Elon Musk kupuje Twitter – co to znamená pro svobodu řeči

Zveřejněno 26. 4. 2022

Pokud žijete alespoň trochu online (určitě, když čtete StyleBrunch), všude kam přijdete na vás dnes skáčou zprávy o to, že se zakladatel a generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk údajně dohodl se společností Twitter na koupi této platformy za 44 miliard dolarů, čímž akcionář získá plnou kontrolu nad sítí, která má v současné době 200 milionů uživatelů. Prodejem se šéf Tesly dostane do vedení společnosti, kterou často kritizoval a tvrdil, že nevyužila svůj potenciál jako platforma pro „svobodu projevu“.

Musk kupuje Twitter

Dohoda přichází po několika týdnech spekulací poté, co Musk 4. dubna veřejně prohlásil, že chce platformu sociálních médií získat. Deset dní poté učinil nabídku na převzetí platformy (důvod takového kroku nám stále nedává smysl) a navrhl odkoupení všech akcií Twitteru za 54,20 USD za kus.

Když Musk poprvé zahájil svou kampaň za koupi platformy, představenstvo Twitteru se proti této myšlence ostře postavilo a přijalo opatření proti převzetí zvané „poison pill“, které v podstatě znamená, že převzetí by bylo nehorázně drahé a pravděpodobně by se nevyplatilo.

Proč jsou všichni tak znepokojeni ze skutečnosti, že nejbohatší muž světa bude mít nyní plnou kontrolu nad jednou z největších sociálních sítí na světě?

Budoucnost svobody projevu na Muskově Twitteru

Největší nejistota souvisí s Muskovým velmi veřejným postojem ke svobodě projevu, který dal jasně najevo, že je jedním z hlavních důvodů nákupu platformy, aby podpořil neomezené „vyjadřování“ a omezil a/nebo ukončil zákazy uživatelů nebo odstraňování některých tweetů. „Je velmi důležité, aby existoval prostor pro svobodu projevu,“ řekl Musk během rozhovoru na dubnové konferenci TED. „Twitter se stal jakýmsi de facto náměstím, takže je prostě opravdu důležité, aby lidé měli jistotu, že mohou mluvit svobodně v mezích zákona.“

Svůj názor vyjádřil i v prohlášení, které 26. dubna zveřejnil na Twitteru. „Svoboda projevu je základem fungující demokracie a Twitter je digitální náměstí, kde se diskutuje o věcech, které jsou pro budoucnost lidstva zásadní,“ uvedl Musk. „Twitter má obrovský potenciál – těším se na spolupráci se společností a uživateli, abychom ho uvolnili,“ dodal.

Musk Twitter

Trump zpátky na scéně?

Obavy, které byly veřejně vzneseny, se týkají obnovení účtu Donalda Trumpa na Twitteru, který byl trvale deaktivován po podněcování nepokojů v Kapitolu 6. ledna 2021. Po oznámení dohody vyzvala NAACP Muska, aby Trumpovi návrat na Twitter nedovolil.

„Dezinformace a nenávistné projevy nemají na Twitteru co dělat,“ uvedla NAACP ve svém prohlášení. „Nedovolte, aby se Twitter stal Petriho miskou pro nenávistné projevy nebo lži, které rozvracejí naši demokracii.“

Trump naštěstí prohlásil, že by se na Twitter nevrátil, ani kdyby mu byl účet obnoven. V pondělí to řekl televizi Fox News: „Doufám, že Elon koupí Twitter, protože ho pomůže zlepšit. Je to dobrý člověk, ale já zůstanu na Truth,“ řekl o svém startupu – Truth Social.

Vedle toho mnoho politiků také vyjádřilo obavy z rostoucí dohody vzhledem k rostoucí moci miliardářů a rostoucí moci velkých technologických společností nad platformami, které používají miliony lidí jako klíčový zdroj informací.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová se krátce po zveřejnění této zprávy vyjádřila na Twitteru: „Bez ohledu na to, kdo Twitter vlastní nebo řídí, prezident je dlouhodobě znepokojen mocí velkých platforem sociálních médií.“ Zatímco Elizabeth Warrenová označila dohodu za „nebezpečnou pro naši demokracii“. „Miliardáři jako Elon Musk hrají podle jiných pravidel než všichni ostatní a hromadí moc pro svůj vlastní prospěch,“ napsala na Twitteru.

Rebecca Allensworthová, profesorka práva na Vanderbiltově univerzitě, podle deníku The Guardian označila dohodu za „znepokojivou“ a vyjádřila obavy z toho, jakou moc bude mít Musk nyní v rukou.

„Je něco hluboce znepokojivého na tom, že soukromá společnost má takovou moc nad veřejným projevem, jakou má Twitter, zejména pokud Twitter bude ovládat někdo s tak svéráznými názory na projev, jako má Musk. Americký zákon o svobodě projevu je v podstatě jen první dodatek, který omezuje pouze vládní subjekty, nikoliv společnost jako Twitter nebo osobu jako Elon Musk,“ uvedla.

Pokud jde o případné změny rozhraní platformy, není nic jistého známo, kromě spekulací, že Musk zavede tlačítko „upravit“.

Jak Stanley Kubrick zinscenoval přistání na Měsíci

Jak Stanley Kubrick zinscenoval přistání na Měsíci

Setkali jste se někdy s člověkem, který byl na Měsíci? Zbývají už jen čtyři. Zhruba do deseti let bude poslední z nich mrtvý a tento úžasný výkon přejde z živé paměti do historie, která je vždy dříve či později zpochybněna a proměněna v báji. Příběh o přistání na...

E. Fromm: Láska jako umění

E. Fromm: Láska jako umění

K lásce mám zvláštní vztah - myslím si, že je naší společností velmi přeceňována. Člověk by si mohl myslet, že pokud není "zamilovaný", tak je s ním něco šeredně špatně. Dlouho jsem si hrála s myšlenkou, že romantická láska neexistuje. Byla jsem přesvědčená, že jde o...

Jsou duchové skuteční?

Jsou duchové skuteční?

Dušičkové zamyšlení nad duchy. Kde jsou duchové moderní doby a proč svět vnímáme příliš staromódně?