktivnější a jak o sobě dáváte vědět světu?

Fungujeme hlavně na sociálních sítích, aktivní jsme na FB i IG, i když se nám občas duplikuje obsah.

Prodáváte přes e-shop? 

V následujících dnech budeme spouštět. Dlouho jsme o něm uvažovali a teprve s karanténou jsme měli dost času na jeho zřízení.

Pociťujete, že v dnešní době v souvislosti s současnými trendy kupuje zboží z druhé ruky více lidí? Pociťujete, že k vám chodí více lidí? Jaká věková kategorie dominuje mezi Vašimi zákazníky?

Určitě ano, je to dáno i odpovědnějším životním stylem. Stále více lidí vidí v sekáčích velkou hodnotu – jednak narazíte na originální kousky, za méně peněz a navíc máte jistotu, že se vám věc nerozpadne po prvním vyprání, protože už nějaké ty majitele přežila a je stále v dobrém stavu. Také víte, že podporujete lokální obchody a nikoliv fast fashion, což je silné ekologické rozhodnutí. 

K nám chodí dva typy zákazníků, kteří se liší věkově i ekonomicky. Jedna skupina nakupuje hlavně proto, že máme nízké ceny a to jsou lidé mezi 30 – 60 lety a ta druhá nakupuje, protože preferuje udržitelný životní styl a ta se věkově pohybuje mezi 20 – 40 lety.

secondhand praha přestupní stanice
zdroj: archiv autorky
secondhand praha přestupní stanice
zdroj: archiv autorky

Vy sami nakupujte u konkurence (sekáče, blešáky)? Můžete zmínit Vaše oblíbence? Teda pokud chcete 🙂

Čas od času ano, jinde než v sekáčích nenakupuji, ale popravdě řečeno většinou kupuji přestupkové věci :-)

Máte plány na tento rok? Chystáte nějaké novinky, akce?

Měli jsme hodně plánů, které se týkaly veřejných akcí a které nejspíš přesuneme na příští rok. Co se ale nemění je větší rozmazlování zákazníků, nabízení zboží na míru a dárky k nákupu.

Teď si trochu zavěštíme. Co bude nejvíc frčet tento rok za trendy?

Fandíme vintage a retro módě a věříme, že bude i více barev doladěných velkými doplňky. 

Jaký kousek se Vám vybaví, když se řekne nejikoničtější módní kousek ever?

Overal :-)

Už jen z těch odpovědí jste přesvědčení, že jde o srdečnou, skromnou a sympatickou partu, která za tímto projektem stojí, viďte?

Pokud by Vás zajímalo něco více (a já věřím že jo!), tak je najdete na webu. V sekci Naše mise na webovkách navíc představují některé své zaměstnance, kteří se u nich nastartovali do dalšího života. 

Dále jsou pak aktivní na Instagramu (prestupnistanice_store a sato_mat), na FB a dokonce i na Youtube (Přestupní stanice a Šatomat) mají pár videí. 

A že už jste o nich někde slyšeli? No jasně, však taky měli projev na Václaváku na akci Koncert pro budoucnost v roce 2019!

Pokud máte doma přebytečné kousky, chcete se jich zbavit a k tomu udělat nějaký dobrý skutek, tak jim to tam hoďte. Noste klasicky pouze věci vyprané a neponičené. Prostě takové, které byste třeba dali na nošení dobré kámošce nebo kámošovi. 

Berou jakékoliv pánské, dámské oblečení, doplňky, boty i knihy. Sami si to přeberou a vytřídí ať už pro prodejnu, nebo pošlou dál na charitu.

A kdybyste chtěli ještě více pomoci, třeba finančně, tak je můžete podpořit jednorázově i pravidelně přes darujme.cz nebo přímo na účet u Fio banky: 2801087176/2010. Jen pro představu, vašich 85 kaček měsíčně pomůže zaplatit hodinu čisté práce člověka bez domova. 

Secondhand online: seznam těch nejlepších z instagramu

Secondhand online: seznam těch nejlepších z instagramu

Minimalistický šatník je jistě super, ale s prvními teplými dny strávenými v karanténě u mě v šatně došlo k očistě a tři pytle oblečení, které (jak by řekla Marie Kondo) už nezářilo štěstím, a vydalo se na cestu k jiným majitelům a nechalo mi tak místo na nové kousky...

Atmosféra luxusního butiku ve stylovém Slow Bazaru

Atmosféra luxusního butiku ve stylovém Slow Bazaru

A přesně taková atmosféra, kterou jsem vykreslila v názvu článku, na mě dýchla hned ve dveřích. WOW. Připadala jsem si jako v luxusním salonu, už jen chyběla ta sklenička šampaňského na uvítanou, jak to je ve filmech a v buticích na luxusních nákupních třídách....