7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

Zveřejněno 10. 10. 2024

Když se řekne podzim, první věc, která přijde na mysl, je oblíbený Pumpkin Spice Latte. Tento hřejivý nápoj si každoročně oblíbí mnoho lidí, protože nic nepřipomíná pomalé podzimní dny lépe než horký šálek s chutí dýňového koření. Ale je tu jedno ale: tradiční PSL od Starbucks obsahuje ingredience, které nejsou úplně zdravé, jako je přidaný cukr a „přírodní aroma“ (které může být vysoce zpracované a obsahuje konzervanty a chemické přísady). Spolu s kofeinem pak následuje rychlý pokles hladiny cukru v krvi po prvotním návalu energie.

Nicméně si všichni chceme užít to nejlepší z podzimu, aniž bychom obětovali své zdraví nebo si způsobovali nepříjemné příznaky. A wellness nadšenci si taky zaslouží svůj PSL! Proto jsem se poradila s lékaři a dietology a sestavila několik tipů, jak si dopřát zdravější verzi PSL, ať už si ji připravujete doma, nebo si ji objednáváte v kavárně. Pokud se svého sladkého PSL nechcete vzdát, mám pro vás několik tipů, jak ho udělat zdravějším. Čtěte dál a zjistěte, jak si vytvořit výživný, přátelský k zažívání a hormonálnímu systému a celkově zdravější PSL.

Tipy, jak si objednat zdravější PSL 

  1. Snižte množství kofeinu
    Káva může způsobovat zažívací potíže, jako je pálení žáhy nebo nadýmání, a také může ovlivnit rovnováhu hormonů estrogen a progesteron. Navíc kofein zvyšuje hladinu kortizolu (stresový hormon), což vede k zánětům. Pokud máte potíže se zažíváním nebo hormony, doporučuje se zvolit bezkofeinovou verzi nebo požádat o méně kávy v nápoji (např. objednat „half-caf“). Další možností je kombinovat dva záběry espressa a jedno decaf espresso.
  2. Zvolte tmavou praženou kávu
    Tmavé pražení obsahuje méně kofeinu a více antioxidantů než světlejší pražení, což je lepší, pokud se snažíte snížit příjem kofeinu. Tmavší pražení má také nižší kyselost, což je šetrnější k žaludku. Požádejte baristu o tmavou praženou variantu při přípravě vašeho PSL.
  3. Vyberte si menší velikost
    Pokud si chcete dopřát tradiční PSL ve sladké podobě, můžete si ho užít tak, jak je, protože i radost je důležitá pro zdraví. Ale pokud toužíte jen po chuti podzimu, zvolte malou velikost, abyste snížili příjem přidaného cukru a konzervantů z dýňového sirupu a šlehačky.
  4. Požádejte o 1-2 dávky dýňového sirupu
    Namísto tradičních tří pump dýňového sirupu ve standardním PSL požádejte o jednu nebo dvě dávky sirupu. Tak si dopřejete chuť podzimu s menším množstvím přidaného cukru a toxinů.
  5. Zvolte neslazené rostlinné mléko
    Kravské mléko může způsobovat zažívací potíže, proto zvolte rostlinnou variantu, jako je mandlové, kešu nebo sójové mléko bez přidaného cukru. Rostlinná mléka jsou alkalická, takže snižují kyselost kávy.
  6. Přidejte špetku skořice
    Skořice je bohatá na antioxidanty a pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi, což zmírňuje vliv přidaného cukru z dýňového sirupu. Navíc skořice zvýrazní sezónní chuť.
  7. Vynechte šlehačku
    Nejsnazší způsob, jak udělat PSL zdravější, je vynechat šlehačku. Vyhnete se tak přidaným konzervantům a stabilizátorům a zbytečným problémům s trávením. Pokud si šlehačku nechcete odpustit, užijte si ji bez výčitek – jde o to, co je pro vás důležité.

Jak si udělat PSL doma

Na StyleBrunchi pro Vás máme kompletní recept, ale pár tipů pro začátek:

  • Použijte 100% dýňové pyré: Namísto dýňového sirupu použijte opravdové pyré, které je plné vitamínů a vlákniny.
  • Zvolte kvalitní kávu: Používejte organickou kávu bez pesticidů nebo zkuste matchu, která obsahuje méně kofeinu a má řadu zdravotních benefitů.
  • Vyhněte se umělým sladidlům: Použijte přírodní sladidla, jako je med nebo javorový sirup, které umožní lépe regulovat hladinu cukru v krvi.
  • Nezapomeňte na koření: Kromě skořice přidejte muškátový oříšek, zázvor a hřebíček – vše s výbornými protizánětlivými účinky.

Vaše podzimní latte tak bude nejen chutnat skvěle, ale také podpoří vaše zdraví!

Tipy na podzimní knihy

Tipy na podzimní knihy

Podzim klepe na dveře a s ním přichází i dokonalý čas zabalit se do deky, uvařit si horký čaj a ponořit se do stránek dobré knihy. Ať už jste milovníkem klasické literatury, fanouškem současných bestsellerů nebo hledáte něco nového od českých autorů, máme pro vás...

15 podzimních víkendových nápadů, které jsou (téměř) zadarmo

15 podzimních víkendových nápadů, které jsou (téměř) zadarmo

Podzim. Čas, kdy se nám chce zabalit do deky, uvařit si horkou čokoládu a číst knížku. Jenže ouha! Práce se nám kupí, sociální kalendář praská ve švech a peněženka? Ta pláče. Ale nebojte, drahé dámy a milí pánové! I s omezeným časem a rozpočtem si můžeme užít kouzlo...