5 diet, které jsem neúspěšně vyzkoušela

Zveřejněno 22. 10. 2022

Vyzkoušela jsem mnoho diet. Opravdu se nemohu nabažit wellness obsahu a věřím téměř každému svědectví celebrity o tom, jak jí dieta změnila život. Ani na vteřinu bych nepochybovala o tom, že se Beyoncé zlepšila pohoda díky těm 22 dnům veganství nebo že Jennifer Anistonová zůstává mladá tím, že jí dětskou stravu. Hlavním cílem mého zkoumání stravy nikdy nebylo zhubnout; chci jen věřit, že změna paliva ze mě udělá úplně nového člověka. Předpokládám, že bych mohl přestat pít a začít spát, nebo kdybych mohl přestat stárnout, pomohlo by mi to, ale proč nechat logiku a/nebo přírodu, aby si poradila, když místo toho můžu žít podle clickbaitu? Vznešené sliby jsou mnohem zábavnější. Níže jsem sepsal všechny diety, které jsem vyzkoušel a které selhaly v naději, že najdu další velkou věc.

Džusový detox

Doba trvání: tři dny, pokud nepočítáte podvádění

Před mediálním rozhořčením proti džusovým očistám a následnou existencí polévkovým detoxem jsem byla jen mladou obyvatelkou Prahy, která žila v pěší vzdálenosti od čtyř různých obchodů s džusy. Připadalo mi téměř nezodpovědné žádný detox nezkusit, a tak jsem se rozhodla pro třídenní očistu. Neměla jsem nic jiného na očistu než říct, že jsem to udělala, stejně jako uběhnout půlmaraton. Na džusech je zábavné to, že vás nejen nezasytí, ale někdy – zejména pokud je v nich celer – po nich budete mít mnohem větší hlad, než jste měli předtím, než jste je vypili. A ne jen obyčejný hlad, ale takový ten, že když nesním plnohodnotnou bagetu, tak omdlím. Vydržela jsem to tři dny, ale během té doby jsem se nechovala zrovna mile a ráda bych využila této příležitosti a omluvila se všem, na které jsem křičela.

Paleo

Doba trvání: Alespoň o něco déle, než je moje schopnost udržet si vztah.

Paleo stravu jsem objevila při zkoumání CrossFit světa instagramu. Nevím, jak jsem se tam ocitla, protože jsem v životě absolvovala přesně jednu lekci CrossFitu. Moc jsem o tom nepřemýšlela, ale asi o rok později jsem chodila s někým, kdo mi to navrhl, a já věděla, že když to budeme dělat spolu, bude mi vařit mnohem častěji.

Abych byla upřímná, cítila jsem se neuvěřitelně. Byl to jeden z nejtěžších začátků diety, protože se v podstatě musíte detoxikovat od cukru a to bolí, ale po několika týdnech jsem měla šílenou energii a začala jsem mít opravdu ráda zeleninu. O pár měsíců později jsme se rozešli a já si musela paleo stravu připravovat sama. Jenže to vyžadovalo spoustu příprav (nerada vařím), nebylo to nijak zvlášť levné (mám omezený rozpočet) a mám ráda špagety, takže jsem toho nechala. Obliba zeleniny mi ale zůstala a od té doby ji skutečně občas jím.

Dieta podle krevní skupiny

Doba trvání: Několik dní, zhruba

Na tuto dietu jsem přišla prostřednictvím nějakého časopisu. Nemá téměř žádné vědecké opodstatnění a já svou krevní skupinu neznám, ale přesto jsem se rozhodla ji vyzkoušet. Protože se bojím všech doktorů, zeptala jsem se táty na jeho krevní skupinu a předpokládala, že to bude ta moje. Ukázalo se, že můj nesmírně optimistický otec má zřejmě AB+. Podle Diety pro krevní skupiny vyžadují AB podivnou směs „potravin typu A“ a „potravin typu B“. Máme vybíravé žaludky, které nesnášejí červené maso a kukuřici, ale milují ryby a tofu.

