Mlha obalená odvahou

Zveřejněno 17. 10. 2021

Těžkost, hravost, svědomí – i tak se dá popsat odvaha. Odvahu pořebujeme mnohdy každý den, za skoro každé situace, jak za té, která je nám již známa, tak i za té nejčerstvější, neznámé. Měsíc odvahy unáší proud dní a já si podvědomě přeji, aby si odvaha s námi hrála nejen v říjnu a v podzimní lenosti či melancholii, ale aby ji ten proud poponesl do velkého jezera, z něhož budeme čerpat hodně hodně dlouho.

Občas si myslím, že dokážu zvládnout vše, na co autenticky pomyslím. Takže by myšlenka měla logicky fungovat i v případě, když potřebuji na pomoc superschopnost jménem Odvaha, stanu se Xenou a můžu do boje! Vcelku pěkná představa, která ovšem nepřelstí všechny strachy, problémy, obavy, nejistoty.

Můžu, chci, musím

Přesně tento podnázev představuje moje, možná i vaše, zapomenuté heslo k biologickému počítači – tedy k mozku, v němž se odehrává a poté z něho vyplývá vše, a to doslova. Naše postoje, chování, emoce, pocity. Paradoxem je, že mi vlastně nedokážeme říct, kdy nastane bod, ve kterém se s jistějším přehledem začneme vyznávat ve všech těch spletitých softwarech.

V době čtení pokusu o fejeton v kombinaci s úvahou se v nich vyznají jen něktěří dalajlámové. I ti mají co dělat, aby se ve svém neumělém počítači někdy neztratili. Oni se ztrácejí tu a tam, ale mají tu výhodu, že dokáží najít cestu zpět a nezůstanou příliš dlouho ve virtuální realitě. Dokáží totiž pracovat se svými myšlenkami, záměry a pocity, protože ví, proč mohou, chtějí a musí.

I když si často myslím, že dokážu v sobě vyrovnat emoční a racionální stránku, potom obě stejně skončí u výslechu mojí vnitřní analýzy a to začíná najednou boj s odvahou.

Odvážné spektrum

Touha po novém vztahu, vysněné práci, změně návyků, oslovení, naslouchání přírodě a sobě – tolik odvahy potřebujeme k tak malému výčtu činností z mnoha, tolik přemlouvání, úsilí a trpělivosti vynaložené směrem k odvaze a směrem k nám.

To, co můžeme a chceme ukončit, musíme ukončit. To, co chceme a můžeme začít a překonat, musíme začít a překonat. V tom je ta zmiňovaná hravost, těžkost a svědomí – v odvaze, v životě, v nás.

Odvaha nemusí být pouze superschopností na zavolání, může být každodenní záměrnou i v pokročilém stavu nezáměrnou přednostní obalenou vědomím, že můžu, chci, musím.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...