Je ghosting problémem technologie, nebo lidí?

Zveřejněno 17. 10. 2022

„Jsem si docela jistá, že mi odepíše,“ řekla mi kamarádka a zamračila se na displej svého telefonu. Její sebedůvěru dostatečně posílila láhev prosecca, kterou jsme vypily, když jsme analyzovaly řetězec zpráv mezi ní a jejím posledním milencem, a jeho náhlé rádiové mlčení se s každým douškem začínalo zdát omluvitelnější. „Chci říct, je to divné, protože normálně reaguje fakt rychle. A v poslední době se mě vlastně ani moc nevyptával. Ale říkal, že má hodně práce. A přečetl si to teprve před pár hodinami.“

Ale odepsal náš novodobý Romeo? Budete se divit, ale neodpověděl. Moje kamarádka se stala ghosted, koberec jejího kvetoucího románku jí vyletěl zpod nohou rychleji, než bys řekl „podívej se, jestli je zase online!“. Její milenec nahrál nejplodnějšímu a nejnepříjemnějšímu trendu seznamování naší doby a zmizel v éteru seznamovacích aplikací, aniž by pro zmírnění rány napsal „to ne ty, to já“.

Každého, kdo hledá lásku v době Tinderu, jen máloco přiměje k tomu, aby své seznamovací aplikace smazal rychleji než jakákoli zmínka o ghostingu. Fenomén ukončení kontaktu s milostným zájmem po několika zprávách až měsících randění je jedním z nejzáludnějších – a psychicky nejškodlivějších – útrap randění v digitálním věku, přičemž 80 % mileniálů přiznává, že se s ním setkalo. V reakci na to začali vývojáři seznamovacích aplikací kódovat řešení tohoto problému, ale tyto snahy vyvolávají otázku: Je ghosting problémem lidským, nebo technologickým?

Badoo zavedlo novou funkci, která uživatelům připomíná, pokud do jednoho dne neodpověděli, a nabízí navrhované odpovědi pro případ, že jste spíše obětí věčného prázdného myšlení než mnohem pravděpodobnější ztráty zájmu. Společnost Hinge zasílá téměř pasivně agresivní připomínku, že je „na řadě“, pokaždé, když obdržíte novou zprávu, přičemž zpočátku se uvádělo, že tato funkce snížila ghosting v aplikaci až o 25 %.

Společnost Bumble, která nabádá protějšky, aby si vzájemně odpovídali, tím, že nastaví omezený časový rámec, ve kterém tak mají učinit, se k tomuto trendu staví obzvlášť otevřeně. Je však tato taktika skutečně účinná?

Seznamovací aplikace nám nabízejí nepřeberné množství potenciálních protějšků a návykový dopaminový efekt, který nám jejich herní povaha přináší, nás nutí k tomu, abychom je stále posouvali. I když jsou nastaveny tak, aby nám našly partnera, jsou svým designem nastaveny tak, abychom se k nim vraceli pro další – což je sotva recept na dlouhotrvající a monogamní románek. Aplikace jako Once, které se snažily zajistit skutečnější spojení tím, že uživatelům poskytovaly jeden protějšek na míru denně, se ve srovnání se svými protějšky s přístupem „dítě v cukrárně“ k hledání „toho pravého“ neujaly z nějakého důvodu.

Tinder a Bumble (a všechny aplikace, které hledání lásky gamifikují) mohou být pro uživatele obzvlášť přitažlivé, protože jim umožňují uspokojení z toho, že se jim okamžitě objeví shoda. To je sociální posilovač, který je příjemný a povzbuzuje k dalšímu používání.

Ačkoli neúspěšné zavolání zpět po zdánlivě úspěšném rande může být příběh starý jako čas – nebo přinejmenším jako pevné linky – mnozí považují zjevně raketový vzestup ghostingu za problém, který je ze své podstaty způsoben technologií. Může to být pravda?

Špatné chování je tu sice tak dlouho jako lidé, ale v poslední době se poměrně dramaticky rozšířilo to, co by se dalo obecně označit jako narcistické chování, které maximalizuje potěšení jedince nad pocity druhých. Normalizace špatného chování na seznamkách, která mu dává vtipné, téměř dětsky láskyplné názvy jako ‚ghosting‘ nebo ‚submarining‘, slouží pouze k tomu, aby uživatelé mohli to, co by jinak mohli považovat za hrubé, nepřátelské nebo jinak nepřijatelné chování, odmítnout jako pouhou součást zkušenosti.

Seznamovací aplikace nenávidí ghosting

Anonymita, kterou nabízí obrazovka; iluze spousty ryb v moři; seznamovací zařízení navržená tak, aby nás nutila přihlašovat se znovu. Jakkoli seznamovací aplikace dělají zběžné kroky, aby ghostingu zabránily, zdá se, že jsou ze své podstaty strukturovány tak, aby ho podporovaly. Koneckonců je na nich něco, co nepopiratelně oslovuje naši sobeckou stránku. Přepsaly etiketu hledání partnera a umožňují nám trávit večery procházením hromady profilů, aniž bychom se příliš zamýšleli nad lidmi, kteří za nimi stojí; okamžitě odepisovat lidi, pokud rande neodpovídá našim idealizovaným očekáváním; nebo někoho ghostovat, když se lákadlo návratu na internet stane příliš silným.

Lidé vyhledávají potěšení a vyhýbají se nepohodlí. Když jsou vztahy postaveny pouze na profilové fotce nebo online angažovanosti, lze se nepohodlí z odmítnutí někoho mnohem snáze vyhnout. Bohužel pro osobu, která je ghostována, se bolesti z odmítnutí nevyhne.

Měli bychom se tedy obávat, zda seznamovací aplikace investují do toho, aby nás ochránily před potenciálními ghostery? Možná ano, možná ne – moderní seznamování může být složité a děsivé a odmítnutí je nevyhnutelným výmol na cestě k nalezení lásky. Seznamovací aplikace možná umožňují naše méně lidské vlastnosti, ale také způsobily revoluci v tom, co znamená poznávat nové lidi, položily základy tisíců úspěšných vztahů a umožnily navázat rozmanitější kontakty. Zdá se, že v této hře je pevně zakořeněno „duchaření“.

A moje kamarádka? Našla si někoho, kdo jí závratně rychle odpověděl, a její ghoster byl brzy zapomenut. Existuje nekonečné množství lidí, kteří jsou natolik ohleduplní, že někoho nevyškrtnou ze svého života bez zdvořilého vysvětlení. Možná je ghosting dobrý způsob, jak vystrnadit ty, kteří takoví nejsou, než bude pozdě.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...