Hvězdný bazar – nejen second hand, ale i pracovní příležitost pro hendicapované

Zveřejněno 10. 6. 2020

Když jsem minulý měsíc psala medailonek o Přestupní stanici, rozhodla jsem se, že bude nejlepší, vám dnes rovněž představit second hand, který svým dobrosrdečným působením zasahuje do společnosti. 

I lidé, kteří stojí za myšlenkou Hvězdného bazaru, totiž vybudovali koncept tak, aby radost a příležitost přinášeli nejen kupujícím, ale i zaměstnancům. Je to nejen obchod s oblečením, který mohou věnovat jak běžní lidé, tak i ti, co známe z televize či sociálních médií. Protože je však hlavním provozovatelem Česká asociace paraplegiků – CZEPA, pomáhá i vozíčkářům po poranění míchy při zapojení do pracovního procesu. A nutno podotknout, že velmi úspěšně, o čemž svědčí fakt, že za těch 7 let, kdy fungují, našlo po úspěšném tréninku 25 handicapovaných lidí práci. Pobočka na Jungmannově ulici vznikla jako první a nově můžeme Hvězdný bazar, najít i na Sokolovské v Karlíně. 

Krom oblečení lze ale zakoupit i originální výrobky z chráněných dílen a českých malovýrobců.

Již během své návštěvy na pobočce v Jungmannově jsem měla možnost prohodit pár slov s velmi příjemnými a pozitivně naladěnými  zaměstnanci. Bylo mi jasné, že udržitelnost, recyklace, pomáhat bližním a další myšlenky konceptu jim nejsou cizí a hrdě se k nim hlásí.

Nechám ale prostor paní Tereze Petrbokové, která ochotně zodpověděla všechny mé všetečné otázky.

Čím je Váš obchod výjimečný v oblasti sekáčů?

Náš sekáč je výjimečný hlavně myšlenkou, jelikož jeho provozem vytváříme pracovní místa pro vozíčkáře po poranění míchy. Zároveň se také snažíme o tvořit příjemné místo k setkávání a podporovat české výrobce.

Jak vznikl název?

Název Hvězdný bazar odkazuje na všechny lidi, kteří se na tomto úžasném projektu podílí. Každý, ať už náš prodejce, zákazník, dárce oblečení, dobrovolníci či celebrity, které nás podporují, jsou pro nás hvězdami.

Odkdy fungujete a kde? Proč jste zvolili tuto lokalitu? 

Naše pobočka se nachází v Jungmannově ulici u Václavského náměstí a provozujeme ji již sedmým rokem. Díky jejímu úspěšnému fungování jsme se rozhodli otevřít novou pobočku, v rozrůstajícím se, Karlíně, přímo u tramvajové zastávky Urxova. Obě lokality jsou v „centru dění“ a lidé to tak k nám mají blízko.

Odkud berete oblečení? A máte nějaká pravidla, co se může a nesmí dostat do prodeje?

Naše hvězdné kousky nám darují lidé. Přinést je můžou přímo na jednu z našich prodejen. Občas také pořádáme sbírky ve firmách. Co se týče výběru oblečení: do prodeje by se neměly dostat věci poškozené či špinavé. Oblečení, které nevyužijeme nebo se neprodá zasíláme do různých nadací či na charitu.

Jak často doplňujete zboží?

Zboží doplňujeme téměř každý den tak, aby bylo na prodejně vždy co nalézt a zároveň aby stále působila přehledně a ne chaoticky.

Jaká je u Vás politika vrácení zboží? Lze u vás platit kartou?

Pokud zákazníkovi kousek nesedí, může zboží vrátit a ve stejné hodnotě nebo vyšší si vybrat kousek nový. Platby kartou jsou na obou našich pobočkách k dispozici.

Co vy a sociální sítě? Kde jste nejaktivnější a jak o sobě dáváte vědět světu?

Snažíme se být aktivní na Facebooku i Instagramu, kde informujeme zákazníky o plánovaných akcích a setkáních, sbírkách či slevách. Zároveň zde také necháváme nahlédnout do života v našich Hvězdných Second handech. Pravidelně také aktualizujeme náš web, kde obdobně naleznete většinu novinek.

