Signalfest: Všechny důležité informace na jednom místě

Zveřejněno 6. 10. 2022

Již brzy odstartuje desátý ročník Signal Festivalu! A dobrá zpráva pro milovníky videomappingu – sv. Ludmila opět ožije! StyleBrunch má pro vás souhrn všechn informací, co potřebujete znát.

Kdy se Signalfest koná?

Signál začíná ve čtvrtek 13. 10. 2022, ale už ve středu 12.10. od 19:00 do 22:00 poběží projekce na Náměstí Míru.

Vstupenky

Signalfest zůstává na většině místech zdarma.

Kde Signalfest není zdarma?

Signal Festival však letos chystá vůbec největší galerijní zónu ve své historii. Jedná se o impozantní velkoformátovou projekci Refika Anadola (CAMP), hyperrealistické dílo Ondřeje Zunky (Kunsthalle Praha), dynamickou hru laserových paprsků od japonského umělce Shohei Fujimota (kostel u Salvátora), divadelní performance od Laterny magiky (Kateřinská zahrada), instalaci mladého pražského kolektivu Tabula Rasa (Vzlet) a pohyblivou světelnou instalaci francouzského studia Collectif Scale (Heroldovy sady).

A kolik to tedy stojí?

Na zmíněné instalace je potřeba zakoupit vstupenku Signal Plus, se kterou lze díla navštěvovat opakovaně. Na místě stojí 340 Kč. Vstupenku pro celou rodinu, která zahrnuje 2 dospělé a až 3 děti, si mohou návštěvníci pořídit na místě 950 Kč. Vůbec poprvé lze zakoupit také vstupenku Signal VIP, se kterou mohou fanoušci festivalu vyrazit do galerijní zóny už hodinu před oficiálním zahájením programu (18:00–19:00) a vyhnout se veškerým frontám. Signal VIP lze pořídit za 1 990 Kč.

O čem tenhle Signál bude?

„Desátý ročník reflektuje všechny naše základní hodnoty, jako jsou sounáležitost, spolupráce a diverzita. To se odráží v celé dramaturgické skladbě programu. Signal Festival 2022 je takovým naším programovým best of. Stejné hodnoty jsou vlastní také Evropské unii. Proto jsme se rozhodli oslavit české předsednictví v Radě EU s velkou parádou a stvořili jsme projekt Light for Europe. Francouzsko-český videomapping rozsvítí baziliku sv. Ludmily už ve středu. Náměstí Míru patřilo vždy mezi nejmilovanější festivalové lokace, takže se těším, že uděláme radost obrovskému množství fanoušků. Skvělé instalace letos najdou ale také v placené galerijní zóně, vůbec největší, jakou jsme kdy připravili,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta.

Jaké jsou trasy?

Signal mapu naleznete zde.

Hlavní trasy jsou dvě: Centrum a Vinohrady/Vršovice. Centrum má 8 zastávek a vede od Malé strany až do Kateřinské zahrady. Vinohrady mají 6 zastávek a vedou od Náměstí Míru až po Kostel sv. Václava ve Vršovicích.

Doporovdný program – co to bude?

Doprovodný program festivalu začíná už v pondělí 10. října a pokračuje až do neděle 16. října. Panelová diskuze Signal Talks v CAMPu představí nejznámější české umělce, kteří v minulosti vystavovali svá díla na festivalu. Festival se ale nedívá pouze do minulosti. Chystá také debatu na téma NFT a digitální umění, komentovanou prohlídku a workshop v Kunsthalle Praha. Součástí doprovodného programu je dále multimediální představení VEKTROSKOP nebo společná výstava Michala Škapy a Michala Cimaly v Galerii U Betlémské kaple.

Co si nenechat ujít a proč?

Jeden z nejznámějších českých designérů Maxim Velčovský vytvořil instalaci na Mariánském náměstí, která reaguje na válečné události na Ukrajině. Dílo s názvem Fyzická možnost smrti v mysli někoho žijícího tvoří vyhořelá auta dovezená přímo z oblastí zasažených válkou. Doplňují je konkrétní příběhy ukrajinských občanů, kteří přišli nejen o své vozy, ale často také o veškerý majetek či blízké. Projekt vzniká ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum a Velvyslanectvím Ukrajiny v České republice

Novomediální umělec Refik Anadol připravil unikátní dílo vytvořené z městských dat, které poskytl Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Pro Signal Festival vznikla jedinečná site-specific instalace. Dílo bude k vidění v Centru architektury a městského plánování (CAMP) až do 6. listopadu 2022.

Signal Festival uvede ve spolupráci s multimediálním a multižánrovým souborem Národního divadla Laterna magika inscenaci spojující videomapping a tanec. Režie představení

LUNAtic se ujala choreografka a performerka Miřenka Čechová, která se nechala inspirovat tvorbou francouzské surrealistické básnířky Joyce Mansourové a české surrealistické básnířky Jany (Honzy) Krejcarové. Inscenace se odehraje v prostorách Kateřinské zahrady, která je součástí Všeobecné fakultní nemocnice.

Dílo jednoho z nejúspěšnějších českých umělců na NFT scéně Ondřeje Zunky se představí v prostorách Kunsthalle Praha. Interaktivní projekce PHOTOSYSTEM II nechá návštěvníky nahlédnout do tajů fotosyntézy. Součástí programu bude také výstava mladých českých digitálních umělců. Projekt INVISIBLE FORCES bude v experimentálním prostoru Kunsthalle Praha s názvem Aw! Lab k vidění do 21. listopadu 2022. Zahraniční program Signal Festivalu 2022 vzniká díky podpoře Nadace PPF.

Návštěvníci se letos také vůbec poprvé vydají do Vršovic. Těšit se mohou například na legendární instalaci CLOUD složenou z tisíce recyklovaných žárovek, která se objevila na prvním ročníku festivalu v roce 2013. Instalaci rozsvítí Signal Festival ve spolupráci se Skupinou ČEZ.