V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

Zveřejněno 5. 6. 2024

Festival Praha žije hudbou přináší již tento pátek a sobotu (7. a 8. června) nabitý program s více než 120 účinkujícími, kteří pod heslem Umění patří do ulic zaplní nejen hudbou pražské ulice, náměstí nebo parky. Na pětadvaceti různých místech festival nabízí příležitost vidět a slyšet známé hudebníky při speciálních setech přímo v ulicích, poznat začínající muzikanty a ochutnat nejrůznější žánry. Prahou bude znít rap, folk, jazz, pop, folk, lidová hudba i klasika. Letošními headlinery jsou zpěvák, textař a tanečník Ben Cristovao, jehož písně poslouchá na Spotify již přes milion lidí, herec a muzikant Igor Orozovič, který právě vydal debutové sólové album Když muž svléká tmu, písničkář a Objev roku v anketě Český slavík Michal Horák, herec a zpěvák Marsell Bendig, jenž vystoupí s finalistkou šesté řady Česko Slovenské SuperStar Lucií Bikárovou, a písničkářská legenda, herec a hudebník Jiří Schmitzer. V ulicích Prahy bude možné potkat i držitele cen Apollo a Vinyla – digitálního písničkáře vystupujícího pod pseudonymem Mat213, folk-popovou písničkářku Tali, dechový showband Brass Avenue, moderní romskou kapelu Le Čhavendar, experimentující smyčcové kvarteto BBQ, nadaného songwritera Rodana nebo rytmy Latinské Ameriky servírující soubor Cumbia Cooperativa. Koncerty doplní i divadlo a tanec. Pořadatelé myslí i na nejmenší a po oba dny bude u Skautského institutu na Kampě probíhat program, který pozve děti na hudební cestu do Afriky. Další program pro děti bude probíhat u komplexu Port 7 v Holešovicích.

Termín festivalu Praha žije hudbou se letos shoduje s termínem voleb do Evropského parlamentu. Proto se pořadatelé rozhodli podpořit účast Pražanů ve volbách, aniž by preferovali konkrétní politickou stranu. 

„Chceme vyzvat všechny, aby šli volit a pak dorazili na festival. Naše účast v Evropských volbách patří bohužel k těm nejhorším v Evropě. Nikdy jsme nebyli jen festivalem pro festival, vždy nám záleželo na podpoře živého umění ve veřejném prostoru a aktivní občanské společnosti. I teď chceme přispět svou troškou ‚do mlýna‘ a pomoct zvednout volební účast,“ vysvětluje ředitel festivalu Jan Gregar. Jedno z hlavních festivalových míst ponese mimo jiné i název #ODVOLENO stage.

Veškerý program festivalu Praha žije hudbou je zdarma, publikum na místě však může umělce odměnit dobrovolnými příspěvky „do klobouku“, jak je u buskingu zvykem. Podpořit živou kulturu v Praze mohou fanoušci pouličního umění také příspěvkem na organizaci festivalu, a to zakoupením symbolické vstupenky přes GoOut https://goout.net/cs/praha-zije-hudbou-2024/szinjvw/. Festivalový program je k dispozici na www.prahazijehudbou.cz.

Hlavní festivalová trasa povede od Kampy, přes Jungmannovo náměstí, Můstek, Příkopy a bude končit před Palladiem na náměstí Republiky. Hudba dále rozezní například Hlavní nádraží, náměstí I. P. Pavlova, vstupy do metra na stanicích Malostranská nebo Vltavská, Anděl, kulturní centrum Stalin v Letenských sadech nebo

zahrádku podniku Automat Matuška v Dejvicích. Všude tam se bude pohybovat i červený Uličník, který je symbolem akce i svobodného uměleckého vystupování v ulicích Prahy. Po oba dny se bude také konat festivalová afterparty v klubu Klubovna v Holešovicích. 

Praha žije hudbou je největším pouličním festivalem v Praze, který před devíti lety vznikl jako reakce na omezování umělecké produkce v ulicích hlavního města. Ambicí pořadatelů je pozvednout úroveň pražské pouliční kultury, oživit veřejná prostranství hlavního města autentickou kulturou a současně zlepšit podmínky pro busking, tedy pouliční hudební, divadelní nebo artistická vystoupení, a to v přijatelných parametrech i pro rezidenty Prahy.

Do festivalu se stále mohou zapojit dobrovolníci, kteří by chtěli pomoci s organizováním akce a načerpat zkušenosti s pořádáním netradičního festivalu. Více informací mají k dispozici na www.prahazijehudbou.cz/zapojse/.

Pořadatelem festivalu je kulturní nezisková organizace Nerudný fest, která stojí i za festivaly Mladí ladí jazz a Student Fest, Koncertem pro budoucnost a dalšími projekty. Festival Praha žije hudbou vznikl před devíti lety jako reakce na omezování umělecké produkce v ulicích hlavního města a klade si za cíl zlepšovat podmínky pro busking, tedy pouliční hudební, divadelní nebo artistická vystoupení, a to v přijatelných parametrech i pro rezidenty Prahy. 

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

V pořadí 14. ročník celorepublikového festivalu Den architektury opět pozve na stovky akcí ve více jak 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku. Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října 2024 bude jeho nabitý program objevovat zapomenutá a opomíjená...

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Slyšíte-li ve snu krásnou hudbu, je to šťastné znamení – čekají Vás samé dobré zprávy!“ Jedna z nich je již zde – Letní slavnosti staré hudby zveřejnily program svého jubilejního 25. ročníku, jehož vyladěnou dramaturgii rámují SNY. Festivalová nabídka se v širokém...