Prodáváte přes e-shop? 

E-shop jsme nyní spustili nově, ovšem prozatím zde lze zakoupit pouze lokální výrobky nebo náš merch. Do budoucna zvažujeme i prodej oblečení online.

Pociťujete, že v dnešní době v souvislosti s současnými trendy kupuje zboží z druhé ruky více lidí? Pociťujete, že k vám chodí více lidí? Jaká věková kategorie dominuje mezi Vašimi zákazníky?

Zaznamenali jsme v poslední době vyšší návštěvnost, ovšem těžko říct, zda je to zásluhou současných trendů. Věková kategorie u nás není jasně daná. Našimi zákazníky jsou většinou ženy od 20 do 70 let.

Vy sami nakupujte u konkurence (sekáče, blešáky)? Můžete zmínit Vaše oblíbence? Teda pokud chcete 🙂

Dříve jsem navštěvovala zejména prodejny řetězce Textile House. Dnes už mi více záleží na konceptu a myšlence. Mezi mé favority tak nyní patří Přestupní stanice, která zaměstnává lidi bez domova.

Máte plány na tento rok? Chystáte nějaké novinky, akce?

Dříve jsem navštěvovala zejména prodejny řetězce Textile House. Dnes už mi více záleží na konceptu a myšlence. Mezi mé favority tak nyní patří Přestupní stanice, která zaměstnává lidi bez domova.

Teď si trochu zavěštíme. Co bude nejvíc frčet tento rok za trendy?

Mezi trendy tohoto roku bude jistě patřit zejména přirozenost – jednobarevné kousky v přírodních tónech. Nosit se budou i neonové barvy a puntíky. Vypadá to také, že dámské kostýmky alá pánské obleky budou na vzestupu, což mě samotnou těší.

Jaký kousek se Vám vybaví, když se řekne nejikoničtější módní kousek ever?

Při této otázce se mi ihned vybavily kousky dva – klasický “trenčkot” a černá kožená bunda. Zejména na pěkný trenčkot lze v second handu narazit jen těžko, jelikož ten většina žen nosí téměř „do roztrhání“.

Já jsem byla sice jen na jedné ze dvou poboček. Z ní pochází i fotky, které provází celým článkem. Ovšem skvělá myšlenka, senzační personál a příjemná atmosféra mě brzy přiláká i do její mladší sestřičky v Karlíně. Ani vy neváhejte a běžte se za nimi také podívat. A třeba jim tam i přineste nèjaké oblečení, které už nenosíte. 

Secondhand online: seznam těch nejlepších z instagramu

Secondhand online: seznam těch nejlepších z instagramu

Minimalistický šatník je jistě super, ale s prvními teplými dny strávenými v karanténě u mě v šatně došlo k očistě a tři pytle oblečení, které (jak by řekla Marie Kondo) už nezářilo štěstím, a vydalo se na cestu k jiným majitelům a nechalo mi tak místo na nové kousky...

Atmosféra luxusního butiku ve stylovém Slow Bazaru

Atmosféra luxusního butiku ve stylovém Slow Bazaru

A přesně taková atmosféra, kterou jsem vykreslila v názvu článku, na mě dýchla hned ve dveřích. WOW. Připadala jsem si jako v luxusním salonu, už jen chyběla ta sklenička šampaňského na uvítanou, jak to je ve filmech a v buticích na luxusních nákupních třídách....

Přestupní stanice – sekáč s obrovským přesahem a dobrým srdcem

Přestupní stanice – sekáč s obrovským přesahem a dobrým srdcem

Ani nevíte, jak moc mě těší, že pro náš “měsíc vztahů” mohu představit právě tento seconhand.  V Přestupní stanici nejenže myslí ekologicky (vždyť vztah k životnímu prostředí je taky vztah), oni myslí i na druhé. Vztah k bližnímu, nabídka pomocné ruky lidem bez...