Vyzkoušela jsem ranní rutiny 5 úspěšných lidí

Zveřejněno 12. 9. 2022

Každý úspěšný člověk v dějinách světa se probudil/vstává brzy. Jedinou výjimkou jsou Winston Churchill a Linda Evangelista: Linda Evangelista se proslavila tím, že se odmítla probudit za méně než 10 000 dolarů denně – není to naprosto skvělá obchodní strategie? Opři se do toho saténového polštáře, Lindo!

Nejsem Úspěšná osobnost – zatím ne, ne v tom správném slova smyslu, s velkým Ú a O a vlastní TED Talk nebo billboardem – ale ráda bych byla. Před pár lety jsem se naučila vstávat dřív v naději, že si dám život víc dohromady. Při zpětném pohledu to fungovalo: Nedávno jsem byla povýšena. Ale co když vyskočení z postele nestačí k dosažení mých dramatičtějších dlouhodobých cílů? Co když existují další klíčové komponenty, které vedou ke skutečným kariérním triumfům na úrovni outsidera, a já je postrádám? Nic, co by malý výzkum a replikace nedokázaly odhalit. Vyzkoušela jsem pět ranních rutin pěti úspěšných lidí… hlavně proto, že někdo tuhle hladovou internetovou bestii nakrmit musí. (Ke cti internetu slouží, že je nepřetržitý a peníze nikdy nespí.)

1. Jennifer Aniston

Čisté jmění Jennifer Aniston údajně činí 150 milionů dolarů. Jeden by si myslel, že mě tohle číslo alespoň povzbudí k tomu, abych se pokusila nastavit si budík na její standardní budíček v půl páté ráno, ale nestalo se tak. Půl páté ráno není brzy, je to uprostřed noci, což se zdá být protimluv.

  1. V nepracovní dny se však budí v 8 hodin ráno. Takže fajn, v sobotu ráno jsem se do toho pustila.
  2. Další na pořadu dne je stará propagandistická rétorika „pijte horkou vodu s citronem“, které jsem ustoupila jen kvůli 150 milionům dolarů a také proto, že máma pořád říká, že je to dobré na trávení.
  3. Umyla jsem si obličej vodou a mýdlem a pak jsem celý den panikařila, jestli to nezpůsobí akné.
  4. Zmíněné obavy přerušila má povinná dvacetiminutová meditace.
  5. Jennifer Anniston občas jí čerstvá vejce od slepic, které se potulují na jejím vlastním dvorku. Já žádný dvorek nemám, takže jsem se musela spokojit s její druhou možností: proteinovým koktejlem. Vždycky jím až po tréninku, ale zajímalo mě, jestli by jídlo před ním mohlo být tím co mi vždycky chybělo.
  6. Nechybělo a ve skutečnosti mi z toho bylo skoro špatně. Jennifer Anniston je 30 minut na spinningu a pak 40 minut cvičí jógu. Nemám doma spinningové kolo, tak jsem se místo toho přihlásila na Spinningovou lekci (45 minut), což je po proteinovém koktejlu hrozné. Po něm jsem si doma zacvičila jógu a pak, abych se cítila jako extra Jen, jsem si dala SmartWater. SmartWater je jen obyčejná voda s velmi chytrým marketingem, ale při tomto cvičení se o úspěchu nedá polemizovat.

Cítila jsem se po dnešním dopoledni, které skončilo kolem jedenácté, úspěšná? Upřímně řečeno, ne o nic víc než obvykle.

2.Oprah Winfrey

Tak tohle se mi líbí víc: Oprah se budí v 6:02 ráno, ale nikdy si nenastavila budík. „Nevěřím na ně,“ řekla deníku The Hollywood Reporter.

  1. Budík si nastavuji, protože moje vnitřní hodiny se v úspěšný den spustí až o 45 minut později. Byla jsem unavená, ale jako by se celý svět probudil v 6:02 ráno.
  2. Oprah říká, že její první myšlenka po probuzení je: „Ach, jsem naživu. Děkuji!“ Tak jsem to udělala. Bylo to příjemné ranní naladění. Pak udělá jógovou sérii obrácených psů se skutečnými psy. Já jsem tu svou musela dělat sama.
  3. Oprah si v 6:45 ráno udělá chai tea nebo odtučněné cappuccino, ale já si kávu neumím dělat. Místo toho jsem si obula tenisky o 15 minut dřív, než říká, že to dělá, a vyšla z domu s dostatečným předstihem, abych se zastavila v kavárně u svého bytu. (Nikdy nevycházím z bytu dost brzy na to, abych něco udělala, takže tohle byl úžasný pocit).
  4. V 7:05 je Oprah ve své domácí posilovně, takže může mít zapnutou televizi a naladěnou na „Eye Opener“ na televizi CBS, aby viděla, co má na sobě její nejlepší kamarádka Gayle. Nemám žádné kamarádky v televizi, ale stories mých kamarádek na instagramu jsou dostačující.
  5. Oprah dělá 20 minut na eliptickém trenažéru a 30 minut chodí na běžícím pásu. Začíná s nastavením sklonu na úrovni 3 a pak každou minutu přidává na sklonu, dokud se nedostane na 12 nebo 15, pak dělá dřepy. Tak jsem to zkusila. Pak jsem se snažila nezvracet. Ale možná to bylo tím cappuccinem.
  6. V osm ráno dělá Oprah meditaci vsedě, tak jsem si ji v devět ráno udělala taky. (Musela jsem se předtím osprchovat a pak mě čekala cesta do kanceláře.) Říkala, že když spěchá, medituje jen 10-12 minut, což mě uklidnilo. Vždycky jsem si meditaci představovala jako celou hodinu nebo vůbec nic. To není moc zenové, já vím. Každopádně se mi Oprah realistický přístup líbil a vlastně mi umožnil trochu se uvolnit.
  7. V 8:30 ráno si Oprah dává k snídani středně vařená vejce a kousek vícezrnného toastu. Když jsem snědla své Oprah jídlo, bylo už deset hodin ráno.
  8. S hodinovým zpožděním za Oprah a s pocitem viny jsem si při jídle prošla svůj rozvrh, jak to dělá ona, vyřídila pár telefonátů a e-mailů.

