Mlha obalená odvahou

Zveřejněno 17. 10. 2021

Těžkost, hravost, svědomí – i tak se dá popsat odvaha. Odvahu pořebujeme mnohdy každý den, za skoro každé situace, jak za té, která je nám již známa, tak i za té nejčerstvější, neznámé. Měsíc odvahy unáší proud dní a já si podvědomě přeji, aby si odvaha s námi hrála nejen v říjnu a v podzimní lenosti či melancholii, ale aby ji ten proud poponesl do velkého jezera, z něhož budeme čerpat hodně hodně dlouho.

Občas si myslím, že dokážu zvládnout vše, na co autenticky pomyslím. Takže by myšlenka měla logicky fungovat i v případě, když potřebuji na pomoc superschopnost jménem Odvaha, stanu se Xenou a můžu do boje! Vcelku pěkná představa, která ovšem nepřelstí všechny strachy, problémy, obavy, nejistoty.

Můžu, chci, musím

Přesně tento podnázev představuje moje, možná i vaše, zapomenuté heslo k biologickému počítači – tedy k mozku, v němž se odehrává a poté z něho vyplývá vše, a to doslova. Naše postoje, chování, emoce, pocity. Paradoxem je, že mi vlastně nedokážeme říct, kdy nastane bod, ve kterém se s jistějším přehledem začneme vyznávat ve všech těch spletitých softwarech.

V době čtení pokusu o fejeton v kombinaci s úvahou se v nich vyznají jen něktěří dalajlámové. I ti mají co dělat, aby se ve svém neumělém počítači někdy neztratili. Oni se ztrácejí tu a tam, ale mají tu výhodu, že dokáží najít cestu zpět a nezůstanou příliš dlouho ve virtuální realitě. Dokáží totiž pracovat se svými myšlenkami, záměry a pocity, protože ví, proč mohou, chtějí a musí.

I když si často myslím, že dokážu v sobě vyrovnat emoční a racionální stránku, potom obě stejně skončí u výslechu mojí vnitřní analýzy a to začíná najednou boj s odvahou.

Odvážné spektrum

Touha po novém vztahu, vysněné práci, změně návyků, oslovení, naslouchání přírodě a sobě – tolik odvahy potřebujeme k tak malému výčtu činností z mnoha, tolik přemlouvání, úsilí a trpělivosti vynaložené směrem k odvaze a směrem k nám.

To, co můžeme a chceme ukončit, musíme ukončit. To, co chceme a můžeme začít a překonat, musíme začít a překonat. V tom je ta zmiňovaná hravost, těžkost a svědomí – v odvaze, v životě, v nás.

Odvaha nemusí být pouze superschopností na zavolání, může být každodenní záměrnou i v pokročilém stavu nezáměrnou přednostní obalenou vědomím, že můžu, chci, musím.

Byla někdy láska?

Byla někdy láska?

Myslím, že jsem se poprvé zamilovala v 18 letech. Ačkoliv si tím nejsem jistá, jelikož vlastně dodnes nevím, zda-li jsem byla někdy skutečeně zamilovaná. A když se rozhodnu natolik někomu otevřít a svěřit se s těmito pochybnostmi, většina mi odpoví, že to je známka...

Lactic acid

Lactic acid

Kdyby vám někdo řekl, že nanesením zkaženého mléka na pleť se zbavíte pigmentových skvrn a zmenšíte jemné vrásky, věřili byste mu? I když to zní jako příliš dobrý, než aby to byla pravda, vědecké poznatky jsou toho důkazem. Kyselina mléčná - exfoliační kyselina...

Italština 101 na dovolenou

Italština 101 na dovolenou

Italská kuchyně, romantická zákoutí, temperamentní italové, umění, renesance, historie, filosofie, Shakespearovy příběhy, víno, moře, hory, jezera a … už jsem zmínila jídlo?  Itálie je místo, které si zamiluje každý. Nabízí spoustu oblastí a každá z nich je...