Tohle mi docela sedlo. Vzdát se hamburgerů by bylo těžké, ale nesnáším kukuřici, navíc mi tato dieta v podstatě dala zelenou k životu na sushi. Pak jsem zjistila, že AB reagují negativně na alkohol a kofein, a přestala jsem být přesvědčená, že je to vůbec moje krevní skupina. Vydržela jsem na ní pár dní, technicky vzato, protože jsem za tu dobu nešla na burger a většina jídel, která jsem si připravovala, se prostě shodovala s touto dietou, ale s kávou…. s tou nikdy nepřestanu.

Přerušovaný půst

Doba trvání: Dva nebo tři týdny – nevím, všechno to mám jako v mlze.

Pokusila jsem se přerušovaný půst protože zase – bylo to všude. A doporučovali to lidi, kteří nevypadají jako ti, co podporují náhodné diety, takže jsem to považovala za extrémně legitimní. Zkusila jsem verzi, kdy dva dny v týdnu jíte jen 500 kalorií a zbylých pět normálně. Když to teď píšu, uvědomuju si, že na tom je tolik červených vlajek a opravdu jsem měla vědět, že to bude špatný nápad, ale cítím se moudřejší poté, co s jistotou vím, že je to špatný nápad.

O přerušovaném půstu vám neřeknou to, že nejenže dva dny v týdnu v podstatě nemusíte jíst, ale musíte si naplánovat, že budete hladová hrouda, zesláblá z toho, že za celý den sníte v podstatě jen jednu svačinu. Tato dieta má zlepšit funkci mozku a předpokládám, že se tak stalo, pokud „zlepšení funkce mozku“ znamená přemýšlet o větším množství jídla, jen rychleji.

Veganství

Doba trvání: jeden měsíc

Jedním z mých nejdelších stravovacích období bylo úplné veganství. O prázdninách jednoho roku jsem se posmívala kamarádce vegetariánce, že nemůže jíst nic dobrého. Uznávám, že to bylo neslušné a že ona je mnohem etičtější člověk než já. Nakonec mě vyzvala, abych se stal vegetariánem na dva týdny, a nějak to přerostlo v to, že jsme se navzájem vyzvali, abychom se stali vegany na 30 dní. Navzdory tomu, co jsem říkal předtím o experimentování v zájmu svého zdraví, šlo čistě o vítězství.

Díky této dietě jsem se cítila společensky nejfantastičtěji; bavilo mě pohazovat si vlasy a říkat: „Máš nějakou veganskou variantu?“. Navíc jsem se dozvěděla spoustu informací o tom, proč se lidé rozhodují pro veganství, ať už kvůli zdraví, nebo kvůli planetě (velmi dobré důvody, které jsou lepší než pýcha). Bohužel mi z toho bylo nejhůř fyzicky. Většinu času jsem se cítila vyčerpaná, mému tělu nechutnaly umělé náhražky jako sójové kuře (o kterém jsem mezitím zjistila, že vám zničí štítnou žlázu nebo co) a kešu sýr je drahý.

Dalším pozoruhodným vedlejším účinkem bylo prudké opovržení, které jsem si vypěstovala k potravinám, jež se z marketingových důvodů titulují podle masa. Květák z buvolího masa chutná docela dobře, ale pokud ho nazvete „veganská kuřecí křidélka“, nahlásím vás na Instagramu. Většinu měsíce jsem strávila pojídáním Oreo s arašídovým máslem a špagetami. I když jsem tuhle výzvu vyhrála, mám opravdu pocit, že jsem prohrála.

Ráda bych řekla, že jsem se poučila a už nikdy nekliknu na žádný článek o módní dietě, ale záložky, které mám v tuto chvíli otevřené v počítači, by ze mě udělaly lháře. Co na to říct? Je to vášeň. Poučila jsem se, že žádná dieta mi život nezmění, ale upřímně mě baví zkoušet zvláštní věci, takže možná nikdy nepřestanu.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...