Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Zveřejněno 13. 11. 2023

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod, jak začít s prokrastinací ještě dnes. Jen si pamatujte, nezačínejte číst tohle teď; vždy to můžete udělat později. Nebo nikdy.

Prvním krokem k úspěšnému prokrastinování je zanechat vše, co máte dělat, na později. Důležité termíny a povinnosti jsou jen takovým malicherným detailům ve vašem rozkošném prokrastinátorském životě. Nezapomeňte si vytvořit seznam všech věcí, které byste měli dělat, a poté jej ignorovat.

Dalším důležitým prvkem je najít si co nejvíce odvětví zájmu na internetu. YouTube, sociální sítě a internetové fóra jsou vašimi nejlepšími přáteli. Jakmile začnete sledovat videa o tom, jak uvařit tříchodovou večeři z rozkládajícího se hamburgeru, jste na správné cestě.

Nezapomeňte na stres. Stres je vaším nejlepším přítelem, když se snažíte prokrastinovat. Můžete si užívat tu sladkou nervozitu, která vás nutí odkládat vše až na poslední chvíli. To je přesně ten druh adrenalinu, který potřebujete.

Přijměte mentalit “Začnu zítra“

Prvním a nejdůležitějším krokem je přijetí mentálního postoje „Začnu zítra“. Proč dělat dnes to, co můžete odložit na neurčitý okamžik v budoucnosti? Jen si představte všechny úžasné věci, které byste mohli udělat zítra, a poté pozítří, a poté pozítří poté… ale nepředbíhejme teď sami sebe.

Pořiďte si dostatečně pomůcek

Abyste se stali skutečnými znalci odkládání, sestavte sadu nástrojů pro odkládání. Naplňte ji aplikacemi sociálních médií, videohrami, vtipnými videi s kočkami a svačinami. Tyto rušení budete potřebovat k zajištění toho, aby vaše produktivita zůstala na nejnižší úrovni všech dob.

Dejte se do pořádného výzkumu

Odkládání vyžaduje správný výzkum a pod výzkumem máme na mysli sledování neobvyklých YouTube kanálů o páření jihoamerických stromových žab. Nikdy nevíte, kdy by vám tato znalost mohla v budoucnu přijít vhod.

Ovládněte umění výmluv

Ovládnutí umění výmluv je pro začátečního odkladače klíčové. Vždy si uchovávejte zásobu vynalézavých důvodů, proč neudělat to, co byste měli. „Dnes nemohu pracovat, můj kocour prochází existenční krizí“ je klasika.

Ponořte se do hlubin internetu

Internet je váš nový ráj. Začněte tím, že si zkontrolujete e-maily, a pak se ponořte do nekonečného víru internetu, a brzy budete číst konspirační teorie o tom, proč kočky tajně ovládají svět.

Tvařte se, že jste zaneprázdnění

Pokud se ocitnete v koutě a potřebujete vypadat produktivní, strávte hodiny tím, že budete organizovat své pracovní místo, třídit své pera podle barev a seřazovat svou sbírku knih podle abecedy. Možná to není práce, ale určitě to tak vypadá.

Nezapomínejte na přestávky na kávu

Odkládání je tvrdá práce a tvrdá práce vyžaduje palivo. Ujistěte se, že budete brát kávové přestávky každých 15 minut. Koneckonců, kofein je vaším spojencem, aby vás udržel bdělé během těch klíčových maratónů na Netflixu.

Stanovte si nereálné cíle

Proč usilovat o malé a dosažitelné cíle, když můžete stanovit velké, nedosažitelné? Stanovení laťky dostatečně vysoko zaručuje, že vždy najdete důvod k odložení svého pokroku.

Viňte sami sebe

Když selžou všechny ostatní pokusy, začněte se cítit provinile kvůli prokrastinaci, ale nedělejte nic, abyste to napravili. Je důležité udržovat konstantní úroveň provinění, kterou si sami na sebe uložíte, abyste tuto uměleckou formu skutečně ovládli.

Všichni víme, že prokrastinace je umění. Takže si to vychutnejte a nezapomeňte na to, že se toho všeho můžete vždy pustit až zítra. Nebo pozítří. Nebo nikdy. Teď, když mi to dovolte, čeká mě schůzka s mou ledničkou, a to zmrzlina se sama nesní.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...