Kde začíná správná strava čtyřnohých mazlíčků?

Autor PR
Zveřejněno 4. 11. 2019

S výživou našich čtyřnohých mazlíčků na nás připadá velká zodpovědnost. To na nás je zajistit jim všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály, které jim zajistí dlouhý a kvalitní život. A je na nás jaký druh jim krmiva jim zvolíme. 

Bílkoviny

Bílkoviny tvoří základní část jídelníčků psů a koček. Vyživují primárně svaly, ale jsou zodpovědné za obnovu a látkový metabolismus. Bílkoviny mohou být také přeměněné na energii.

V krmivech pro psy a kočky se setkáváme s bílkovinami živočišnými a rostlinnými. Tím, že pes i kočka jsou fyziologicky masožravci, řekneme si více o bílkovinách živočišných, byť každé krmivo pro psy obsahuje i bílkoviny rostlinného původu, živočišné bílkoviny by měly převažovat. V běžném krmivu by mělo být 24 – 30% celkového množství bílkovin, z nichž by mělo být alespoň 70% z živočišných zdrojů. 

Bílkoviny jsou do kvalitních krmiv přidávány ve formě čerstvého masa a vnitřností (například drůbež, hovězí, jehněčí, losos, vejce apod.) nebo sušeného masa/moučky. 

Ač jsou živočišné bílkoviny základem správné výživy, jsou s nimi spojené i komplikace. A to především ve formě alergie nebo intolerance. Primárně jde o projevy trávení – nejčastěji průjem nebo řídká stolice, zvrácení až po reakce imunitního systému, v případě koček a psů svědivost kůže nebo vypadávání srsti. 

V případech, kdy má pes nebo kočka tyto projevy, není nutné v první fázi navštěvovat veterinárního lékaře. Tyto problémy budou způsobné stravou a tu je nutné upravit. Většina běžně prodávaných krmiv obsahuje více zdrojů živočišných bílkovin, takže zjistit, jaká je zodpovědná za alergickou reakci, není úplně vhodné. Je proto ideální najít krmivo, které obsahuje pouze jeden zdroj živočišných bílkovin. Díky takovému krmivu zjistíte přesně, že na danou bílkovinu pes je nebo není alergický, případně přecitlivělý. 

Výrobci se často při honbě na zákazníka ženou za tím, aby vytvořili krmivo, které bude velmi atraktivní pro kupujícího – tedy majitele zvířete – a zapomínají na to, že krmivo musí být především funkční. Pes nebo kočka by na něm mělo dlouhodobě prospívat, což se pozná právě na trávení, srsti a vitalitě. 

Pro výrobce je složitější vyrobit krmivo s jedním druhem bílkovin – avšak takové krmivo je výrazně přirozenější – který predátor si v přírodě připraví k večeři zajíce a kachnu – ale hlavně bude zpravidla funkčnější. Budu velmi dobře fungovat u jedinců s citlivým zažíváním nebo alergiemi a bude velmi dobře fungovat i u psů a koček, které žádné problémy nemají. 

Úplně nejideálněji se jeví, když je v krmivu použit nejen jeden zdroj živočišných bílkovin, ale když je použit i tuk ze stejného zdroje. U takových krmiv pozorujeme dlouhodobě velmi dobré výsledky u jedinců s problematickým zažíváním, ale i napříč plemeny u jedinců s normálním zažíváním.  

Bez obilovin

Proč jsou obiloviny špatně? Obiloviny jako jsou pšenice a kukuřice mají vysoký glykemický index, to znamená že se energie během trávení uvolňuje rychle. Pokud se energie uvolňuje rychle, tak je jí v některých chvílích přebytek a tím pádem může docházet ke vzniku tukových zásob.

Výhodou využití alternativních příloh, jako jsou třeba luštěniny, je pomalejší uvolňování energie. Vhodnými přílohami jsou také ovoce, zelenina a bylinky. Nevhodnou luštěninou je sója, která sice obsahuje velké množství bílkovin, ale je častým alergenem.

Batáty

Dalším důvodem k vyřazení obilovin je to, že některé obsahují lepek, který je častým alergenem. Proto je vhodné použít bezobilná krmiva pro psy s citlivým zažíváním nebo i zjištěnými potravními alergiemi. Potravinové alergie na lepek se projevuje jako nadýmání, svědění kůže, nadměrné lízání srsti, zvracení, záněty v uších nebo průjmy.