Zatím to budu považovat za velký úspěch.

3. Barack Obama

Barack Obama začíná své dny dvě hodiny před první akcí. Líbí se mi myšlenka pracovat zpětně od první důležité věci – zdá se mi méně monotónní a méně militantní (i když chápu, že nepravidelnost by mohla podkopat vaše vnitřní hodiny, Oprah).

  1. Moje první „událost“ byla v 9 hodin ráno, ale abych stihla cvičení v 7 hodin, musela jsem si nastavit budík na 6:20… takže se ukázalo, že to moc velký rozdíl neudělalo. Ale! Líbilo se mi to smýšlení.
  2. Obama i já cvičíme ráno, ale mám pocit, že on nikdy nevynechává. Takže v Obamův den jsem to neudělala ani já. Něco, co se snažím připomínat si ráno, kdy jsem v pokušení odložit budík, je, že se nikdy necítím lépe, když si přispím o 20 minut navíc, a vždycky se cítím lépe po cvičení, takže… VSTÁVAT.
  3. Barack Obama prý každý den snídal vajíčka, pšeničný toast a (dokud ho lékař nevaroval před cholesterolem) slaninu – ale žádnou kávu. S jídlem bych se na téhle párty smířila, ale bez kávy je to pro mě drsné. S dobrým vědomím, že zelený čaj jako kofeinový doplněk neudělá nic, jsem to zkusila a v deset hodin dopoledne jsem to nevydržela a šla pro ledovou kávu. Slovy Mirandy Hobbesové o jejích brakových časopisech: „Je to moje věc, nechte mě.“ A tak jsem se rozhodla, že si to dám.
  4. Čtvrtý a poslední program v dokumentované ranní rutině Baracka Obamy zahrnuje čtení novin – skutečných novin, ne digitální verze. Po tréninku jsem si koupila noviny a před odchodem do bytu jsem si je 15 minut četl na lavičce. Bylo příjemné oddálit pohled na telefon na delší dobu a zároveň se cítit produktivně.

Na čtení skutečných novin a skutečné snídani je něco opravdu civilizovaného.

4. Gwyneth Paltrow

Jestli někdy na celém světě existovalo ranní ptáče, pak to byla Gwyneth Paltrow. Vstává za úsvitu, takže…

  1. Ach. Já taky. Nastavila jsem si budík na 5 hodin ráno, probudila se, zasmála se a šla si zase lehnout.

Nedá se nic dělat, každý den není posvícení.

5. Anna Wintour

Pátou a poslední rutinou, kterou jsem vyzkoušela, není žádná jiná než rutina šéfredaktorky časopisu Vogue Anny Wintour.

  1. Anna začíná den v 5:45 hod. lekcí tenisu, takže já jsem začal svůj den v 5:45 hod. A pak jsem si šla na lekci tenisu v 7:00. (Nechtěl jsem nikoho dalšího vystavovat takovému času na tenis. Jsem jen ohleduplná.)
  2. Přišla jsem brzy, v půl sedmé ráno, abych si rezervovala místo na kurtu. Přesně v sedm hodin jsme začali. V 8:30, když jsem šla domů, abych se převlékla do práce, jsem si říkala: „Sakra. Právě jsem si zahrála tenis, a kdybych chtěla, mohla bych mít celou hodinu a půl na nicnedělání před první schůzkou.“
  3. Místo toho jsem si vzala kávu ze Starbucks a nechala si udělat vlasy, stejně jako Anna, a pak jsem si pod sušákem vyřídila e-maily z telefonu.

Tento den jsem byla nejúspěšnější, co se týče produktivity a kreativity, což přičítám účinku, který na můj mozek měla individuální lekce s profesionálním instruktorem (spíše než sólový běh ve stejnou dobu nebo cvičení). Moje mysl se cítila vyladěná tak, jak už dlouho ne. Byla jsem vzhůru a plná energie. Bylo to opravdu svým způsobem pozoruhodné. Myslím, že takhle byste se měli cítit po meditaci? Zajímalo by mě, jestli by byl účinek stejný, kdybych den začala luštěním křížovky nebo nějakou jinou stimulací, která nesouvisí s prací. Další experiment na jindy. A teď mě omluvte, musím jít okamžitě spát.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...