Jak poznáte, že vás někdo bombarduje láskou?

Zveřejněno 28. 6. 2022

Pokud je to příliš dobrý na to, aby to byla pravda, pravděpodobně to tak je.

Komu by se nelíbilo, když ho někdo zajímavý pozve na večeři. Ať už je to někdo nový nebo někdo, s kým už nějakou dobu chodíte. Vždyť se zdá, že dělá všechno správně: je galantní, komunikativní, dává vám květiny nebo jiné pozornosti zdánlivě bezdůvodně. V jakém okamžiku se tedy tato velká gesta stávají známkou obávaného problému s milostným bombardováním? Jak už ale název vypovídá, zvládnete si to vysvětlit sami – jde o explozi lásky, která spadla z nebe a přišla z ničeho nic. Dotyčný nemá žádný skutečný základ k tomu, aby to tak cítil – nezná vás doopravdy, takže co ho opravňuje k tomu, aby tak brzy investoval do toho, co říká a dělá?

Něco podobného jsem zažila s jedním Holanďanem. Moc pěkný muž, můj typ a rozuměli jsme si téměř okamžitě. Psali jsme si denně. Třetí den mi sliboval romantický Valentýn, čtvrtý den mi volal, že jsem se nehlásila a že měl strach, pátý den měl koupené letenky.

Taková milostná stíhačka se do práce pustí hned. Zahrne vás drahými dárky a bude vás bombardovat projevy náklonnosti, aby si koupil vaši lásku a získal vaše srdce. Může na každé rande nosit obrovské kytice květin, doprovázené přehnaným dárkem, například značkovou kabelkou nebo obrovským šperkem. Budou vám také posílat zprávy, v nichž vám vyznává nehynoucí lásku. Cílem je často vyvolat ve vás pocit, že by to mohl být „ten pravý“.

Jak ale poznat, kdy jde o upřímnou lásku a kdy o milostnou stíhačku?

Příliš komunikují

Ačkoli je komunikace pilířem zdravého vztahu, milostní bombardéři komunikují příliš – a to nezdravým způsobem. Obvykle vám volaj a píšou 24 hodin denně. Zatímco na začátku randění může být častá komunikace normální, tak pokud se vám zdá jednostranná a stále více vás zahlcuje, je to varovný signál. Můžete si začít všímat, že vám píše příliš brzy ráno, pozdě večer a každou hodinu – bez ohledu na to, zda odpovídáte, nebo ne.

„Normální“ zamilovaný člověk vás také bude zahrnovat častými zprávami, aby zůstal v kontaktu. Nebude vás však zahlcovat a ovládat váš den očekáváním okamžité odpovědi. Naproti tomu milostná stíhačka vás bude bombardovat textovými zprávami typu ‚miluji tě‘ a ‚chybíš mi‘ po celý den. Denně se budete probouzet za zvuku zpráv od nich a budete mít pocit, že tato osoba je ve vašem životě už měsíce nebo roky a ne dny nebo týdny.

Chtějí veškerý váš čas a pozornost

Milostný bombardér chce také veškerý váš čas a pozornost. Což je velmi manipulativní, protože jde o taktiku, jak vás izolovat od vašich blízkých. V důsledku toho už nemáte ve svém životě žádný jiný hlas rozumu než je.

Jejich investice je zpočátku značná, ale cílem je vás zmanipulovat, jakmile si získají vaši důvěru, a izolovat vás od vašich přátel (kteří jsou vůči vašemu novému vztahu podezřívaví). A když se na ně nesoustředíte, můžete si všimnout, že se rozzlobí. Někdo, kdo je vaší ‚pravou láskou‘, by nechtěl, abyste veškerý svůj čas a energii soustředili jen na něj. Respektoval by vaše hranice, jiné závazky a nápady. Nezapomínejte, kdo jste, a vězte, že láska by nikdy neměla vypadat, jako by vás někdo bombardoval.

Zpět k příběhu s Holanďanem – u mě to došlo tak daleko že se přesunul na bombardování mé kamarádky a následně dávání ji za vinu, že za to může ona, že jsem se na něj vykašlala.

Dělají (mnoho) přehnaných gest

I když může být příjemné, když vás někdo rozmazluje, takový milostný bombarďák to posouvá na úplně jinou úroveň příliš okázalými dárky. Může jít o mnoho nevhodných dárků doručených do zaměstnání (například desítky růží místo jedné) nebo poslání soukromého letadla, které vás vyzvedne na dovolenou – a nebere ‚ne‘ jako odpověď. To vše se může zpočátku zdát neškodné, ale jde o to, aby vás zmanipuloval tak, že mu budete něco dlužit.

Nejčastěji je bombardování láskou prováděno narcistou se záměrem přitáhnout a získat kontrolu nad osobou, která je bombardována láskou. (Pokud se vám při tomto popisu vybaví dokumentární film The Tinder Swindler od Netflixu, jste na správné stopě.)

Budou se chtít okamžitě zavázat

Rychle vám řekne ‚miluji tě‘ a bude chtít definovat vztah tak, aby se stal exkluzivním během několika dní. Budou mluvit o společné budoucnosti, včetně společného bydlení nebo dokonce svatby, aby zpečetili dohodu. Pokud budete váhat, může na vás tlačit, abyste se zavázali a přistoupili na jeho plán – nebo vám vyhrožovat, že vás opustí a najde si někoho jiného, kdo chce vážný vztah.

Hluboká láska vyžaduje čas – cyklus namlouvání je romantický i nezbytný – a věřím, že všechny vztahy musí projít všemi čtyřmi ročními obdobími.

Co dělat, když si myslíte, že jste se zapletli s milostnou stíhačkou?

Pokud máte pocit, že se vše v počátečních fázích vyvíjí příliš rychle, měli byste si sednout a zamyslet se nad tím. Zamilovanost by si měl člověk vychutnávat a neměl by se cítit uspěchaný. Nejčastěji to poznáte tak, že máte pocit, že všechno jde zbytečně rychle. Zůstaňte v souladu sami se sebou a řiďte se svým instinktem, takže pokud se vám něco nezdá, poraďte se sami se sebou a se svým partnerem, než se začnete více angažovat.

V tomto případě je nezbytné stanovit jasné a zdravé hranice: začněte tím, že odmítnete dárky, stanovte omezení společně stráveného času a na zdrcující zprávy reagujte svým vlastním tempem, ne jeho. Můžete také důrazně sdělit, že nechcete spěchat, a být připraveni ze vztahu odejít, pokud vaše přání nebudou respektována.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...