Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Zveřejněno 10. 12. 2021

Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se každoročně peče přes 20 druhů cukroví. U nás to tedy tak vyhrocené není, jeden bizár se ale taky najde: vanilkové rohlíčky na tři způsoby – z mandlí, vlašáků a lískových oříšků. Každý recept má něco do sebe a nese si jinou tradici. Vybrat si mezi nimi by bylo jako dát přednost jedné straně rodiny, a to prostě nejde. To by teprve byla válka.

Vanilkové rohlíčky

A tak vám prezentuju všechny tři varianty. Všechny recepty se trochu liší poměrem, přestože by se daly jen vyměnit ořechy a ponechat zbytek (ale proč si to dělat jednodušší, že). Sami posuďte, který je lepší. A aby to nebylo všechno na jedno brdo, rohlíčky z vlašských ořechů jsou vegan.

Z mandlí

  • 240 gramů hladké mouky
  • 160 gramů másla
  • 50 gramů cukru + trochu na obalení
  • 100 gramů mletých mandlí
  • 1 žloutek
  • vanilkový cukr – jeden do těsta, jeden na obalení

Mouku, máslo, cukr a mandle smícháme. Přidáme žloutek a zaděláme těsto. Zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet v lednici – aspoň hodinu, těsto ale přežije i pár dní.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z těsta vyválíme vždycky váleček, rozkrájíme a tvarujeme rohlíčky. Pečeme přibližně 10 minut, ale záleží na velikosti rohlíčků.

Po vyndání z trouby necháme vychladnout. Až když budou rohlíčky mírně teplé, obalíme v cukru (moučkový smíchaný s vanilkovým).

Z lískových oříšku

  • 250 gramů hladké mouky
  • 125 gramů másla
  • 30 gramů cukru (plus trochu na obalení)
  • 80 gramů mletých lískových oříšků
  • 1 vejce
  • 2 vanilkové cukry (jeden do těsta a jeden na obalení)

Mouku, cukr, vanilkový cukr, ořechy a máslo smícháme do hladkého těsta. Necháme v lednici odležet (aspoň na hodinu, vydrží ale i několik dní).

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z těsta vyválíme válečky, rozkrájíme a vytvarujeme rohlíčky. Pečeme cca 10 minut, než budou rohlíčky zlaté. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Rohlíčky obalujeme až budou jen mírně teplé, aby se na ně moc nelepil cukr.

Z vlašských ořechů

  • 210 gramů hladké mouky
  • 40 gramů moučkového cukru + trochu na obalení
  • 90 gramů mletých vlašských ořechů
  • 170 gramů vegan másla/margarínu (doporučuji Alsan nebo Ramu)
  • vanilkový cukr – jeden do těsta, jeden na obalení

Mouku, cukr, vanilkový cukr, ořechy a máslo smícháme do hladkého těsta. Necháme v lednici odležet (aspoň na hodinu, vydrží ale i několik dní).

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z těsta vyválíme válečky, rozkrájíme na kusy asi 3 cm dlouhé a vytvarujeme rohlíčky. Pečeme 10 minut nebo až budou rohlíčky zlaté. Necháme rohlíčky vychladnout a až budou jen mírně teplé, obalujeme v cukru (vanilkový smíchaný s moučkovým).

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

Když se řekne podzim, první věc, která přijde na mysl, je oblíbený Pumpkin Spice Latte. Tento hřejivý nápoj si každoročně oblíbí mnoho lidí, protože nic nepřipomíná pomalé podzimní dny lépe než horký šálek s chutí dýňového koření. Ale je tu jedno ale: tradiční PSL od...

Halloweenské recepty

Halloweenské recepty

Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka. Sněhové pusinky 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)225 gramů cukru krupice Oddělené bílky (opravdu v nich...

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Léto je v plném proudu, a proto to chce pořádnou dávku letních receptů! Správný letní pokrm osvěží a zároveň jeho přípravou netrávíme příliš času. Protože upřímně, vaření mě sice baví, ale v létě mám i jiný plány než postávat v kuchyni. Veganské proteinové těstoviny...