Ztrácím se a hledám

Zveřejněno 20. 8. 2022

Friedrich Nietzsche řekl něco, co ve mě v poslední době velmi rezonuje. „Re-create yourself and let this be your best creation.“ Tedy, „přetvořte sebe a udělejte z toho své nejlepší dílo“. Celý tento rok jsem vědomě i nevědomě zasvětila této myšlence.

Chci říct, že v posledních letech jsem si myslela, že jsem se ztratila sama sobě. Několik let jsem žila v minulosti a užírala se tím, že nejsem tou PJ, kterou jsem byla. Dalších pár let jsem se snažila do toho vrátit. Až v nedávné době mi to došlo.

Není to o hledání ztracené sebe.
Je to o tvoření se.

Když jsem před pár lety potkala muže, který mne znal v mém nejvíce bohémském období, kterého jsem byla schopná, prohodil: „Ten tvůj řetězový náhrdelník mi připomíná starou PJ.“
Taková zcela nevinná věta, které se později ztratila v konverzaci, mě někde zasáhla. Doma jsem koukala na ten náhrdelník a doufala jsem, že z něj vyčtu, co má on a co já ztratila.

Od té doby do teď, to byla dlouhá cesta.

Nakonec tu ale sedím, stočená v křesle a píšu tyto řádky. A jsem zamilovaná.

Jsem zamilovaná do procesu tvoření sebe sama. A uvědomuji si, že takhle zamilovaná byla i „stará PJ“. Nebyla jsem tehdy víc já, než jsem teď, jak jsem si myslela. Tehdy jsem se tvořila stejně tak, jako se tvořím dnes.

To mlhavé období, které mi splývá, jelikož se nic zásadního nestalo, bylo jen obdobím, kdy jsem se přestala tvořit. Přestala jsem se hledat. Stála jsem na místě a litovala se. Zastavit se není dlouhodobě příliš dobré.

Teď je všechno jinak.

Chodím po ulici a koukám na vás. Poslouchám, co říkáte a hledám se ve vašich slovech. Ačkoliv jim často nerozumím. Čtu hodně knih a inspiruji se v klasických příbězích a volných verších. Snažím se pochopit další jazyky a skrze ně i další kultury, další osobnosti. Nebaví mě Marvelovky, protože mě neinspirují. Koukám se a objevuji „divné“ filmy. Koukám pořád dokola na kultovky. Objevuji Německou a Francouzskou kinematografii. Ze všeho si sobecky vezmu to, co chci já.

Tvořím se a jsem sobecká. A o tom tvoření se je. Být sám sebou vyžaduje jistou dávku sobeckosti, ale na druhou stranu přitáhneme lidi se kterými se naše sobeckost slučuje.

Jsem zamilovaná do tvoření představy, kterou o sobě mám. Představy toho, kdo je Petra Jelének. A myslím si, že jsem k sobě zcela upřímná. Můžu být cokoliv, co chci. Ráno stojím před zrcadlem a přemýšlím, která tvář mi sluší. který úsměv jsem já. Jaká gesta se slučují s mou představou. Není to pokrytecké, pakliže cítím, zcela upřímně, že jsem to já.

Jsem své největší umělecké dílo.

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...