Jaké akce si nenechat ujít v červenci

Zveřejněno 30. 6. 2022

Umění, party a rock’n’roll a nebo tak nějak. Po dvou odložených sezónách toto léto bude stát za to. Tak na všechny kocoviny, které se nestaly a na všechny hudební lásky, které jsme dlouho neviděli.

Nejlepší akci v červenci

1.7.

Kino: Nick Cave: 20 000 dní na Zemi (Edison Filmhub)

Dvacetitisící den v životě Nicka Cavea začíná zvoněním budíku a končí procházkou po mořské pláži. Nitro umělecky nesmírně tvůrčí a multifunkční osobnosti – hudebníka, skladatele, scenáristy a romanopisce – se před divákem odkrývá v osobité, poetické a svébytné mozaice. Hrané scény se střídají s reálnými v přesně propracované filmové struktuře, kdy záleží pouze na divákovi, kolika vrstvami se nechá unést a kolik jich ve filmu odhalí. V terapeutovi, kterého Cave navštíví, je možné rozpoznat uznávaného moderního filozofa Alaina de Bottona, v prostředí identifikujeme Brighton a nechybí ani vtipné momentky rozhovorů Cavea se spolupracovníky. Nick Cave se obrací přímo k divákovi a sdílí s ním názory na život, na svět, ale především na skládání písní a uměleckou kreativitu. Na devadesát pět minut se divák ocitá v exkluzivní společnosti talentované a charismatické osobnosti.

2.7.

Divadlo: Hrdý budžes (Divadlo Kalich)

5.7.

Kino: Persona (Dlabačov)

8.7. – 10.7.

Festival: Mighty Sounds 2022 (Tábor)

16. ročník příjemného (a pro fanoušky srdcového) festivalu, kde si poslechnete punk, hardcore, ska, rock’n’roll, reggae, psychobilly a mnoho dalších.

11.7.

Koncert: Jeff Beck a Johnny Depp (O2 arena)

13.-16.7.
Festival: Colours of Ostrava (Ostrava, překvapivě)

14.7.

Galerie: Komentovaná prohlídka výstavy Void (Galerie Rudolfinum)

19.7.

Koncert: Patti Smith (Forum Karlín)

Patti Smith je rocková básnířka, která vás chytí za srdce. Múza a žena, která stojí za singly, které mění svět. Patří k protagonistům amerického punku a nové vlny. Určitě znáte její Because the night nebo Power to the people. Skvělý je i její cover Nirvany – Smells like teen spirit. Koncert, který se tři roky odkládal už je tu a my se nemůžeme dočkat! (Vstupenky)

20.7.

Koncert: Queenie (Křižíkova fontána)

20.7.

Divadlo: Normální debil 2 (Letní scéna Harfa)

Volné pokračování divadelního bestseleru Roberta Bellana, odehrávající se tentokrát v socialistických letech osmdesátých. Spolu s hlavním hrdinou zažijí diváci gymnaziální lásku, herecké angažmá, vojnu, discopříběh, romské tance i sametovou revoluci. Opět nebude chybět dobová pop music a vysílání Československé televize. A možná přijde i kouzelník… a Saskia Burešová.

22.7.

Koncert: Pearl Jam (O2 Arena)

23.7.

Kino: Žert (Letní kino Kinská)

Adaptace stejnojmenného románu Milana Kundery, který se podílel na scénáři filmu. Trpký příběh jedné nevydařené pomsty se odehrává na jižní Moravě během slavností jízdy králů. Lidovou kulturu lze vnímat jako možné vzepření se času, obrat k minulému, které ještě nebylo narušeno, cestu k idylickému. Takto ji chápal i Ludvík Jahn, protagonista románu. Lidová hudba mu byla bytostně vlastní, avšak postupně si uvědomuje její anachronický rozměr. Filmový Ludvík vystupuje o poznání cyničtěji. Folklórní rámec střídá formální střízlivost socialistické reality. Ornamenty krojů a spektakularitu jízdy králů záhy popřou vstupy reportérky Hany, projíždějící auta či řvoucí rádio. Folklór zde není radostí, úlevou či harmonií, ale je prosycen beznadějí, hořkostí a ironií.

26.7.

Divadlo: Meda (Letní scéna Kampa)

Divadelní představení o životě Medy Mládkové bylo poprvé uvedeno v roce 2019 v rámci 100. narozenin této slavné mecenášky. Vzhledem k obrovskému úspěchu se organizátoři rozhodli pro znovu uvedení této výjimečné inscenace. Opět se bude konat na Letní scéně Musea Kampa. V hlavních rolích se představí Tereza Ramba a Pavla Beretová. Hra je průřezem života Medy Mládkové od 14 let do dneška. Více zde.

26.7.

Glorchestra na Výstavišti Praha (Výstaviště Praha)

Jedinečné spojení symfonického orchestru a moderních hudebních žánrů, od hip hopu, přes alternativní elektroniku a písničkářství, až k popu a taneční hudbě. Projekt Glorchestra se představí od července do září na celkem 6 místech České republiky.

V Praze bude toto unikátní hudební spojení hostit 26. července holešovické Výstaviště se secesním Průmyslovým palácem v jeho středu. Areál se rozléhá na ploše 36 hektarů, je velmi dobře dostupný hromadnou dopravou a disponuje množstvím parkovacích kapacit pro širokou veřejnost.

28.-31.7.

Festival: Fluff Fest (Letiště Rokycany)

30.7.

Show: Man 4 Queen (Royal Theatre)

Show Men 4 Queen, je celovečerní show pánské taneční skupiny, kde diváci prožijí večer plný vášně, tance a potěšení pro dámské oko. Tento zážitek představuje 90 minutové představení, které diváky nenechá v klidu. Akrobacie, vzrušení, tanec, vášeň a potěšení je jinými slovy
Delight Tour 2022.

Uskupení Men 4 Queen sestává ze 7 členů – Roberta, Luigiho, Johnnyho, Chrise, Kewina, Baliho a Sancheze jako moderátora. Pro divačky je připravena show nabitá strhujícími efekty, taneční akrobacií a lechtivými pohyby, u kterých se tají dech.

Probíhající

Letní Shakespearovské slavnosti

Letní shakespearovské slavnosti jsou nejstarší a největší divadelní přehlídkou pod širým nebem v Evropě zaměřenou na uvádění děl Williama Shakespeara. Festival trvá od konce června do začátku září a odehrává se na otevřených scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Vznik festivalu inicioval prezident Václav Havel. Ten začátkem 90. let otevřel Pražský hrad umělcům, aby na Hrad přilákali veřejnost. První shakespearovské představení tu proběhlo už v roce 1990 a od roku 1998 se tu slavnosti pořádají pravidelně.