Proč jsou paradoxy v osobním stylu důležité

Zveřejněno 25. 4. 2020

Dovolte mi, abych se vám představila, jsem PJ a zbožňuju módu. Moc ráda ji hodnotím, moc ráda ji soudím, moc ráda jí žiju. Ostatně jako další druhy umění. Ovšem už jsme se naučili rozdíl mezi módou a osobním stylem. Nebo ne? Móda je něco neměnného, osobní styl je vybrané móda, která nám zkrátka sedí, sedí k naší osobnosti, k nám samotným. Dnes se chci zaměřit na osobní styl a na to, čím je formován. A jelikož máme měsíc paradoxů, tak konkrétně na rozmanitost, pro kterou jsou paradoxy v osobním stylu důležité. Dovolím si nakreslit pomyslný začátek na ose osobního stylu v momentě, kdy jsem poprvé (cca 13 let) viděla snídani u Tiffanyho. Postava Holly Golightly mě (překvapivě) zcela nadchla a byla jsem odhodlaná být jako ona. Byť teď mi je zcela jasné, že to nebyl zcela dobrý vzor a že ta postava vlastně vůbec neví, co chce a je vlastně celkem ztracená. Ale šlo o ten styl, o tu lehkost, o ty vlasy a šperky, o ten byt, kocoura a nedbalou eleganci. Následujících několik dní jsem si vlasy pouze vyčesávala nahoru a budovala si lásku ke šperkům (která přetrvává do dnes).

Důležitá otázka na cestě hledání osobního stylu

Snad nejdůležitější otázka, kterou je třeba si na začátku cesty k objevení osobního stylu položit, je: „Kdo se mi skutečně esteticky líbí, jaké oblečení ten člověk nosí, u koho se mi líbí, co vyzařuje?“ Čistě povrchně, nemusíte příliš do hloubky, protože pořád jsou to jen materialistické radosti o čem se tady bavíme. Těch osobností (a nemusí jít pouze o veliké osobnosti, ale o kohokoliv, kdo vás napadne) bude jistě víc, resp. čím více, tím lépe. A doufám, že až si uděláte jejich seznam, dojdete k PARADOXU.Kdo se mi skutečně esteticky líbí? Jaké jeho oblečení se mi líbí? Co tím vyzařuje? Bez odpovědi na tuto otázku to nejde.Proč? Protože paradoxy jsou to nejlepší, co se vám v tomto případě může stát. To je to, co vás dokompletuje. Proč? Nechte mi to vysvětlit na mě samotné. Být pro vás pokusným králíkem je pro me přeci vždy čest!

Osobnost: Lady Gaga

lady gaga style icon

Nerada bych zapomněla na ženu, která pro mne byla velkou ikonou jak stylu tak odvahy, když mi bylo 12 let. Lady Gaga byla popová ikona, která ze sebe udělala to, co přežitkářksý popový průmysl očekával a nebála se zajít ještě dál. Za to měla a i nadále bude mít můj respekt.

Osobnost: Holly Golightly

holly golighty style icon

To jsem již nakousla výše. Okouzlující, trochu ztracená a vždycky chic. Kdo by kdy zapomněl na klasické, černé šaty, perly a černé brýle nahlížející do výlohy Tiffanyho. Nebo zmačkaná ranní košile, maska na spaní a střapce do uší, když se poprvé uvidí se svým novým sousedem.
Lednice místo botníku? To dává smysl.
Možná tam se ve mne zrodila láska k perlám. Tam v těch 13 letech. Láska k symbolu ženy. Nedbalá elegance uprostřed večírku a ta domácí elegantní košile. Trochu šampaňského a už jen vyčkávat na toho okouzlujícího souseda.