Psi krmení bezobilnými krmivy nemají tolik projevů alergií, stačí jim nižší krmné dávky, mají více energie, lesklou srst a lépe přelínávají.

Rostlinné složky

Jaké zdroje sacharidů jsou tedy vhodné? Pes není striktní masožravec, potřebuje ve své stravě i rostlinné složky. Ideální jsou ovoce, zelenina nebo i třeba brambory a sladké brambory, jejich nespornou výhodou je to, že nezpůsobují potravní alergie. Že jste slyšeli, že jsou brambory pro psa nevhodné? Do jisté míry je to pravda, nicméně během extruze při které se vyrábí granule probíhá za vysoké teploty a tlaku. Tyto podmínky způsobí zmazovatění škrobu, který se stává stravitelným a navíc likviduje antinutriční látky.

Holistická krmiva

Co jsou to ta holistická krmiva? Jedná se o krmiva, která neobsahují pouze základní živiny bez kterých se pes neobejde, ale také další vitamíny a minerály, které mu prospívají. Populární holistická krmiva nabízí například značka Marp, za kterou stojí pan Pučálka. 

„Je to už více než 10 let, což jsme se vydali na nelehkou cestu obchodování s krmivy pro psy a kočky. Když se ohlédnu zpět, přijde mi to jako poměrně nedávno. Zároveň mi přijde jako by to celé trvalo už 100 let. Jak už to v životě bývá, i mém případě byla u zrodu této myšlenky víceméně náhoda. Může za to náš pes Vincent, který byl velký nejedlík s citlivým zažívám. Ten mě donutil se o krmiva začít zajímat a začít hledat.“ říká Martin Pučálka. 

„Proto jsme se rozhodli vytvořit první vlastní krmivo – krmivo Marp. Naším cílem bylo vytvořit krmivo, které bude mít špičkové složení a vysoce kvalitní suroviny a bude funkční. Při vývoji krmiv skutečně řešíme každou jednu surovinu ve složení, abychom dosáhli optimálního vyvážení. Za ta dlouhá léta jsem se setkal s celou řadou krmiv, která měla hezké složení, ale z nějakého důvodu nefungovala. Proto bylo naší prioritou vytvořit krmivo jak se špičkovým složením, tak s velkou funkčností. Díky vlastní značce jsme přestali mít jakákoliv omezení a můžeme zcela svobodně tvořit produkty, které nám dávají smysl. A máme velkou radost ze zpětné vazby, kterou od zákazníků máme. Skutečně nás těší, když vidíme, jak vaši psi a kočky na našich krmivech fungují. Nikdy bychom nevytvořili produkt, který bychom nebyli schopni dát našim psům – to je náš standard, který je pro nás nepřekročitelný.“

Více o krmivech Marp zjistíte na https://www.krmiva-pucalka.cz/ nebo na  http://www.marppetfood.cz/cs/

Dámy, víte, kde prožít nejlepší wellness víkend?

Dámy, víte, kde prožít nejlepší wellness víkend?

V dnešní době je velmi důležité, abychom udržovali naše fyzické zdraví a psychickou pohodu. Náš svět se nám může jevit jako velmi zrychlený a nepřátelský, ale po dobrém odpočinku získáme jiný pohled. Můžete začít pozitivně uvažovat, sestavit si kvalitní jídelníček,...

Tenisky, které by neměly chybět v botníku milovníků sneakers

Tenisky, které by neměly chybět v botníku milovníků sneakers

Sneakers – tenisky oblíbených značek, které okouzlí svým stylem i pohodlím. Tyto boty kombinují sportovní vzhled a streetwear módu. Vznikají tak unikátní kousky, přičemž nabídka je pestrá. Nabízí se několik modelů, které by ve vašem botníku neměly chybět. New Balance...

Prstýnky zvané chevron nosí podle tradice štěstí

Prstýnky zvané chevron nosí podle tradice štěstí

Některé šperky, kromě toho, že nás dělají krásnějšími, jsou také nositelem určité symboliky. Patří k nim bezpochyby prsten ve tvaru písmena V, který je ve světě šperků známý pod názvem chevron. Říká se mu někdy také wishbone ring, protože nápadně připomíná tvar ptačí...