Listopadová revolta a svoboda

Zveřejněno 1. 11. 2018

Podzim je pro nás čechy významný. Počínaje 28. říjnem až 17. listopadem. Má být ve znamení revolty a svobody. A proto i tento měsíc nebude StyleBrunch o ničem jiném. 

Jeden čas by jste jen těžce hledali většího bojovníka za svobodu než mou maličkost. Svoboda pro mne znamenala víc než jen pojem. Bylo to všechno. Chvíli jsem se přikláněla k anarchistům, jindy k surrealistům, četla jsem Marxe a Che Guevaru a pořád hledala tu svobodu v tom všem. Nevěděla jsem jak dosáhnout absolutní svobody. Ono je to totiž ošemetná věc. Hezky se to řekne.

Jednou jsem byla na večeři s klukem, který mi řekl, že se mu líbí mé zapálení pro věc, ale svoboda že je jen utopická, neproveditelná myšlenka a zároveň historicky nejlepší záminka pro její potlačení. To byla naše poslední večeře. Odmítala jsem se nadále scházet s člověkem, co mě nebude podporovat v mém přesvědčení. Následovalo pár idealistů s nimiž debaty byly podstatně jednodušší.

Rok poté jsem přehodnotila své ideály. Nikoliv, že bych se přes noc stala vyznavačkou Václava Havla, ale prostě jsem jen týden nepromluvila s okolím ani slovo. A na závěr svého týdne jsem si nechala vzkaz:

„Já, PJ ze srpna 2015, říkám Tobě, budoucí PJ, že pravda je šmejd. Nemusíš jí nutně říkat, klidně mlč, ale važ si jí. Do týhle doby jsem si myslela, že je Svoboda to nejsilnější slovo. Že se bojuje ve jménu Svobody. Jenže, dostávala jsem se do konfliktů, že svobodu člověk nikdy nezažil. Ale Pravda, pravda v tichý místnosti. Pravda v srdcích a Pravda v nás je snad ekvivalentem pro Svobodu. Pravda je hrdinství. Je to upřímnost člověka k sobě samému a ke světu a ostatním lidem. A dovolit si být upřímný, to je vlastně Svoboda. Takže odteď víš, co ctít. Pro tvojí starou PJ, současnou mě, to byl poprvý objevenej dar.”

Takže jo, jsem pravdoláskař ale předcházely tomu spíše mé vnitřní monology a rozbor celé mé minulosti, která se na pravdě zrovna nezakládala než nějaké havloidní buhvíco. Abych byla tedy politicky korektní.

Svoboda je těžce uchopitelnej pojem. A skrývá se v mnohém. Skrývá se i v rozhodnutí neodepsat na otrvanou sms, rozhodnutí o kouření a nekouření v barech(ne, omlouvám se, to nám zakázali, tak nic).Vogue by menmohl odsoudit, že toto téma už je pasé, že to bylo přeci jejich první číslo a váže se to k #SeptemberIssue, ale pro mě to bude aktuální teď a i pro vás, když se účastníte týhle svobodný jízdy se mnou!

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...