Osobnost: Beatles, Jim Morrison, Alice Cooper, Axl Rose, …

rock n roll style icon

Pak mi bylo patnáct a já se poprvé zamilovala do Johna Lennona. Ne toho, kterého si většina z výs představí – toho vlasatého v bílém obleku s vousy po prsa nebo toho jak zpívá imagine. Miluju všechny podoby této osobnosti, ale tehdy jsem propadal těm problémovejm klukům. Kožené bundy, kalhoty a přístup rebelie vůči špatné společnosti. Prokletí básnici a ztracené duše. Mezi nimi jsem se cítila dobře a chtěla být jednou z nich. Šatník se mi přebarvil na černo a já se cítila skutečně za sebe. Cítila jsem se dobře v černé od hlavy k patě. Kamarádi se sázeli, zda-li přijdu v černých šatech nebo v černých kalhotech. S dalším kamarádem jsme řešili v čem půjde kamarádka a on jen tak prohodil „ty jdeš v černé, doufám“. Chtěla jsem černé, kožené kalhoty jako měl Jim Morrison a dlouhý černý kabát až na zem jako Alice Cooper. K tomu ve vlasech černou bandanu jako Axl Rose. A omámená whiskey psát básničky.

Osobnost: David Bowie

david bowie style icon

Tomuto pánovi nechám samostatnou kategorii. Ten mě dostal svým šarmem totiž o trochu později, ale za to velice silně. Jakmile si David Bowie nakreslil na tvář blesk a stal se z něj Ziggy Stardust zrodilo se něco velkého je to ta na oko excentrická ikona, svoboda a filosofie. Blesk jež zažehl jiskru mého osobního stylu.


Osobnost: Debbie Harry

debbie harry style icon

Zpěvačka kapely Blondie. (Která mimochodem byla objevena Davidem Bowiem.) Tato žena byla v nedavné době dokonce korunována královnou stylu.

debbie harry style icon

Osobnost: Marilyn Monroe

marylin monroe style icon

Trvalo mi než jsem této velké módní ikoně přišla na chuť.Mohl za to až film Páni mají radši blondýnky. Marylin Monroe v roli ženy toužící po špercích a diamantech. Jsme opět u těch čistě ženských vzorech, elegantních a materialistických libůstkách.

Osobnost: Vikky Dougan

vikk "the beck" dougan style icon

Žena, která inspirovala fiktivní postavu Jessica Rabbit. Žila v době ohromné konkurence, kdy se se sexbombami roztrhl pytel, ale ona dokázala šokovat a prosadit se. Snažila se o sobě dát vědět v době, kdy se světu podlamovala kolena z Marylin Monroe. Stačilo však, aby si oblékla šaty s výstřihem na zádech sahajícím až pod bedra a nechala se vyfotit. Šaty se staly jejím poznávacím znamením a získala přezdívku “The Back” V padesátých letech minulého století tím Hollywood šokovala a starší generace její styl nechápala, ale Vikki se tak otevřely brány k modelingu i herectví. A od té doby, co jsem ji spatřila, jsou šaty s velkým výstřihem na zádech mou láskou.

Osobnost: Bridget Bardot

bridget bardot style icon

Neskutečně krásné ztělesnění francouzského šarmu a ženy jako takové. Jakmile jsem propadla této osobnosti rok jsi si česala vlasy na Bardotku.

Osobnost: Kate Moss

Kate Moss style icon

Champagne supernova 90. let. Její celočerné outfity a saténové šaty mne inspirovaly tolikrát.

Osobnost: Angelina Jolie

Angelina Jolie style icon

Další žena se svou noblesou a elegancí. Obzvláště její ztvárnění role ve filmu Cizinec. Beru celý její šatník z Benátek. Díky.

Osobnost: Catherine de Maigret

Catherine de Maigret style icon

Další francouzska, která ze všech mých přechozích ikon vnesla do mého stylu jednoduchost.

Mix všech těchto osobností, které jsou každá zcela jiná, utváří můj osobní styl. Neumím jej popsat a blíže specifikovat, kvůli všem těm paradoxům, které obsahuje, ale umím jej žít. A nic víc se po mém stylu ani nechce.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...