Vánoce aneb „Jedna sklenka neuškodí“

Autor Victoria
Zveřejněno 16. 12. 2019

Vánoce jsou neodmyslitelně spjaty s dárky, dobrým jídlem, ale také s alkoholem.  Hodně lidí si řekne, jsou Vánoce, tak to je důvod pít, to samé a ve větším množství samozřejmě proběhne i na Silvestra. Nemyslím si, že nějaký den je důvod k tomu, se na povel opít. Samozřejmě jsou ale i drinky, které nejsou nijak závratně silné, můžeme si je dopřát a pochutnat si na nich a ne se nutně opíjet.

Mezi nejčastější zimní alkoholické nápoje patří určitě svařák. Typický nápoj, který si každou zimu dá asi většina z nás. Zkuste letos alternativu a vyměňte klasický svařák, za svařák z bílého vína. Připravíte ho z lahve bílého vína, lžičky hřebíčku, z pěti tyčinek celé skořice, pěti kousků badyánu a citronu. Tento nízkokalorický nápoj si dopřejte na ohřátí klidně každý večer jeden malý šálek a pokud se aspoň trochu hýbete, nemusíte se v tomto případě bát o svou linii.

 Další nízkokalorická bomba je bowle. Pokrájejte grep, pomeranč, půlku ananasu a třeba ještě višně. V misce pokapejte rumem a nechte odležet. Druhý den zalijte lahví kvalitního prosecca, sodovkou a vynikající nápoj je na světě. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a4 preset

Co je ovšem kalorická nálož? Je to punč, který kromě vína a rumu obsahuje také slušný podíl cukru. Dost podobné je to s grogem. Oba nápoje Vás v jedné skleničce obohatí o cca 200 kcal. Mezi další strašáky patří také vaječný koňak, ani horký cider není zrovna dietní pochoutka a vpraví do Vás kolem 250 kcal.

Snažte se během Vánoc také o své tělo starat. Není to nic hrozného, dát si skleničku nějakého drinku, i kdyby to měl být nějaký z těch více kalorických, ale řekněte si, dnes si dám punč, ale zítra si půjdu zacvičit, zaběhat si nebo aspoň na nějakou delší procházku. O Vánocích to dost lidí se stravou i alkoholem zbytečně přehání. Tělo není zvyklé na taková kvanta a nemusí nám z toho být zrovna dobře. Tak to nepřehánějme. Vánoce jsou přeci o tom, být se svými blízkými, užívat si klidu, pohody a ne se přejídat a opíjet tak, že pak v lednu zase budeme řešit předsevzetí, že tentokrát se už opravdu začneme o sebe více starat. Nečekejte na leden, začít musíte právě TEĎ.

Nehledě na to, že neustále přibývá lidí a to i žen, které  začínají mít problém s alkoholem. Jistě, každá z nás se občas potřebuje odreagovat, zajít s kamarádkami na „skleničku“ a prostě trochu vypnout. Jen je třeba, znát svou mez, ale někdy je ta hranice velmi tenká. Někdo si dá dvě sklenky vína a stačí mu to, někdo jich potřebuje ještě o dvě víc, ale i tak je pak v pohodě a zopakuje si to zase třeba za měsíc. Někdo ale, tomuto pokušení podlehne a zjistí, že mu vlastně po tom víně je lépe, není tak ve stresu, má lepší náladu a to, že by se mohl začít stávat závislým si nepřipouští, protože je to přeci „jen“ víno, ne tvrdý alkohol. Ale čím víc se to stupňuje, tím větší je pravděpodobnost, že do toho člověk spadne. Konkrétně u žen psychiatři popisují, že alkoholičkami se poslední dobou často stávají velmi úspěšné ženy na vysokých pozicích, které jsou natolik zavaleny prací, že si takto ulevují. Potom i matky na mateřských dovolených, které zapíjejí stres a únavu. Většinou to začíná navyšováním počtu skleniček, pak už lahví. Bohužel ženský organismus snáší alkohol daleko hůře než mužský, proto je i daleko snažší právě pro ženu tomu propadnout.

Proto je nejlepší, když se zamyslíte nad svými starostmi, v hlavě si je vyhodnotíte, jestli jsou opravdu tak závažné, nebo jestli to zas taková hrůza není. Dejte si občas s přáteli sklenku, místo další si ale raději běžte zacvičit, vyplavíte endorfiny, takže se budete po psychické stránce cítit okamžitě lépe a zároveň budete něco dělat i pro své tělo.

Užijte si tedy Vánoce bez stresu a kromě nakupování dárku myslete i na své zdraví a obdarujte své tělo, které Vám bude nejvíc vděčné …

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...